Mi lesz most a gázárakkal?
Gazdaság

Mi lesz most a gázárakkal?

Portfolio
Az orosz gáz mennyisége jelentősen csökkent Európában, ami új kihívások elé állítja az energiaellátást. A magyar gázfogyasztás is lecsökkent 10 milliárd köbméterről mintegy 8 milliárdra, amely részben pozitív hír, de komoly áldozatokkal is járt. Többek között erről beszélt Borsányi Zsolt, az Audax energiabeszerzési igazgatója a Portfolio Checklist szerdai adásában, de szó volt földgázár képzésének bonyolult mechaizmusáról is.

A gázellátás politikailag és gazdaságilag is kiemelten fontos Magyarország számára, hiszen az ország energiaforrásainak nagy részét importálja: a saját termelés 15-20 százalékot tesz ki. Az orosz-ukrán háború és a globális piacok változásai miatt a gázellátás kérdése folyamatosan napirenden van. Az európai gázszállítási útvonalak átalakulása, mint például a Nord Stream és a Török Áramlat, jelentős hatással van Magyarország gázellátására is.

Borsányi Zsolt kifejtette, hogy az orosz földgáz korábbi kelet-nyugati szállítási útvonala jelentősen megváltozott. Az ukrán tranzitútvonalon érkező gáz mennyisége csökkent, és egyre nagyobb szerepet kap a Török Áramlat és az LNG-szállítás. A változó geopolitikai helyzet és a szállítási útvonalak diverzifikációja miatt a gázellátás bizonytalansága növeli a piaci volatilitást. Borsányi kiemelte, hogy

az orosz-ukrán tranzitszerződések év végén lejárnak, ami további feszültségeket okozhat a piacokon.

Az energiafogyasztás csökkentése is fontos prioritás. A szakember elmondta, hogy a magas árak hatására az energiafogyasztás Magyarországon is csökkent. Az éves földgázfogyasztás 10 milliárd köbméterről körülbelül 8 milliárdra esett vissza. Ez részben a technológiai váltásoknak, részben pedig az alacsonyabb hőmérsékleten való fűtésnek köszönhető. Bár ezek a változások pozitív hatással vannak a klímaváltozás elleni küzdelemre, a magas árak komoly áldozatokkal járnak.

A gázárak képződéséről szólva Borsányi elmagyarázta, hogy a piaci árak két fő komponenst tartalmaznak: a rendszerhasználati díjat és a molekula árát.

Az árak meghatározásában a holland és az osztrák tőzsde a meghatározóak.

Borsányi azt javasolja a céges fogyasztóknak, hogy vegyes árképzési stratégiát alkalmazzanak, kombinálva a fix és a tőzsdei indexált árakat.

Borsányi Zsolt végül kitért arra is, hogy az energiapiaci hírek áradatában nehéz eligazodni. Az Audax energiakereskedő cég igyekszik segíteni ügyfeleinek a tájékozódásban és az optimális szerződések kialakításában. Az energiakereskedőknek is meg kell találniuk a működésükhöz szükséges egyensúlyt, de fontos, hogy a fogyasztók is megfelelő információk birtokában hozzanak döntéseket az energia-beszerzésekről.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on és az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is 15:13 perctől, vagy a harmadik jelzőre kattintva:

KÖVESS MINKET

A cikk és a podcast megjelenését az Audax támogatta.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a friss GDP-adat: visszaesett a magyar gazdaság!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
euróövezet-EU-infláció-ipari-termelői-árak-tartós-fogyasztási-cikk