Csúnyán megütötték a spanyol szupervonat-gyártót a bejelentés hírére
Üzlet

Csúnyán megütötték a spanyol szupervonat-gyártót a bejelentés hírére

Portfolio
Ahogy arról nemrég a Portfolio is beszámolt, a spanyol kormány nemzetbiztonsági okokból elutasította a magyar Ganz-Mávag konzorcium vételi ajánlatát a Talgo szupervonat-gyártóra. Az események hatására felfüggesztették a kereskedést a vállalat részvényeivel, a felfüggesztést követően azonban már több mint 10 százalékos mínuszban is volt a cég árfolyama.

Az első hírek a Talgo lehetséges megvásárlásáról még tavaly novemberben jelentek meg a médiában. Ezt követően a Ganz-Mávag magyar konzorcium, amelynek tagja a Corvinus állami alap is, márciusban tett 619 millió eurós nyilvános vételi ajánlatot a Talgo összes részvényére.

Ugyan a magyaroknak hamar sikerült megállapodni a Talgo hitelezőivel, de a potenciális üzlet rögtön komoly ellenállást váltott ki Spanyolországban. A spanyol kormány pedig végül kedden vétózta meg az üzletet arra hivatkozva, hogy súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentene az üzlet, mivel a magyar kormány közeli viszonyban van Oroszországgal.

A Talgo részvényeivel a déli órákban függesztették fel a kereskedést, majd később, 15 óra előtt indították újra. A felfüggesztést követően azonban máris nagyot ütöttek a részvényen: már több mint 10 százalékos mínuszban is jártak a cég papírjai, jelenleg pedig 7 százalék körüli az esés mértéke.

talgom15

A Talgo még tavaly november 16-án tette közzé a spanyol tőzsdén, hogy egy magyar üzleti csoport vételi ajánlatot tett a spanyol vállalatra, az ajánlatban részvényenként 5 eurós ár szerepelt, ami 28 százalékos prémium volt az akkori tőzsdei árfolyamhoz képest.

A hír megjelenése után a Talgo árfolyama közel 18 százalékot emelkedett.

a mostani eséssel pedig az árfolyam már a tavaly novemberi bejelentés előtti szinten is járt.

talgo0827

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

Kiszámoló

Hogy állnak most a lakáshitel-kamatok?

Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a lakáshitel-kamatok, illetve mi várható mostanában. Sokak szerencséjére a BIRS és a hosszú

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szerencsejáték lottó