200 milliárd forinttal növelte az EXIM a Baross Hitelprogram tavalyi 1000 milliárdos keretét
Bank

200 milliárd forinttal növelte az EXIM a Baross Hitelprogram tavalyi 1000 milliárdos keretét

Portfolio
A kereskedelmi bankok a tavalyi évben 15-20 százalékos forint kamatszint mellett kínáltak vállalati hiteleket az ügyfeleiknek, ez pedig a vállalati hitelezés erőteljes lassulásához vezetett. Ez volt az a makrogazdasági környezet, amelyben az EXIM Magyarország a kormány döntéseinek megfelelően elindította a Baross Gábor Hitelprogramot, ami nagy mértékben hozzájárult a tavalyi évben a mérlegfőösszeg és a hitelállomány emelkedéséhez – mondta el a Portfolio-nak Hoffmann Mihály, az EXIM Magyarország pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

Több mint 74%-kal 3642 milliárd forintra emelkedett tavaly az Eximbank mérlegfőösszege, a bank hitelállománya pedig 50%-os bővüléssel megközelítette a 2500 milliárd forintot. 2023 folyamán az EXIM Magyarország ügyfeleinek száma 15%-kal nőtt, így összesen 3344 vállalkozás támogatásában vesz részt az idén 30 éves intézmény. Az ügyfelek közel 90 százaléka a magyar gazdaság gerincét adó kis- és középvállalkozások közül kerül ki.

A hitelfolyósítások összértéke tavaly közel 1444 milliárd forint volt, így a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladta. Fontos szerepet játszott ebben az 1000 milliárd forintos keretösszegű Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram iránti erős kereslet. A program keretében

2023-ban 2767 darab szerződést kötöttek a megcélzott magyar vállalkozások, év végéig 732 milliárd forint került folyósításra.

A tavalyi növekedést a bank stabil pénzügyi mutatók mellett valósította meg a társaság közleménye szerint: a magas tőkeellátottság és likviditás, valamint a javuló portfolióminőség mellett pozitív, 18,5 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2023-at a bank.

Érdemi segítség a vállalkozásoknak a Baross Gábor Program

Hoffmann Mihály pénzügyi vezérigazgató-helyettes az eredményt értékelve a Portfolio-nak elmondta, hogy a kereskedelmi bankok 2023-ban 15-20 százalékos, extrém magasnak tekinthető kamatszint mellett kínáltak vállalati hiteleket az ügyfeleiknek, ez pedig a vállalati hitelezés érdemi lassulásához, befagyásához vezetett. Ez volt az a makrogazdasági környezet, amelyben az EXIM Magyarország a kormány döntéseinek megfelelően elindította a Baross Gábor Hitelprogramot, ami nagy mértékben hozzájárult a tavalyi évben a mérlegfőösszeg és a hitelállomány emelkedéséhez.

2023. március és 2023. december között az új vállalati hitelszerződések több mint negyedét (28%), 868 milliárd forintot a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében szerződött hitelek adták. 2024 elején további 200 milliárd forinttal bővítették a hitelprogram keretét az élénk kereslet miatt.

A vezérigazgató-helyettes a részletekről elmondta, hogy a Baross Gábor Hitelprogramot úgy tervezték, hogy abban a mértékben és olyan módon segítse a vállalkozásokat, ahogy nekik arra a leginkább szükségük van. A tavaly februári bejelentést követően márciusban már meg is kezdték a folyósításokat, hiszen a gyorsaság volt az egyik kiemelt tényező a program hatékonysága tekintetében. A másik fontos szempont a kondíciók kialakítása volt: forintban 5-6 százalékon, euróban pedig 3-3,5 százalékon nyújtottak hitelt a vállalkozások számára, ami figyelembe véve a hozamkörnyezetet „valóban életet mentett sok vállalkozás esetében”.

Hozzátette, a harmadik fontos szempont az eszközök sokfélesége volt: a hitelprogramot úgy állították össze, hogy abban az elején nagy súllyal forgóeszközhitelek szerepeljenek, hiszen ez a vállalkozásoknak már rövid távon is segítséget nyújtott. Emellett voltak beruházási hitelek is, és lízing is szerepelt ebben a programban, amelyek már a vállalkozások hosszabb távú terveit is támogatták. Hoffmann Mihály elmondta azt is, hogy a kormány döntésén múlik, hogy folytatódik-e a Baross Gábor Hitelprogram, ebben a döntésben pedig alapvetően a makrogazdasági környezet alakulása fog fontos szerepet játszani.

A hitelezési tevékenység forrását az Eximbank a hitelfelvétel mellett elsősorban a hazai és közel egy évtized után a nemzetközi piacokon történő újbóli kötvénykibocsátásokkal biztosította.

A bank 2023 tavaszán egy 1,25 milliárd dollár értékű sikeres nemzetközi devizakötvény-kibocsátást hajtott végre, ősszel pedig több mint tíz év után újra euró alapú nemzetközi kötvénykibocsátást valósított meg. Utóbbi keretében 1 milliárd eurónyi kötvényt értékesített a tőkepiacon.  

Az EXIM intézménypáros másik tagja, a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB) biztosítói kötelezettségvállalási állománya a 2022. év végi állományhoz képest 11%-kal magasabb, 775 milliárd forint lett, és mérlegfőösszege is 11%-kal növekedett. Az egyedi ügyletek esetében a Magyar Exporthitel Biztosító és az Eximbank szorosan együttműködik, mivel az Eximbank által nyújtott vevőhitelek és segélyhitelek MEHIB-biztosítás mellett valósulnak meg.  

A cikk megjelenését az Eximbank támogatta.

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Vigyázz! Gyanúsan ismerős módszerekkel fosztogatja a magyarokat egy orosz bűnbanda