Kettészakadt az ország: így állunk a készpénz ellen hirdetett háborúban
Üzlet

Kettészakadt az ország: így állunk a készpénz ellen hirdetett háborúban

2023-ban 3 százalékponttal bővült az elektronikus fizetések aránya Magyarországon, 100 fizetésből 38 már digitálisan zajlott. A lakossági fogyasztáshoz viszonyítva az elektronikus fizetések aránya 5 százalékponttal meghaladja az EU-s átlagot. A területi különbségek szembetűnőek, Magyarország szó szerint kettészakadt: míg Budapesten a vásárlások 54 százaléka zajlik elektronikusan, addig Nógrádban vagy éppen Szabolcsban a vásárlások háromnegyede készpénzben történik. Az MNB Fizetési Rendszer Jelentése nyomán megnéztük, hogy áll most Magyarország "készpénzmentes harca".
A legforróbb payment trendekről, a qvikről és legizgalmasabb újításokról is szó lesz november 5-ei Banking Technology rendezvényünkön. Regisztráció és részletek itt!

Nem az a baj a készpénzzel, hogy nem elég menő vagy hogy a bankkártyák jobban mutatnak a pénztárcákban, hanem az, hogy segítségével könnyebben eltitkolhatók az adóköteles jövedelmek. Ezzel szemben elektronikus fizetésekkel a fekete és szürkegazdaság sokkal nehezebben működik. Ezért is lehet a gazdaságpolitikai, szakpolitikai cél, hogy az elektronikus fizetések tovább terjedjenek, a jegybanki cél 2030-ra legalább 60%-os arány elérése, de lehetségesnek tartják a kétharmados arányt is.

Az MNB Fizetési Rendszer Jelentés c. kiadványából kiderült, hogy 2023-ban megint egyet előre léptünk a "készpénzmentes" gazdaság felé:

3 százalékponttal nőtt a digitális fizetések aránya, ezzel 38 százalékra emelkedett.

készpénz vs cash

2023-ban tovább folytatódott az elektronikus fizetések arányának növekedése a lakossági fogyasztáshoz viszonyítva is, ezzel a hazai érték már 5 százalékponttal haladja meg az EU-s átlagot.

Fontos látni, hogy a legtöbbet a boltokban fizetünk, ehhez képest kisebb arányt képviselnek a számlafizetések, online fizetések és a különböző szektorokon belüli és közötti fizetések. Az MNB szemléltető ábrája azt mutatja meg, darabszám szerint hogyan néz ki a teljes magyar pénzforgalom megoszlása.

Míg a bolti fizetéseknél 5 százalékos növekedést követően 39 százalékban fizetünk jellemzően kártyával, számlákat például már 76 százalékos arányban fizetünk elektronikus úton.

Azokon a helyeken, ahol online pénztárgépek működnek, érték szerint már többet fizettünk elektronikusan, mint készpénzzel:

az elektronikus fizetések érték szerinti aránya 3 százalékpontos növekedés után 54 százalék volt 2023-ban.

Látványos az is, hogy az elektronikus fizetéseken belül a kártyás tranzakciók kiemelkedően nőttek. 2023 során összesen 2,3 milliárd elektronikus fizetési tranzakció történt, ezen belül a kártyás fizetések száma több, mint 200 millióval bővült, ami az elmúlt tíz év egyik legnagyobb éves növekedése, míg az átutalások összértéke több, mint ötödével növekedett.

A fővárosban és környékén jóval többen fizetnek kártyával, mint az ország keleti részén, szinte kettészakadt az ország e tekintetben.

Az online pénztárgépes adatok azt mutatják, hogy míg Budapesten a vásárlások 54 százalékában fizettek elektronikusan, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád vármegyében a vásárlások mindössze 26 százalékánál.

Az elektronikus arányok értéket tekintve 42-65 százalék között alakultak országszerte.

A fizetési szokásainkat nagyban meghatározza, milyen formában kapjuk a bérünket, rendszeres jövedelmünket. Az MNB megjegyzi, hogy az elektronikus bérfizetés terén nem történt érdemi változás az elmúlt években, a három évvel ezelőtti értékhez hasonlóan a felnőtt lakosok mintegy háromnegyede rendelkezett csak elektronikus jövedelemmel 2023-ban. A teljesen készpénzes jövedelemmel rendelkezők 13 százalékot képviselnek, míg 9 százalék vegyesen kapja jövedelmét.

A legforróbb payment trendekről, a qvikről és legizgalmasabb újításokról is szó lesz november 5-ei Banking Technology rendezvényünkön. Regisztráció és részletek itt!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hoppá: megpiszkálják a legnépszerűbb magyar állampapír kamatát!

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
tozsde részvény