Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról
Gazdaság

Különadó-bejelentést tett a kormány - Minden, amit tudni kell az új védelmi hozzájárulásról

Portfolio
Védelmi hozzájárulást fizet a bankszektor, a multik és az energiacégek a kormány terve szerint - jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ma a rendkívüli Kormányinfón. Az idei évre közel 400 milliárd forintos bevételnövekedésre számítanak a költségvetésben. A bankszektorban nem változik a bankadó mértéke, ezt szelektíven kell majd befizetnie a bankoknak, ám emellett megemelik a tranzakciós illetéket és egy teljesen új adót is kivetnek "devizaváltási illeték" néven. "Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökkentik".

A bejelentés

A kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert. A védelmi hozzájárulás a védelmi alapba kerül" - mondta Gulyás Gergely ma a rendkívüli időpontban zajlott Kormányinfón.

Védelmi hozzájárulást kell fizetnie a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek.

A kormányzati döntés mögött a költségvetés felborult egyensúlya áll: a hiánycélok teljesítéséhez idén is szükség lehet kiigazításra, jövőre pedig különösen. A költségvetés helyzetéről, illetve a várható adóemelésekről itt írtunk.

A bejelentett intézkedések hatására az idei költségvetési kiigazítás mértéke a GDP 0,5%-a lehet. A 2024-es büdzsé korrekciója után a deficit nagy valószínűséggel 5% alatt maradhat, a második fél év kedvező alakulása esetén akár el is érhető a 4,5%-os kormányzati terv.

A költségvetési homály a mai bejelentésekkel egy kicsit sem csökkent, a tájékoztatón nem hangzott el utalás arra, hogy ez a kiigazítás mit jelent a költségvetési folyamatokra nézve. Vagyis úgy hozták meg a kiigazító lépéseket, hogy sem korábban, sem most nem tett utalást a kormány arra, hogy elcsúszás lenne az állami gazdálkodásban.

Gulyás szavai szerint "a bankoknál a kormány a bankadó csökkentéséről tárgyalt, ugyanakkor sok bank kihasznált egy olyan kiskaput, amely az állampapír vásárlásra vonatkozott. A bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie teljes egészében, aki nem növelte a teljes állampapír állományát. Ez azt jelenti, hogy 2024-ben érdemben a bankadó mértéke nem változik."

A miniszter által említett kiskapuról több cikkünkben is foglalkoztunk:

Gulyás azt is kijelentette:

Megemeljük a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét, és a bankok devizaműveleteire devizaátváltási illetéket vetünk ki.

Annak érdekében, hogy ezt a bankok ne tudják áthárítani, 2024-ben a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be - folytatta Gulyás, majd az energiaszektor és a "multik" adóztatásáról szólt:

Az idei évre közel 400 milliárd forintos bevételnövekedésre számítanak a költségvetésben

– jelentette ki Gulyás Gergely.

Ismertette, hogy augusztus 1-től válik hatályossá, hogy a tranzakciós illeték 0,45 százalékra ugrik, a tétel plafontszintje 20 ezer forint. A készpénzfelvételnél 0,9 százalékra emelkedik a költség.

A KONVERZIÓS MŰVELETEKNÉL A KIEGÉSZÍTŐ ILLETÉK 20 000 FORINTOS LIMIT MELLETT 0,45 SZÁZALÉK LESZ.

Első ránézésre vaskosnak tűnik az új devizaváltási illeték, és érdekes időpontban érkezik: éppen az utóbbi időszakban indult el az árverseny a fintech szolgáltatók és a hazai bankok között. Az alacsonyabbra szorított díjak mellett a 0,45 százalékos illeték nagyobb terhet jelenthet a szektornak. Emellett könnyen lehet, hogy a mostani bejelentés miatt júliusban felpörög a devizaváltási piac, előbbre hozhatják a devizaváltást azok, akik augusztusban vagy később terveztek devizát váltani.

Energetikai szektor és kiskereskedelem

Az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót – ide értve a kiskereskedelmi adót is – nem csökkentjük az idén, annak mértéke változatlan marad

- mondta Gulyás.

A fentiek az energiacégek kapcsán több fontos következménnyel is járhatnak. Egyrészt azzal, hogy az északi-tengeri Brent típusú és az orosz Urali típusú kőolaj hordónkénti piaci ára közötti különbözetre kirótt 95%-os különadót (az olcsóbb urali és a drágább Brent típus közötti árkülkönbségből ki kell vonni 7,5 dollárt, és az így potenciálisan adódó extraprofitot adóztatta meg a kormány 95%-kal) fenntartja az év során a kormány.

