Ami mindenkit érdekel: a TBSZ-re is vonatkozik az új megtakarítási adó?
Portfolio signature

Ami mindenkit érdekel: a TBSZ-re is vonatkozik az új megtakarítási adó?

Mint az nemrég kiderült, az eddigi 15%-os kamatadón felül 13%-os szociális hozzájárulást is fizetni kell a július 1-je után keletkező kamatbevételekre, illetve az utána vásárolt befektetési alapok, kötvények (kivéve állampapírok) hozamára, amit a kamatadóhoz hasonlóan a szolgáltató von le a befektetés bruttó hozamából. Vajon a TBSZ-en lévő befektetések és a nyugdíjcélú megtakarítások is adózni fognak? Utánakérdeztünk.

TBSZ-re is fizetni kell szochót?

A tartós befektetési számla (TBSZ) egy olyan, a hitelintézeteknél és befektetési szolgáltatóknál a természetes személyek számára elérhető speciális pénz- és értékpapírszámla, amely részben vagy egészben mentességet biztosít a 15 százalékos kamat-, árfolyamnyereség- és osztalékadó alól. Pénzkivét esetén 

  • a számlanyitás évét követő 3 év elteltével 10%-kal, 
  • 5 év elteltével pedig 0%-kal adóznak a TBSZ-en vásárolt befektetések hozamai az általános 15%-os kamatadó helyett.

Az új, 13%-os mértékű szociális hozzájárulást ugyanúgy a szja-törvényre hivatkozva szabályozza a kormány új rendelete, ahogy a TBSZ szabályozása is a szja-törvényen alapul. Ez alapján akár az is logikus lehetne, hogy a TBSZ-en elhelyezett megtakarítások és befektetések szochója hasonlóan működik majd, mint a kamatadó, ugyanakkor ez nincs így.

A Portfolio megkeresésére Süli Szilvia, az RSM Hungary Zrt. Adóüzletágának menedzsere kifejtette, hogy a 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet által bevezetett szocho-fizetési kötelezettség kizárólag az Szja törvény 65.§-a szerinti kamatjövedelmekre vonatkozik – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével –, így az Szja törvény 67/B. §-ában szabályozott

tartós befektetésből származó jövedelmet semmilyen módon nem érinti.

A tartós befektetésből származó jövedelmet továbbra is legfeljebb 15% személyi jövedelemadó terhelheti. Ezt akkor kell megfizetni a pozitív adóalap után, ha a lekötést a hároméves lekötési időszak vége alatt szakítja meg a magánszemély befektető. A személyi jövedelemadó mértéke 10% a hároméves lekötési időszak végén, továbbá akkor, ha a magánszemély a lekötést a hároméves lekötési időszak után, de az ötéves lekötési időszak lejárta előtt szakítja meg. Amennyiben pedig a magánszemély a befektetést a lekötés évét követő öt adóévben nem veszi fel, akkor egyáltalán nem merül fel adófizetési kötelezettség, és a jövedelmet nem is kell az szja bevallásban szerepeltetni – teszi hozzá a szakértő.

Mi a helyzet a nyugdíjcélú megtakarításokkal?

Az RSM értelmezése szerint az új szocho-kötelezettség a nyugdíjmegtakarítások közül a foglalkoztatói nyugdíjcélú intézmények (Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató, FNYSZ) által teljesített Szja törvény szerint kamatjövedelemnek minősülő kifizetéseket érintheti. Ennek a jövedelemnek a teljesített feltételes jogszerzési időtartamnak a 2023. június 30-át követő időszakkal arányos részére kell szocho-t fizetni.

Részben a nyugdíjcélú megtakarítások adózásával foglalkozik a Grantis friss közleménye is, amely szerint ez esetekben sem kell megfizetni a szochót, az alábbiakra azonban érdemes továbbra is odafigyelni:

  • Önkéntes nyugdíjpénztár esetében a hozam 10 év után adómentessé válik és onnantól 3 évente felvehető. A tőke továbbra is adóköteles a 21. évig - addig folyamatosan csökken az adóköteles rész.
  • NYESZ-en lévő megtakarítás akkor vehető fel adómentesen, ha 10 év eltelt a számlanyitás óta és nyugdíjba vonult a megtakarító. Ha rokkanttá nyilvánítják a megtakarítót, 3 év után is felvehető adómentesen a megtakarítás.
  • Nyugdíjbiztosítás a 10. évtől válik teljesen adómentessé és ehhez nem feltétel a nyugdíjkorhatár elérése (ám ekkor vissza kell fizetni az adójóváírásokat 20%-os büntetőkamattal). Részleges adómentességet lehet elérni hatodik évtől, ahogy a rendszeres díjas életbiztosításoknál.

Mi lesz a rendszeres és egyszeri díjas biztosításokkal?

A Grantis szerint a rendszeres díjas életbiztosítás szintén a 10. évtől válik teljesen adómentessé. 6 év után és 10 év előtt az adó felét - tehát 7,5% szja-t és 6,5% szochot - kell csak megfizetni.

Ha viszont a szerződés első 6 évben történik a kifizetés, akkor az adóteher 15 százalék szja és 13 százalék szocho, vagyis összesen 28 százalék – emeli ki itt a Bankmonitor.

Egyszeri díjas biztosítások az ötödik évtől adómentesek. 3 év után és 5 év előtt az adó felét kell csak megfizetni. 

Az egyszeri díjas szerződések kapcsán a Bankmonitor is kiemeli, hogy miután a szerződés egyszeri díjas, vagyis a tartam során csak a szerződéskötéskor van díjfizetési kötelezettségünk, és a biztosító kifizetése a szerződés létrejöttét követő 5. év elteltével vagy azt követően következik be, akkor nincs szja- és szocho-fizetési kötelezettség sem, vagyis a megtakarítás adómentes.

  • Ha viszont a biztosító kifizetése a 3. és az 5. év között következik be, akkor az szja 7,5 százalék, plusz a szocho 6,5 százalék, vagyis összesen 14 százalék az adóteher.
  • Abban az esetben, ha a kifizetés a 3. évet megelőzően történik, úgy az szja 15, a szocho 13, vagyis összesen 28 százalék az adó mértéke a kamatjövedelemre vetítve.

Címlapkép: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
koronavírus vuhan kína járvány