Sokat faraghat a rezsin, aki hőszivattyúra cseréli a gázfűtést
Befektetés

Sokat faraghat a rezsin, aki hőszivattyúra cseréli a gázfűtést

Portfolio
Európa-szerte kapkodnak a hőszivattyús rendszerek iránt, olyannyira, hogy a gyártók az ellátási láncokban kialakult nehézségek miatt nem tudják tartani a lépést a kereslettel, amelyet a korábbi fenntarthatósági irányelvek mellett, most már az orosz gázról való leszakadási törekvések is fűtenek. A hőszivattyú ugyanis nemcsak zöld megoldás, de költséghatékony fűtési alternatíva is lehet: egy jól megtervezett hőszivattyús rendszer az üzemeltetési költségek terén is veri a gázfűtést. Az Immergas Hungária Kft. szakértője szerint a magyar piacon is egyre népszerűbbek a prémium kategóriás termékek, amelyek helyigénye jóval kisebb, így nem kell számukra gépészeti helyiséget kialakítani a hasznos lakótér rovására.

Az Európai Unió Energy Performance of Building Directive (EPBD) klímasemlegességi javaslatai alapján 2030-ra más csak ténylegesen nulla energetikai szintű új épületeket lehetne építeni, miközben a 'Fit for 55' – szintén uniós – kibocsátáscsökkentési terv szerint a megújuló alapú fűtés arányának 2030-ra el kell érnie a 49%-ot.

Mivel főleg megújuló energiával működik, a hőszivattyú az egyik legkeresettebb fűtési megoldás az építkezők és építtetők körében: a technológia nyáron a hűtést, télen pedig a fűtést is képes biztosítani, és melegvíz előállítására is alkalmas. Mivel tisztán árammal működik, egy háztartási napelemes rendszerrel kombinálva egy fenntartható, takarékos és alacsony karbonlábnyomú háztartási fűtési rendszer kialakítására alkalmas. 

A gázkazán alternatívájaként pedig

a földgáz kiváltásának lehetőségét kínálja, ami különösen felértékeli a jelenlegi helyzetben, amikor az orosz gázimport kilátásai bizonytalanná váltak.

Nem meglepő tehát, a földgázárak elszállása és az orosz gáztól való függetlenedési szándék miatt Európa-szerte olyan mértékben ugrott meg a hőszivattyúk iránti kereslet, hogy a kínálat alig képes tartani vele a lépést. A gyártók igyekeznek bővíteni kapacitásaikat, de az iparágat a képzett munkaerő hiánya is sújtja. Magyarországon a rendelésállomány alapján legalább 20-30%-kal nagyobb lehetett volna az értékesítési szám az elmúlt egy év alatt, ha az ellátás szűk keresztmetszetei ezt nem akadályozták volna meg.

Az előrejelzések szerint a telepített hőszivattyúk száma a következő években ezzel együtt is gyorsulva nőhet tovább, amit alátámaszt az is, hogy az Európai Bizottság orosz gázimport-függőség megszüntetését célzó terve (REPowerEU) nagy szerepet szán a hőszivattyúknak is.

Miután a hőszivattyúk az energia akár 75 százalékát a környezetből (levegőből, vízből, talajból, de akár a szennyvízből is) gyűjtik, a maradékot pedig villamos energia biztosítja, egy egységnyi energia bevitelével akár három-négyszer több hőenergiát is elő tud állítani. A beviteli és az előállított energia különbözete megújuló energia, így az új építésű ingatlanokra 2022 júliusától vonatkozó új hazai előírás 25%-os megújuló energia követelménye hőszivattyúval, más kiegészítő gépészeti megoldás nélkül is teljesíthető.

Egyre többen keresik a prémium kategóriás termékeket

Külföldön egyre népszerűbbek a prémium kategóriás hőszivattyúk, amelyek bekerülési költsége ugyan lényegesen magasabb, de számos előnyük is van. Ez a termékkategória már Magyarországon is elérhető – mondta el a Portfolio-nak a gázüzemű fűtőkészülékeket és hőszivattyúkat is kínáló Immergas Hungária Kft. szakértője. Egy ilyen termék ára a 4 millió forintot is megközelítheti, igaz, számos előnnyel is rendelkezik.

