A Bank of America és a Goldman Sachs tanácsadóinak közreműködésével kíván tőzsdére lépni a világ legnagyobb sertéshústermelőjének, a hongkongi WH Group-nak leányvállalata, a Smithfield Foods - értesült a Bloomberg.
Úgy kell felhasználni az úton lévő pályázati forrásokat az élelmiszeriparban, hogy évekre, akár évtizedekre megalapozza az ágazat versenyképességét – mondta el az Agrárszektornak Nobilis Márton. Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerint a cél az, hogy a kisebb vállalkozásokból közepesek, a közepesekből pedig nagyok legyenek, annak révén, hogy volumenben és hatékonyságban is előrelépnek a fejlesztések eredményeképp.
Egy új dokumentumban a Világbank azt javasolja, hogy a gazdag országok a CO2-gazdag termékek, például a vörös húsok és a tejtermékek támogatására fordított milliárdokat a jövőben olyan éghajlatbarát termékekre költsék el, mint a baromfitenyésztők, a gyümölcs- és a zöldségtermesztők segítése. Az ajánlás egyike a bank számos javaslatának, amelyekkel a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatból származó, az éghajlatot károsító szennyezés csökkentésére törekszik, mivel ezek a szektorok felelősek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának közel egyharmadáért.
Elfogadta kedden a dél-koreai parlament azt a törvényjavaslatot, amely betiltja a kutyák levágását és húsuk forgalmazását, ezzel véget vetve az elmúlt évtizedekben egyre népszerűtlenebb hagyománynak.
A Semmelweis Egyetem új tanulmányából kiderül pontosan mely vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok szedésével lassítható az elsősorban dohányosokat érintő krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) romlása. A táplálkozás szerepe azért is kiemelkedő, mert állapotuk rosszabbodása más kórképeknél nagyobb mértékben befolyásolja a COPD-s betegek életminőségét és túlélési esélyeit - derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.
Az első negyedévben az élelmiszeripar belföldi és az exportértékesítés volumenindexe is egyaránt 10 százalékot meghaladó mértékben esett vissza. Mentőövet az jelenthet, ha az infláció lassulásával visszatérnek a fogyasztók, így nőhet a kereslet belföldön és külföldön is. Viszont a sertéshúsoknál további drágulásra van kilátás.
Új, szigorúbb szabályozás lépett életbe, amely szerint a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereken fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést. A rendelet megjelenésének apropóján megnéztük, milyen rovertermékek érhetők el Magyarországon. Itthon már ma is elérhetők egyes egzotikus élelmiszerek, ínyencségek, például Cayenne borsos tücsök és a kakaós sáska is megtalálható a hazai webshopok kínálatában.
Az idei húsvét a korábbiaknál jobban megterheli a magyarok pénztárcáját, hiszen az élelmiszerárak nálunk nőttek messze a legnagyobb mértékben az Európai Unióban. Hiány sonkából nem lesz, tojásból is van elég, de nem szabad az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást. A sertéshús árában további fokozatos drágulásra számítanak az ágazati szereplők, hiszen az alapanyagár emelkedése még nem épült be teljesen a kiskereskedelmi árba. A tojásdrágulástól várhatóan április végéig véd az árstop, ám utána itt is emelkedésre kell számítani.
Több mint egy évtized telt el a magyar húsipar mélyrepülése óta, amelynek során néhány csőd mellett nagymúltú cégeket is a szakadék szélére sodort az akkori helyzet. Az emlékezetes önkormányzati mentőakciók, a javuló gazdasági helyzet és néhány jó fejlesztés rendezte a sorokat, az elmúlt években – kevés kivételtől eltekintve - jobbára nem is lehetett hallani csődveszélybe került húsipari cégekről. 2023 lehet a bírája annak az útnak, amelyet az ágazat az elmúlt években bejárt, hiszen a drága energia, a csökkenő reálbér nyomán visszaeső kereslet, a magas kamatok révén nehézkes fejlesztés időszakában kiderül, hogy milyen felkészültséggel vág neki az ágazat az idei évnek. A vélemények megoszlanak: akad, aki szerint a nehézségek léteznek ugyan, de a korábbi strukturális problémákat jobbára kinőtte az ágazat. Mások szerint a magyar húsipar továbbra sem készült fel arra, ami előttünk áll, lehetnek nehézségek és adott esetben csődök is.
