Küszöbön a nukleáris fordulat Olaszországban, fontos jelzést tett a miniszter
Gazdaság

Küszöbön a nukleáris fordulat Olaszországban, fontos jelzést tett a miniszter

MTI
Az olasz kormány fontolgatja az atomenergia-tilalom feloldását, és új nukleáris technológiák bevezetését tervezi 2025-től. Gilberto Pichetto Fratin energiaügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy átfogó elemzés készül az atomenergiáról és a szükséges jogszabályi változtatásokról.

"Az év végére Guzzetta professzor és csapata átfogó elemzést készít az atomenergiáról, és arról, hogy milyen törvényeket kell bevezetnünk" - nyilatkozta Pichetto Fratin a TEHA üzleti fórumon Cernobbióban. A miniszter reméli, hogy a parlament 2025 folyamán elfogadja a jogszabálytervezetet.

Az atomenergia kérdése megosztó Olaszországban, ahol az 1987-es és 2011-es népszavazások után betiltották az atomerőműveket. A kormány most azt vizsgálja, hogyan lehetne az új nukleáris technológiákat, köztük a kis moduláris reaktorokat (SMR) és a fejlett moduláris reaktorokat (AMR) mentesíteni a tilalom alól.

Az atomenergia szerepéről és az energiaellátás biztonságáról is kiemelten szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján. További részletek:

Pichetto szerint Olaszország villamosenergia-igénye 2050-re csaknem megduplázódik, elérve az 583 terawattórát. A kormány becslése alapján az atomenergia ekkor akár a hazai energiaszükséglet 11%-át is fedezheti.

Az olasz energiaszektor szereplői érdeklődést mutatnak az új nukleáris technológiák iránt. Gianni Vittorio Armani, az Enel hálózati üzletágának vezetője megerősítette, hogy vizsgálják a harmadik és negyedik generációs technológiák lehetőségeit. Az Edison, az EDF leányvállalata pedig kis atomreaktor építését fontolgatja Olaszországban.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

AT&T - elemzés

Egy időben az egyik kedvenc részvényem volt, kereskedtem vele és gyűjtögettem is az osztaléka miatt, de volt egy CEO váltás, és onnantól már nem az én részvényem a T. Osztalékot vágott, le

Kiszámoló

Hogy állnak most a lakáshitel-kamatok?

Hitelügyintézős Gáborunkat kértem meg, hogy írjon egy rövid összefoglalót, hogyan állnak most a lakáshitel-kamatok, illetve mi várható mostanában. Sokak szerencséjére a BIRS és a hosszú

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, új szuperállampapír: százmilliárdokat tartanak a magyarok egy értelmetlenné vált befektetésben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gazprom-oroszország-tranzit-üzemanyag-olaj-ukrajna-export-szankció-gáz-azerbajdzsán