Ez egy kompakt berendezés, egy egységben található a rendszer összes eleme, úgy kell elképzelni, mint egy nagyméretű hűtőszekrényt.

Ennek azért van jelentősége, mert a mai milliós ingatlan négyzetméterárak mellett, megjelent az igény arra, hogy a lehető legkisebb területet kelljen elvenni a hasznos lakótérből, márpedig egy hagyományos hőszivattyús rendszer elemei – tartályok, hidraulika, szivattyú, vezérlő – jellemzően több négyzetmétert foglalnak el, és nem feltétlenül esztétikusak, ezért egy külön helyiségben, általában erre a célra kialakított gépészeti helyiségben vagy kazánházban kapnak helyet. A prémium termékeink viszont úgy vannak kialakítva, hogy azokat be lehet tolni egy lépcső alatti tárolóba, de akár a konyhába is a hűtőhöz hasonlatos, esztétikus megjelenése miatt” – tette hozzá a szakember.

hőszivattyú
Az Immergas prémium hőszivattyús rendszere, a Magis Hercules Pro 9 - egyre nagyobb az igény rá.

A prémium megoldások népszerűségének csak egyik oka az esztétikai előny, illetve a drága négyzetméterárak miatti praktikus elhelyezés, a szakértő szerint az is mérlegelendő, hogy egy hagyományos rendszer utólagos telepítése a nagyobb helyigény mellett nagyobb átalakítást is igényel, amely a kivitelezésben is időigényesebb, így a munkadíj is magasabb lehet. A magyar piacon ugyanakkor egyelőre a prémium lakásokat, házakat építő befektetők, illetve magánszemélyek választják ezt a kategóriát.

A bekerülési költségeket tekintve a legolcsóbb megoldás a gáz kiváltására a split –– hűtő-fűtő klíma felszerelése, ami egy átlagos, 50 négyzetméteres lakásra vonatkoztatva 250-350 ezer forint körül alakul. Előnye, hogy nem szükséges hozzá mélyfelújítás, mint a levegő-víz hőszivattyúnál, ahol a fűtéscsövek kialakítása lényegesen nagyobb átalakítással – és költséggel – jár.

Azonban hátrányosan befolyásolja a komfortérzetet, ha a lakás hőmérséklete csak a levegő keringtetésével szabályozható, nem beszélve róla, hogy így a külső hőmérséklettel csökkenésével a klímák hatékonysága is romlik.

Ezzel szemben a levegő-víz hőszivattyús rendszerek több funkciót – fűtés, hűtés, melegvíz-előállítás – is ellátnak. Ezek

bekerülési költsége az ingatlan adottságaitól függően már 1,2-1,5 millió forinttól indulnak, de a magas komfortot a gázénál alacsonyabb üzemeltetési költségszint mellett biztosítják,

ráadásul a karbantartási igénye sem haladja meg egy gázkazánét és kémény sem kell hozzá.

A hőszivattyú jósági fokban – vagyis az 1 kW energiából előállított fűtési energia értékében – is hatékonyabb, a gázkazánnál: egy fokkal magasabb beltéri hőmérséklet-növeléshez a hőszivattyú 40%-kal kevesebb energiát használ fel, mint egy kondenzációs gázkazán. További előnye, hogy kedvezményes 'H'-tarifa is igényelhető rá a szolgáltatónál, melynek díja akár 30-40 %-kal kedvezőbb, mint az A és B tarifáé.

Egy hagyományos kéményes gázkazán körülbelül 16-17, egy kondenzációs gázkazán mintegy 14 forintból képes 1 kWh energiát előállítani.

Ha a hőszivattyú jósági fokát vesszük alapul, akkor 1 kWh energia 12-13 forintból jön ki, de ez kedvezményes tarifa igénybevételével akár 7-8 forintra is le tud csökkenni, így a hőszivattyú telepítése 8-10 év alatt megtérülhet.

A cikk megjelenését az Immergas Hungária Kft. támogatta.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1503371245