Távmunka: a veszélyhelyzetre tekintettel nagyobb szabadságot kapnak a felek
Gazdaság

Távmunka: a veszélyhelyzetre tekintettel nagyobb szabadságot kapnak a felek

Továbbra is késik a korábban beharangozott távmunka szabályait módosító törvényi változás, ami a távmunkaszabályozás hiányosságait lenne hivatott pótolni. A koronavírus második hulláma miatt bevezetett veszélyhelyzet azonban sürgetővé tette a kérdés rendezését, vagy legalábbis rugalmasabbá tételét. Ezt az űrt igyekszik most kitölteni a Kormány egyik legújabb rendelete.

A kormány a jelenlegi helyzetben ismét egy hasonló utat választott, mint tavasszal, amikor lehetővé tette, hogy a felek a Munka Törvénykönyvének rendelkezéseitől megállapodás alapján eltérjenek. Ezúttal – igaz szűkebb körben - a távmunka szabályai kapcsán nyílt lehetőség a 487/2020. számú kormányrendelettel, hogy a munkáltató és munkavállaló szabadon rendezzenek bizonyos kérdéseket.

Módosíthatóvá váltak a távmunka szabályai

A jogszabály szövege alapján azt láthatjuk, hogy a távmunka kapcsán mindössze egy, a 196.  § tekintetében tekintetében megengedett az eltérés. Azt tudni kell, hogy a távmunkára vonatkozó rendelkezések kettő szakaszra korlátozódnak a Munka Törvénykönyvében, amelyből a – rendelettel nem érintett – második kizárólag olyan szabályokat állapít meg, amelytől a felek egyébként is eltérhetnek. Így viszont a távmunka hatályos szabályozásának minden eleme szabadon módosíthatóvá vált.

Kérdésként azonban így is felvetődik, hogy mit jelent a gyakorlatban az eltérés lehetősége? A Munka Törvénykönyvének 196. §-a megfogalmazza ugyan a távmunka lényegét, de kevés keretet ad, így az eltéréssel nem lehet majd a munkaidő hosszát vagy a munkabért az általános szabályokhoz képest másként szabályozni. Az igazi lehetőség talán leginkább abban rejlik, hogy a rendelet nem írja elő az írásbeli megállapodás szükségességét, így akár szóban is megállapodhatnak arról a felek, hogy távmunkavégzés történik, vagy magát a fogalmi kört tágítják ki a távmunkavégzés kapcsán. Ha ez az értelmezés helyes, akkor is érdemes legalább e-mail formájában rögzíteni a megállapodás részleteit.

Munkavédelem és költségáltalány a távoli munkavégzés kapcsán

A kormányrendelet nem csak a Munka Törvénykönyvét módosította, hanem a munkavédelmi és a személyi jövedelemadóra vonatkozó rendelkezéseket is.

A munkavédelmi szabályok alkalmazása kapcsán eszközölt változások az egyszerűsítés irányába mutatnak. A távmunkára vonatkozó speciális munkavédelmi rendelkezések gyakorlatilag felfüggesztésre kerültek. Helyettük a rendelet a munkáltató feladatait a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól való tájékoztatásra szűkítette és gyakorlatilag a munkavállaló felelősségévé tette, hogy ennek megfelelő munkavégzési helyet válasszon magának. Mindazonáltal nem szabad elfelejteni, hogy a távmunkára vonatkozó munkavédelmi rendelkezések nem csak a felfüggesztett paragrafusban találhatók, hanem az általános szabályok között is, ezért ezek alkalmazása komoly jogalkalmazási probléma is lehet a későbbiekben.

A személyi jövedelemadóval összefüggésben egy kedvezményes lehetőséget biztosít a jogszabály a veszélyhelyzet időtartamára. A minmálbér 10 százalékáig most igazolás nélkül, költségként elszámolható költségnek minősülhet a távmunkavégzés során kifizetett költségtérítés. Ezzel – bár a rendszer egyes elemei mutatnak eltéréseket - a rendelet gyakorlatilag bevezeti a korábban beharangozott költségátalányt. Az elszámolás feltétele viszont, hogy a munkavállaló a munkaszerződése szerint is távmunkában legyen foglalkoztatva. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében, a munkáltató utasítása alapján otthonról munkát végző személyek foglalkoztatása – a rendelet szó szerinti értelmezése alapján – nem esik a módosítás hatálya alá!

A szerzőről

Az RSM Legal jogi szakértője, szakterületei a munkajog, az adatvédelem (GDPR) és a szellemi alkotások védelme.

Dr. Vakulya Csaba, Ügyvéd

Címlapkép: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
egészséggazdaság-egészségügy-betegség-járvány-fertőzés-Nemzeti-Népegészségügyi-és-Gyógyszerészeti-Központ-nngyk-szamárköhögés