Több százezer tyúkot kell megölni egy Prágától 150 km-re lévő farmon, miután múlt pénteken madárinfluenzát jelentettek. A cseh hatóságok szerint csak az egyik csarnokban mutatták ki a fertőzést, így az állomány nagy része megmenekülhetett - számolt be a Reuters.
Ismét kedvezményes áron érkezik a Lidl polcaira a magyarok régi nagy kedvence, a nemespenészes szalámivég. Bár leginkább szüleink, nagyszüleink történeteiből emlékezhetünk a szalámivégre, így első ránézésre meglepőnek hathat a termék a boltok polcain, valójában régóta bevett gyakorlat ennek az értékesítése.
A klímavédelem szempontjából kardinális kérdés, hogy sikerül-e megfelelő mértékben csökkenteni a húsfogyasztást, hiszen részben ez teszi szükségessé a nagyüzemi állattartást, ami jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz. Az egyik megoldása a problémának az alternatív hústermékek fogyasztása, mint a növényalapú vagy teljesen szintetikus megoldások. Ezek néhány éve még bombaként robbantak be az élelmiszeriparban, és jelentek meg számos nagy étteremlánc kínálatában, de a lendület látszólag csúnyán megtört. A húsalternatívák értékesítése közel 10 százalékot zuhant egy év alatt és a különböző kutatások is azt támasztják alá, hogy a fogyasztók továbbra is szkeptikusak ezenek a termékeknek az egészségügyi hatásaival, és valódi értékével kapcsolatban - ez természetesen tükröződik a szektor zászlóshajójának számító Beyond Meaten, amely szinte a teljes piaci értékét elvesztette néhány év alatt.
Láncreakciók indulhatnak be már heteken belül Európában amiatt, hogy a rendkívüli magasságokba ugrott gázárak miatt egyre több műtrágyagyár kénytelen leállni, ami így a gyártás fontos melléktermékét, a szén-dioxid mennyiségét is korlátozza, az pedig a sör- és húsipar működésében okozhat súlyos zavarokat – vázolta a nyári körképe után újabb drámai összefoglalójában a Politico.
Hamarosan jön a Portfolio Checklist, lapunk napi podcastjének szerdai adása. A mai műsor első részében a közelgő húsvét apropóján Szappanos Péter, a Pápai Hús ügyvezető igazgatója beszél majd a hazai húspiaci trendekről. Az adás második részében Biró Attilát, a Pénzcentrum elemzőjét kérdeztük a húsvéti asztalt érintő áremelkedésről, és arról, hogy mire kell figyelni, mikor húsvéti sonkát veszünk.
Lerakták a Kometa 99 Zrt. új üzemrészének alapköveit, ezzel a sertésfeldolgozó elindult a kapacitásának megduplázásának útján. A 30,81 milliárd forint értékű fejlesztéshez a magyar kormány 10,88 milliárd forint támogatást biztosított, a beruházással pedig több mint 280 új munkahelyet teremtenek.
Teljes volumenében növelni tervezi idei értékesítését a Gyulahús Kft., de a növekedés igazi húzóereje az export lehet – mondta el Daka Zsolt. A cég ügyvezetője szerint minden adott a további fejlesztésekhez is, amelyhez külső befektető partnert is bevonna a tulajdonos önkormányzat.
Folyamatosan frissülő hírfolyamunk.
Visszakapják az önkormányzatok a területeket.
Az ukrajnai háborúról, az EU-val ápolt viszonyról és a magyar gazdaságról is beszélt a kormányfő.
Gyorgyevics Benedekkel, a Városliget Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.
Miért csökken a közvetlen külföldi tőkebefektetések volumene?
Meddig nőhet még?