Megvannak az adóemelés részletei, bejelentést tett Nagy Márton minisztériuma
Bank

Megvannak az adóemelés részletei, bejelentést tett Nagy Márton minisztériuma

Portfolio
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint Nagy Márton miniszter ma a Bankszövetség elnökségével találkozott, akikkel ismertette a kormány legújabb gazdasági-költségvetési intézkedéseinek bankokra vonatkozó részleteit. A tájékoztatásból vadonatúj információk derülnek ki a tranzakciós illeték változásáról is, egyes esetekben triplázódik az adóterhelés mértéke. A részletek ismeretében számításaink szerint nem rajzolódik ki a kormány által korábban említett 400 milliárd forintos adóemelési hatás, valami még hiányzik.
Október 17-i Budapest Economic Forum konferenciánkon a költségvetés helyzete, a magyar gazdaság kilátásai és a bankok adóterhelése is a hangsúlyos témák között fog szerepelni! Már most érdemes regisztrálni:

A Gulyás Gergely kancelláriaminiszter által a kormányinfón bejelentett „védelmi hozzájárulásról” mi is írtunk részletesebben:

Az úgynevezett „háborúellenes akcióterv” a bankok esetén az extraprofitadót és a tranzakciós illetéket érinti.

Mi történik az extraprofitadóval?

A kormány döntése értelmében

"a bankok csak abban az esetben csökkenthetik az extraprofit-adó befizetési kötelezettségüket a 2024-es évben, amennyiben növelik a teljes állampapír-állományukat úgy, hogy 2027 után lejáró állampapírokat vásárolnak".

"A kormányzati elvárás tehát az, hogy az állampapír-portfolió átrendezése helyett a szektor hosszú lejáratú állampapírok vásárlásával a teljes állampapír-állományát növelje" - áll az NGM közleményében. Lényegében ezt vetítette előre Lóga Máté, a minisztérium államtitkára a Portfolio-n megjelent múlt heti cikkében.

Arról itt írtunk, hogy a bankok hogyan reagáltak a kormányzat korábbi elvárására:

"A kormány rögzítette azt is, hogy az 50 százalékos adókedvezmény igénybevételéhez a teljes állampapír-állomány névértékének is növekednie kell, nem elég a hosszú lejáratú, azaz 2027 után lejáró állampapír-állomány névértékét növelni" - szögezte le a tárca.

A minisztérium ismertetése szerint "ebből fakadóan a 2024-es évre vonatkozóan mind a teljes állomány, mind a 2027 után lejáró állampapírállomány-növekmény figyelembe vételével kerül megállapításra az adókedvezmény". "A vizsgált időszakot 2024 első 11 hónapjában látott napi átlagos állampapírállomány fogja jelenteni a megelőző év, azaz 2023 első 4 hónapjához képest. 2024-ben az extraprofit adó alapja a 2022-es korrigált, adózás előtti eredmény. 2024-ben a bankszektor teljes extraprofitadója tervezetten 260 milliárd forint, amely az előírásoknak megfelelő állampapírvásárlás teljesülése esetén az 50 százalékos adókedvezménnyel 130 milliárd forintra csökkenthető" - részletezte a minisztérium.

Majd így folytatja a Nemzetgazdasági Minisztérium: "a kormány döntése értelmében a banki extraprofitadó 2025-ben úgy marad érvényben, hogy annak nominális értéke nem csökken és az adó alapja a 2023-as korrigált, adózás előtti eredmény lesz. Jövőre az állampapír-állomány növelésénél a vizsgált időszakot 2025 első 11 hónapja fogja jelenteni 2024 első 11 hónapjához képest".

Így változik a tranzakciós illeték

A tranzakciós illeték tekintetében a kormányzat az alábbiakról döntött a jelenleg is érvényben lévő tételek esetében:

  • általános esetben (ideértve az értékpapír tranzakciókat is) az illeték mértéke 0,45 százalékra emelkedik (0,3 százalékról), de fizetési műveletenként legfeljebb 20 ezer forint lehet (ez utóbbi 10 ezer forintról emelkedik);
  • készpénzfelvétel esetén a pénzügyi tranzakciós illeték 0,9 százalékra emelkedik (0,6 százalékról).

Az új szabályozás 2024. augusztus 1-jétől érvényes, a kormány az intézkedéstől 2024-ben 85 milliárd forint többletbevételt vár,

2025-ben pedig a teljes évet tekintve elérheti a 200 milliárd forintot.

Vagyis a normál tranzakciós illeték esetében a terhek az eddigiek másfélszeresére növekednek. A nagyobb ügyletek esetén pedig duplázódásról beszélünk, hiszen a felső limit 10 ezer forintról 20 ezer forintra emelkedik.

Érdemes megemlíteni, hogy eddig 3,333 millió volt a 10 ezres illetéklimit eléréséhez szükséges határ, most ez tisztán forint ügyleteknél 4,444 millióra, devizakonverziósoknál 2,222 millióra változik.

Ez az igazi meglepetés: jön a kiegészítő tranzakciós illeték

Az eddigi kommunikációhoz képest fontos tisztázó részleteket ismerünk meg az NGM közleményéből a konverzióval járó ügyletek tranzakciós illetékével kapcsolatban is.

