Gazdaság

Király Júlia figyelmeztet: kell, hogy érdekeljen minket a subprime-turbulencia

Portfolio
Ugyan Magyarország semmilyen formában nem érintett a másodlagos jelzálogpiaci válságban, de nem árt résen lenni -véli Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. A pénzügyi szektor mohósága ugyanis Európában is nagyobb, mint a válságtól való félelem. Magyarországon ugyanakkor számos pozitív jel mellett van egy két tény, amely óvatosságra intheti a piaci szereplőket.
A PSZÁF mai bankkonferenciáján a szakember hangsúlyozta, hogy megváltozott a hitelkörnyezet a világban (átalakult a hagyományos banki monitoring szerep), a bank keletkezteti a hitelt, majd eladja a cash-flowt, az átcsomagolt cash-flowkat újracsomagolják a CDO "gyárak". Ezek a sokszor átcsomagolt CDO-k kerülnek a bankok, befektetők, s az un. conduitok portfóliójába, ráadásul a conduitok vásárlásukat rövid távú kereskedelmi papírokkal finanszírozzák. Az eredeti hitelfelvevő ekkor már nem látszik, s kockázatai már nem érzékelhetőek (de ott vannak).

Király Júlia szerint ugyanakkor a hitelkörnyezet átalakulása nem ért véget, a subprime krízis csak egy megálló volt a pénzügyi rendszerben, ráadásul a másodlagos jelzáloghitelek bedőlésének csúcsa 2008-ra várható, tehát a válság még korántsem tetőzött, ráadásul a bedőlési arány a korábbi 12-13%-ról a legújabb nemzetközi becslések szerint 20%-ra fog nőni.

Király Júlia hangsúlyozta, hogy a subprime válság nem érintette ugyan Magyarországot, de foglalkozni kell vele. A szakember szerint megváltozott a monetáris politika háttere, a pénzügyi rendszernek vannak olyan kockázatai, amelyek visszahathatnak a monetáris politikára is.

Az alelnök elmondta, hogy az európai bankszektorra éppúgy jellemző a "mohóság nagyobb úr, mint a félelem", rájuk is hatott az elmúlt évek alacsony kamatkörnyezete és magas jövedelmezőségi elvárása, a sokáig lazuló lakossági hitelezés mellett, növelték befektetési banki kitettségüket is, mérlegen kívüli sztorik szövődtek, felélénkült az M&A, LBO aktivitás, amelyet magas jövedelmezőség kísért. A kelet-európai kitettségek növelése hozzájárult a hitelexpanzióhoz, növekedett makrogazdasági és pénzügyi sérülékenység.

Király Júlia álláspontja szerint attól még, hogy minket nem érintett a subprime válság, attól még kell, hogy érdekelje a magyar pénzügyi világot. Az új típusú (keletkezető és szétosztó) bankrendszer velünk fog élni, ráadásul a magyar hitelpiacon is felfedezhetők hasonló jelenségek a nagyobb kockázatok felé történő elmozdulás következtében. Király szerint a subprime jelenség velünk él az új hiteleknél megfigyelhető 70% feletti LTV-k, a stabilitási szempontból nem kedvező csökkenő marzsok (csökkenő profitabilitás, növekvő kockázat), a jenhitel megjelenése által.
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dollar euro