Emellett a 2022-ben bevezetett, a kőolajtermék-előállító szereplőkre (leginkább a Molra) vonatkozó árbevétel-alapú különadót a mai jelzés alapján elképzelhető, hogy nem csökkenti idén 1%-ra a kormány, hanem annak mértéke marad a tavalyi 2,8%-os szinten. A Mol az idén első negyedévi gyorsjelentésében azt közölte, hogy az idei 1%-os mértékű különadót már teljes egészében elkönyvelte az első negyedévre, ami 114 millió dollár volt. Ha helyes az értelmezésünk, és az idei évi különadó nem csökken 1%-ra, hanem marad 2,8%-os, akkor az olajtársaságnak jelentős mértékű (az 1% és a 2,8% közötti különbség) további befizetési kötelezettsége lesz idén az államkassza felé.

A 2022. nyári költségvetési kiigazító csomagban extraprofitadóként bevezette még a kormány a kötelező átvételi tarifából - KÁT - származó bevételek hasznosításával kapcsolatos különadót is, amely bevétel az egyetemes szolgáltatási szegmenst segítette. A mai jelzés alapján ez a teher is megmaradhat.

A fentiek mellett Gulyás szavaiból az is következik, hogy a 41%-os mértékű, az energetikai szektort terhelő Robin-Hood adó nem csökken, illetve a megemelt bányajáradék sem csökken, amelyet a bányavállalkozók fizetnek.

Piaci reakciók

A mai bejelentések nem teljesen előzmény nélküliek, a kormány az elmúlt hetekben elkezdte óvatosan felkészíteni a piacot az új adóterhekre. Orbán Viktor miniszterelnök pár héttel ezelőtti utalása, valamint Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter jelzése után Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának Portfolio-n megjelent múlt keddi cikkének fő üzenetei alapján várható volt, hogy nőhet a bankszektor adóterhelése.

A befektetők ugyanakkor nem vették jól a hírt: komoly volatilitást mutat az OTP árfolyama a kormány bejelentéseit követően. Miközben a régiós bankrészvények relatíve jól teljesítenek, az OTP több mint 2 százalékot esett.

otpchart

A forintot elsőre nem viselte meg a lépés

A forint euróval szembeni árfolyama fél órával a bejelentés után érdemi elmozdulást nem mutat, továbbra is a 392,40-es szint környékén mozog a kurzus. UPDATE: Később felébredtek a piaci szereplők: az adóemelések bejelentése óta már két egységet vertek a forintba, 394,3-ig gyengült, ami már 0,4%-os gyengülésnek felel meg.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Mielőtt gyengült volna a forint, azt fejtegettük, miért a hazai fizetőeszköz árfolyamára miért nem volt érdemi hatással eddig a bejelentés.

  • Egyrészt a befektetők értékelhetik pozitívan a bejelentéseket, miszerint a kormány komolyan veszi a költségvetés gondjait és kezeli a kialakuló egyensúlytalanságot. A konszolidációs lépések (még ha adóemelések formájában is érkeznek) megtétele emiatt kedvező megítélés alá esik a piacon.
  • Közben viszont erősödni sem tud rövid távon, azonnali reakcióként a forint, ami azzal függhet össze, hogy ezúttal sem piacbarát lépéseket valósít meg a kormány.
  • Harmadrészt, a piaci szereplők számára nem okozhatott nagy meglepetést a kormány, ugyanis benne volt a levegőben ez az adóemelő intézkedés.
  • Negyedrészt a forint erejét hétfő délelőtt támogatja, hogy a dollár gyengülésnek indult az euróval szemben, ami hagyományosan kedvez a feltörekvő piaci devizáknak, így a forintnak is.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Szigetváry Zsolt

Kiszámoló

Kezdődnek a megszorítások

Lementek a választások, úgyhogy ma reggel bejelentette a kormány, hogy a hozzá nem értő, ostoba gazdaságpolitikája miatt a háborús helyzet miatt adóemelések lesznek, hogy a költségvetésen

Kasza Elliott-tal

McDonald's Corporation - elemzés

Két hónapja van a Top10-ben. Júniusban nem tudtam elemezni, mert a roic.ai valami fejlesztés miatt változtatott a letölthető adatok formátumán, azt ígérték, hogy javítják, de a végén én al

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hivatalos: Magyarországon is megjelent az új Covid-variáns
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1793803783