A jelenleg hatályos pénzügyi tranzakciós illeték mértékének emelése mellett október 1-jétől bevezetésre kerül egy kiegészítő illeték is a konverziót tartalmazó ügyletek esetén, amely a jelenlegi tranzakciós illetéken felül fizetendő meg az érintett tranzakciók esetében.

  • A döntés értelmében amennyiben egy ügylet a különböző pénznemek közötti átváltást (konverziót) tartalmaz (ideértve a deviza swap-ügyleteket is), úgy ezt az ügyletet magasabb tranzakciós illetékfizetési kötelezettség terheli.
  • A kiegészítő illeték mértéke – az általános tranzakciós illetéken felül – tranzakciónként 0,45 százalék, és szintén a 20 ezer forintos limit alkalmazandó.

Értelmezésünk szerint tehát a pénzváltásra jelenleg érvényben lévő 0,3%-os (legfeljebb 10 ezer forintos) tranzakciós illeték 0,45%-ra megemelt mértékéhez adódik hozzá az új kiegészítő illeték 0,45%-os mértékben. Vagyis itt egy adótehertriplázásról beszélhetünk a gyakorlatban, devizakonverziós ügyletek esetében.

"Az általános szabályoktól eltérően, ez a kiegészítő illeték belföldi természetes személy vagy vállalati ügyfél által ugyanazon pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett számlák közötti ügyleteket, a hitelintézeteken és központi szerződő félen kívül a pénzügyi és befektetési vállalkozásoknak, befektetési alapkezelőknek és befektetési alapnak vezetett számla terhére megvalósított fizetési műveleteket is terheli, de nem vonatkozik a bankkártyás műveletekre" - olvasható a közleményben.

A kiegészítő tranzakciós illetékből származó bevétel 2024-ben 7 milliárd lehet, 2025-ben elérheti a 30 milliárd forintot

– áll az NGM közleményében.

A tranzakciós illeték tekintetében külön döntéseket is hozott a kormány a minisztérium közlése szerint:

  • A jövőben a magánszemélyek átutalása, postai befizetése és értékpapírügyletei esetében az illetékmentes határt a kormány 2,5-szeresére emeli, azaz a jelenlegi 20 ezer forintról 50 ezer forintra tranzakciónként.
  • A bankkártyás műveletekre nem vonatkozik a kiegészítő tranzakciós illeték.
  • A bankkártyák esetében tételes illeték van érvényben, ami érintéses bankkártyák esetében 500 forint évente, míg egyéb bankkártyáknál 800 forint. A kormány a bankkártya-használat utáni illeték mértékén nem változtat, így az továbbra is rendkívül alacsony marad.
  • A pénzügyi terhek növekedésének megakadályozása érdekében a kormány díjemelési stopot vezet be a lakossági fizetési számlákhoz kapcsolódó díjak, költségek és egyéb fizetési kötelezettségek vonatkozásában. E szerint 2024. december 31-ig a lakossági ügyfelek esetében a bankszámláknál egyoldalú díjemelést közvetlen és közvetett formában sem valósíthatnak meg a pénzügyi szolgáltatók. Ez a tiltás az összes fizetési számlához kapcsolódó díjra vonatkozik, amely a már fennálló szerződésekre és az új szerződésekre is irányadó.

Mekkora ez az adóemelő csomag?

Ha a bankoknak sikerül a jobb likviditási helyzetüket kihasználva az extraprofitadó-terhelésüket felezni, akkor a kormány nem tud beszedni plusz 130 milliárd forintot az idei évben.

A tranzakciós illeték emelése 85 milliárd forintot hoz az államkassza konyhájára, a kiegészítő tranzakciós illeték pedig az NGM közlése szerint plusz 7 milliárd forintot hoz 2024-ben.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy

alapesetben a kormány a bankokat terhelő adóemeléssel 92 milliárd forintnyi plusz bevételhez jut, (ha a bankok viszont nem tudják felezni az extraprofitadójukat) a másik forgatókönyv szerint pedig plusz 222 milliárd forinthoz.

Ez messze van a hétfőn már elhangzott 400 milliárd forintos egyenlegjavító hatástól, még úgy is, ha beleszámoljuk az energetikai szektor többletbefizetését.

Ezek után kérdés, hogy a kormány a 400 milliárd forint méretű idei csomagjába bepakol-e még új intézkedéseket, vagy más, már ismertetett bejelentéseket bont ki részletesen, ahogyan tette azt most is a banki tehernövekedések esetén (multik extraprofitadója nem csökken, kiskereskedelmi szektor terhelése hogyan változik, mit okoz az adóemelés az energetikai szektorban pontosan).

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Hegedüs Róbert

Kiszámoló

Kezdődnek a megszorítások

Lementek a választások, úgyhogy ma reggel bejelentette a kormány, hogy a hozzá nem értő, ostoba gazdaságpolitikája miatt a háborús helyzet miatt adóemelések lesznek, hogy a költségvetésen

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
euro ermek