A jegybankoknak is kiemelt szerepük van a zöld átállás finanszírozásában
Üzlet

A jegybankoknak is kiemelt szerepük van a zöld átállás finanszírozásában

Portfolio
Szerte a világban megfigyelhető a jegybankok azon törekvése, hogy fenntarthatósági mandátumot szerezzenek maguknak, a zöld átállás finanszírozása terén zászlóvivőivé szeretnének válni. A Magyar Nemzeti Bank pedig e téren élen jár, hiszen Európa első jegybankjaként 2021 óta explicit zöld mandátummal rendelkezik - mondta a Portfolio Sustainable World 2024 konferenciáján Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára. Kiemelte: az MNB Zöld Otthon Programjában, a Növekedési Kötvényprogram is kimutatható ez a zöld mandátum. Egyben hozzátette: a megfelelő időpontban, amikor lehetőség nyílik rá, és a piacok elfogadóan tudnak erre reagálni, akkor ezeket a programokat újra kell gondolni, a lehető legjobb részeit meg kell tartani, és ha lehetőség nyílik rá, akkor folytatni szükséges.

Lóga Máté a konferencia nyitóelőadásában gazdaságpolitikai szempontból elemezte a fenntarthatósági átmenet kérdését. Első körben a globális folyamatokról beszélt: a világban a fenntarthatóság fő témává vált. Az erőközpontok a világban versenyeznek azért, hogy a zöld átmenet vezetői lehessenek, az EU vezető szerepre törekszik a zöld technológiák terén, 2050-ig klímasemleges kontinens lenne.

A zöld átmenet a gazdaság valamennyi szegmensét érinti, Európában számos iparág nem volt képes jelentős dekarbonizációt elérni, pl. az agrárszekor és az építőipar.

Az orosz ukrán háború kihatott a zöld kötvények piacára is, amelyek kibocsátási volumene visszaesett, 1-1,5 év kimaradt a fejlődésben.

Három kérdést (zöld infláció, versenyképesség, finanszírozás) említett meg, ahol megoldásokat kell eszközölni.

Konszenzus van abban, hogy a zöld átmenet inflációs hatással bír a makrogazdaságban.

Számos elemzés szólt arról, hogy a zöld átállásnak milyen inflációs hatásai vannak, így a dekarbonizációt minél gyorsabban kell végrehajtani, hogy a káros hatások minimalizálhatók legyenek - jegyezte meg.

  • Az infláció egyik oka, hogy jelentős beruházási igénnyel jár a zöld átállás.
  • Az új, alacsony karbonintenzitású zöld technológia tőkeigénye rendkívül jelentős.
  • További inflációs hatásként emelte ki, hogy a ritka és drága nyersanyagok iránti szükséglet is jelentős.
  • Emellett a dekarbonizáció érdekében történt állami intézkedések, szabályozások (pl. karbonadók, emissziós kvótarendszer) is inflációemelő hatásúak.
Sustainable
Forrás: Stiller Ákos / Portfolio

Ami a versenyképességet illeti, a 2022-ben elszabaduló energiaárak extrém helyzetet okozott - emelte ki. Az árak normalizálódtak azóta, azonban érdemiek a piaci kockázatok.

A magas energiaárak miatt Európának újra kellett gondolni a versenyképességi stratégiát.

Magyarország célja az autóiparban, hogy a Kelet és a Nyugat közötti kapcsolóelem legyen. Már itt van az Audi, a Mercedes és a BMW, de jelentős tőkebeáramlás zajlik Kínából, ezt az értékláncot szeretnénk összekapcsolni - hangsúlyozta.

A zöld átmenet finanszírozási igényéről szólva elmondta: az átmenet 100-300 billió dollár közötti összeget emészthet fel 2050-ig a Barclays becslése szerint.

Törekvés szerte a világban a jegybankok részéről, hogy fenntarthatósági mandátumot szerezzenek maguknak, a fenntarthatóság finanszírozása terén zászlóvivőivé szeretnének válni.

Az MNB Európa első jegybankjaként 2021 óta explicit zöld mandátummal rendelkezik. Ez a Zöld Otthon Programban és a Növekedési Kötvényprogram is kimutatható volt.

Ezen jegybanki programokról szólva elmondta: nagyon lényeges és fontos dolog, hogy ezen programok hatását folyamatosan értékeljük.

A megfelelő időpontban, amikor lehetőség nyílik rá, és a piacok elfogadóan tudnak erre reagálni, akkor ezeket a programokat újra kell gondolni, a lehető legjobb részeit meg kell tartani, és nyilván, hogyha lehetőség nyílik rá, akkor folytatni szükséges

- jegyezte meg az államtitkár.

"A magyar kormány is számos lényeges programmal járult hozzá 2022 után a zöld átmenet finanszírozásához, a Baross Gábor Hitelprogramban jelentős mennyiségű beruházási hitelnél érvényesülnek a zöld szempontok is. A Széchenyi Kártya Programban pedig jelentős a kamatkülönbség a zöld célok javára" - emelte ki előadása zárásaként az államtitkár.

Címlapkép forrása: Portfolio

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 díj