Aki időben elkezd gondoskodni a jövőjéről, ennyi adó-visszatérítést igényelhet
Befektetés

Aki időben elkezd gondoskodni a jövőjéről, ennyi adó-visszatérítést igényelhet

Portfolio
Aki időben elkezd gondoskodni önmagáról, az évek során olyan nagyságú összeget halmozhat fel, ami biztosíthatja az időskori megélhetését. Kutatásunkban arra keressük a választ, hogy olvasóink az állami nyugdíjat milyen egyéb megtakarításokkal tervezik kiegészíteni, hogy ugyanazt az életszínvonalat fenn tudják tartani, mint az aktív éveikben.
Közeleg a pénzügyi szektor szereplőinek nagy találkozója a bankok, a biztosítók és a vagyonkezelési szakma nagyágyúival, kiegészülve a vállalati CFO-kkal. Nem érdemes lemaradni a szeptember 17-ei Future of Finance 2024 konferenciáról!

Mostanra nagyjából 1,5 millióra tehető hazánkban azoknak a száma, akik félretesznek idősebb korukra, amire azért van szükség, mert a nyugdíjak összege általában jelentősen elmarad a bérektől. Ez a különbség pedig évről évre növekszik; az átlagnyugdíj tavaly 208 ezer forint volt Magyarországon. Különösen érintett csoport például a vállalkozóké, akik az alacsonyabb társadalombiztosítási járulék fizetés miatt várhatóan alacsony állami nyugdíjra lesznek jogosultak.

Vagyis úgy lehet készülni, hogy az első nyugdíj jóval alacsonyabb lesz az utolsó fizetésnél, éppen ezért az állami nyugdíjat szinte mindenki számára érdemes kiegészíteni más megtakarításokkal is, hogy ugyanazt az életszínvonalat fenn tudjuk tartani a nyugdíjas évek alatt is. 

Create your own user feedback survey

Akik úgy döntenek, hogy szeretnék bebiztosítani az időskori anyagi helyzetüket, alapvetően három megtakarítási lehetőség közül választhatnak.

Jelenleg a magyar állam három különböző nyugdíj-előtakarékossági formát: a nyugdíjbiztosítást, az önkéntes nyugdíjpénztárt és a nyugdíj-előtakarékossági számlát (NYESZ-t) támogatja.

A három kategória jellemzői eltérőek lehetnek, azonban egymással kombinálhatóak, ezért minden esetben egyedileg érdemes megvizsgálni, hogy mi a legjobb választás az adóvisszatérítés optimalizálásának figyelembevétele mellett.

Ezekben a konstrukciókban az a közös, hogy a megtakarítók minden befizetésük után 20%-os SZJA-jóváírásra jogosultak (feltéve, hogy fizetnek személyi jövedelemadót).

500 000-750 000 forint befizetésével évente 100 000-150 000 forintra lehet szert tenni.

Az adóvisszatérítés egy átlagos ügyfél számára így több millió forintnak megfelelő pénzügyi előnyt is jelenthet a teljes futamidő során.

Ön szerint fontos bebiztosítani az időskori anyagi helyzetünket? Töltse ki a kérdőívet!

A legnagyobb tagsággal az önkéntes nyugdíjpénztárak rendelkeznek: több mint 1 millió embernek van ilyen típusú megtakarítása. A legtöbb új megtakarító azonban a nyugdíjbiztosításokat keresi: mostanra több mint 400 ezer ember kötött nyugdíjbiztosítást, és habár a létszámuk minden évben dinamikusan növekszik, ez a szám továbbra is alacsonynak számít. 

Hogyan működik egy nyugdíjcélú megtakarítás?

A nyugdíjcélú megtakarítások lényege, hogy az aktív korú emberek meghatározott összeget rendszeresen félretesznek, ezek az összegek pedig befektetésre kerülnek hosszú távra. Az ilyen megtakarítások időhorizontja lehetővé teszi, hogy a befektetések (akár magasabb kockázati szintű portfóliók) előnyei érvényesüljenek. A nyugdíjcélú megtakarítás az értékőrzésen felül tehát jellemzően tényleges értékteremtést is nyújt a megtakarító ügyfélnek. Optimális esetben az évek során összegyűlt tőke- és hozamösszeg nagymértékben ellensúlyozni tudja a nyugdíjba vonulás miatt kieső bevételt. 

Mikor kezdjünk el gondoskodni az időskori megélhetésünkről?

A takarékoskodást érdemes minél hamarabb, akár fiatal korban elkezdeni: egyrészt a kamatos kamat jobban kifejtheti jótékony hatását, másrészt a szükséges befizetések is jóval több hónapra oszlanak szét. 

Mennyire tartja fontosnak, hogy legyen nyugdíjcélú, megtakarítás jellegű biztosítása? Mondja el véleményét! 

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Portfolio-n megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. szeptember 16. és október 3. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaival segíti a kutatásunkat!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

Az ESG és a HR

Az ESG, vagyis az Environmental, Social & Governance (Környezetvédelmi, Társadalmi és Irányítási) keretrendszer jelentése és célja, hogy a vállalatok hosszú távon is fenntartható működést

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
panel future of finance