Jelentős összegek parkolnak a céges számlákon az elmaradt beruházások miatt
Bank

Jelentős összegek parkolnak a céges számlákon az elmaradt beruházások miatt

Portfolio
Sok vállalkozás a járvány következtében kieső forgalma miatt a túlélésért küzd, de jelentős azon cégek száma is, ahol a bizonytalan helyzet a beruházások elhalasztását indokolja, és ezért  jelentős összegek parkolnak a  céges számlákon. A magyar piacon is elérhető már olyan betéti konstrukció, amely lehetővé teszi, hogy akár csak egy hónapra, az újratervezés időszakára is le lehessen kötni a szabad forrásokat, nagyobb kamatot elérve, mintha csak  látra szóló betétben tartanák pénzüket a vállalkozások.

A koronavírus átírta a cégek befektetési stratégiáját, de nem minden cég került nehéz helyzetbe: vannak olyan cégek, amelyek rugalmasan alkalmazkodva átalakították a termékportfóliójukat vagy más szolgáltatásokat nyújtva most kétszer, háromszor nagyobb profitot termelnek, mint korábban. Azok száma pedig még több, akik a kialakult szituációban egyelőre kivárnak, és az éves terveiket a megváltozott piaci környezethez  igazítják.

A jelenlegi bizonytalan szituációban a cégek igyekeznek minden költségelemet eltolni, amely különböző beruházások, befektetések, fejlesztések elhalasztását eredményezi, de a már elindult befektetési projektek is sokkal lassabb dinamikával működnek most. Így keletkezett egy plusz forrás a vállalatoknál, ami már el volt különítve, de most beragadt. Mi ezeknek a fel nem használt forrásoknak az alternatív befektetésére ajánlunk egy forint betéti lehetőséget

– mondta a Portfolio-nak Korsósné Maku Márta, a Sberbank Vállalati Termékfejlesztési és Értékesítés Támogatási Divízióvezetője.

Ezeket a forrásokat a cégek jellemzően látra szóló betétekben tartják, amelyek esetében jelentős növekedést tapasztaltak az elmúlt időszakban a banknál. „Gyakorlatilag parkoltatják a cégek a pénzüket” – mondta Korsósné és hozzátette, hogy ezeknek a vállalati ügyfeleknek kínálnak a piacon elérhető kamatoknál magasabb lekötési lehetőséget.

A látra szóló betétek esetében a piacon elérhető EBKM jelenleg nagyjából 0,01-0,05 százalék között mozog.

„Ezzel szemben, új forrás esetében, ha csak egy hónapra lekötik a pénzt a Sberbanknál, 1,05 százalékos betéti hozamot biztosítunk. Meglévő fedezet esetében ugyanez 0,5 százalék. Tehát akár egy hónap alatt is jóval nagyobb kamatot tudnak elérni, mintha látra szóló számlán tartanák a pénzüket”

– tette hozzá. 

Bár a cégek a legtöbb banktól általában egyedi ajánlatokat kapnak, amelyek nem publikusak, de ha a nyilvános, bankok által kommunikált elérhető kamatokat vesszük figyelembe, akkor az általános  0,05 százalékos betéti kamatot igyekeztek túlszárnyalni a jelenlegi ajánlattal. A konstrukció előnye, hogy akár egy hónapos időtávra is elérhető, tehát, ha a jelenlegi bizonytalan környezetben a vállalat  likviditása változik, és gyorsan hozzá kell jutni a forrásaihoz,  az rövid időn belül megoldható.

„Nem kell hosszú távú döntéseket hozni ahhoz, hogy a cégek élni tudjanak a lehetőséggel, nagyjából egy hónapra mindenki képes előre tervezni"– mondta Korsósné.

A bank kínálatában elérhetőek hosszabb lejáratú, 3 és 6 havi betétek is. Új forrás esetében a háromhavi EBKM 1,1 százalék, a hathavi pedig 1,2 százalék, tehát meredek emelkedés nincs a kamatkondíciókban.

A meglévő ügyfelek esetében, a látra szóló betétek háromhavi lekötésével az EBKM 0,6 százalék, a hathavinál pedig 0,7 százalék. A szakértő hozzátette, hogy a legtöbb cég 2-3 banknál is tartja a forrásait, így a meglévő ügyfelek esetében is elérhetők az új forrásra vonatkozó kamatkondíciók, amennyiben egy másik pénzintézettől áthozzák a látra szóló állományukat. A banknál a leköthető összeg betétenkénti minimuma 10 millió forint, a betéti állomány pedig egyszerre legfeljebb 350 millió forint lehet ügyfelenként.

A cikk megjelenését a Sberbank támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
adó-pénzmosás-nyomozás-pénzügy-spanyolország-bűnszervezet-europol-házkutatás-bűnöző-őrizet