Árstop: van ágazat, amelyik megússza
Gazdaság

Árstop: van ágazat, amelyik megússza

Portfolio
Vannak még kérdőjelek azzal kapcsolatban, hogy milyen hatást gyakorol az élelmiszer-termékpályákra az egyes alapvető élelmiszerekre bevezetett árstop, de a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint annyi már egyértelmű, hogy a malomiparnak nem okoz nagy gondot az új szabályozás, és technikailag már a kereskedők is tudják, mit kell tenniük. Az azonban még kérdéses, hogy milyen üzletpolitikai változásokat hoz a rendelkezés, és hogyan hat hosszabb távon például a húsiparra.

Továbbra is vannak még kérdőjelek az élelmiszer-árstop kapcsán, az azonban már egyértelműnek tűnik, hogy bizonyos feldolgozókat kevéssé érint a változás.

A malomiparnak vélhetően ugyanakkor nem okoz majd problémát a rendelet, hiszen a keletkező veszteség nagy részét a kereskedelem fogja viselni

– vélekedett a Portfolio-nak Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség alelnöke, a malmi tagozat vezetője.

A malomipari szereplők döntő többsége már tavaly év végéig leszerződött az idei árakra, esetükben tehát kiszámítható viszonyok alakultak ki 2022-re.

A feldolgozóknak csak olyan esetekben okozhat problémát a mostani rendelkezés, ha az áraik alacsony szinten ragadtak be, amely csupán néhány nagyobb szereplőre igaz. A többi esetben a kereskedelem kénytelen viselni az árcsökkentés terhét.

Lakatos Zoltán hozzátette: a malomipar számára azért sem okoz nagy turbulenciát az árstop, mert csak a háztartások számára értékesített BL55-ös lisztre terjed ki, a lényegesen nagyobb mennyiségű, sütőiparnak értékesített lisztre nem.

Nincs minta az ilyesmire

Egyelőre nagyobb a bizonytalanság a húsipar köreiben, ahol a kivárás jellemzi az érintettek stratégiáját.

Pontosan nem látjuk még, hogy milyen piaci hatások alakulhatnak ki a bejelentett intézkedésből, mivel ilyen tapasztalataink még nincsenek

– mondta el a Portfolio-nak Éder Tamás. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke hozzátette: „reméljük ugyanakkor, hogy a három hónapra meghirdetett állapot nem fog érdemi és tartós károkat okozni a hazai húsiparnak.”

A saját ár az irányadó

Az mindenesetre már világos, hogy a kereskedőknek mit kell tenniük – igaz, ehhez elő kell keresniük a tavalyi adataikat, amely a kisebb boltok esetében nem mindig olyan egyértelmű feladat, lévén nekik nincs megfelelően kiterjedt adatbázisuk, mint a nagyobb láncoknak. A rendelkezés alapján azonban mindenképp a korábbi, az egyes boltokra vonatkozó árak az irányadók.

Az árstopot alkalmazni köteles kereskedők a tavaly október 15-i áraikat elsősorban a saját adataik alapján fogják tudni megállapítani

– mondta el a Portfolio-nak Fajcsák Gábor, az RSM Hungary partnere, adóüzletág-vezetője. Hozzátette: „a könyvelési, készletezési és egyéb nyilvántartási, valamint statisztikai adataik feltehetően megfelelő információt tartalmaznak ehhez. A hatóság a megfelelő ár alkalmazását utólag fogja tudni ellenőrizni, a kereskedők pedig a rendelkezésre álló adataikkal és dokumentumaikkal tudják majd alátámasztani, hogy az előírások szerint jártak el.”

Fotó: Shutterstock

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kína, kínai kisváros, ázsia