Megjött a zöld-boom: tarol a finanszírozásnál, a beruházásoknál és a vállalati működésben
Üzlet

Megjött a zöld-boom: tarol a finanszírozásnál, a beruházásoknál és a vállalati működésben

Portfolio
Összefort a gazdasági élet és a fenntarthatóság, nincs finanszírozás a zöld szempontok nélkül, az energiapiac jövőjét is a megújuló energiamegoldások dominálják, a vállalatok sorra keresik az ESG gyakorlatokat, a mobilitás, az épületek, ingatlanpiaci folyamatokat is a környezeti szempontok határozzák meg. Az üzleti világ szereplői most a fenntarthatóság, az ESG szempontoknak való megfelelés jegyében hoznak stratégiai döntéseket, ebben a szellemben választanak fejlesztési pályákat. Nem a jövő, hanem a jelenünk gazdasági folyamatai alakultak át - erről szól a minden iparágat érintő szeptember 4-i Sustainable World konferencia, a fenntartható üzleti élet találkozója.

A őszi fenntarthatósági konferenciánk a legfontosabb, zöld átalakulásban érintett területekre, témákra fókuszál, úgymint a fenntartható gazdaság, a finanszírozás, ESG, a megújuló energia, a zöld infrastruktúra, a nettó zéró vállalati célok, marketingstratégiák vagy a zöld agrárium és vízbiztonság.

A konferencia részletes programja a honlapunkon is megismerhető. Részletek a linken.

Fenntartható-e a jelenlegi gazdaság?

A gazdaság zöldítési lehetőségeiről a Sustainable World konferencián többek között az OTP Bank Zöld Program Igazgatóságának ügyvezető igazgatója, Pókos Gergely tart előadást. A különböző iparágak nagyvállalatainak képviselői egy vezetői kerekasztalban mutathatják be, hogy miként készülnek a zöld forradalomra, hogyan lehet stratégiai döntéseket hozni a fenntarthatóság jegyében, és, hogy az adott iparágban milyen nehézségekkel néznek szembe. A beszélgetésben a kulturális ipart Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye igazgatója fogja képviselni.

ESG-nek megfelelően finanszírozni - Ez már a jelen

A konferencia délelőtti részében a klímakockázatok hitelezési kockázatairól, valamint a bankok, finanszírozási intézmények stratégiáiról lesz szó. A résztvevők megismerhetik többek között az ING Bank, az OTP Bank, a K&H álláspontját, valamint Holczinger Norbert, az MNB Fenntartható Pénzügyek Főosztályának vezetője is előadást tart zöld pénzügyek témában.

A pénzügyi intézmények hosszú távú klímasemlegességi törekvései nagyban befolyásolják a tőkeallokációs mechanizmusokat, minden vállalat, amely valaha banki, hitelezési finanszírozási lehetőséget keres a jövőben, annak illeszkednie kell a hitelező stratégiájához, különben nem, vagy csak extra magas költségek mellett maradhat játékban.

A finanszírozás mellett az ESG követelményeket sem hagyhatjuk ki a szeptember 4-i Sustainable World 2024 konferencia témakörei közül, hiszen a közvetett és közvetlen kibocsátások, valamint a társadalmi és vállalatirányítási aspektusok már szabályozási szintre léptek sok-sok nagyvállalatnál. Az érintettek köre, illetve a megválaszolandó kérdések száma is egyre csak bővül.

Az eddigi legbővebb, és legsokszínűbb szakmai programmal készülünk az "ESG a gyakorlatban" elnevésű szekcióban a konferencián. Az ESG-törvény kapcsán megszólal Molnár Csaba Gábor, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának ESG vezetője, valamint az ellátási lánc és az ESG kapcsolódásáról Dr. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója tart előadást.

Két kerekasztal-beszélgetést is szervezünk ESG témában, egyrészt a kibocsátások, és a fenntarthatósági jelentések lesznek fókuszban, másrészt a társadalmi és a kormányzási lábakkal is külön és kiemelten foglalkozunk.

Előadóinkat folyamatosan jelentjük be, a konferencia honlapján a legfrissebb előadói lista, valamint az előadások témái is folyamatosan frissülnek.

Megújuló energia és zöld infrastruktúra

Megújuló energia nélkül nincs jövő, és fenntarthatósági konferencia sem. A délutáni előadásaink, illetve beszélgetéseink azt feszegetik, hogy Magyarország milyen megújulóenergia-mix mellett lehet a legsikeresebb a zöld átállásban, illetve milyen további feladatokra, esetleg problémákra szükséges reagálni ennek kapcsán, valamint hogyan, miként tudjuk a klímastratégiai szempontokat is beépíteni az energiapolitikába.

A megújuló energiáról szóló kerekasztal-beszélgetésben részt vesz Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Az energiapiaci kihívások mellett az ingatlanszektor és a közlekedés is komoly átalakulások megy keresztül, az új technológiák a közlekedés jövőjét is meghatározzák, míg a régi és új épületek közötti fenntarthatósági és pénzügyi megfontolások is egyre inkább egymásnak feszülni látszanak. Ezek azok a kérdések, amelyek mellett nem mehet el egy-egy iparág, ha a jövőre nézve hoz döntéseket. Ezekben a témákban ad elő Kárpáti András, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke, Tóth Levente, a mitigia CEO-ja, illetve Szemerédi Dóra Diána, a Gránit Pólus Management ESG vezetője.

Marketing greenwashing nélkül és a vállalati gyakorlatok

Az idén 5. éves fenntarthatósági találkozónkon, a greenwashing elkerülésének gyakorlata, a kommunkációs kihívások is szerepet kapnak. Előadóink között lesz:

Zöld agrárium és vízügyek

A 2024-es Sustainable World konferencia újdonsága, hogy idén már a zöld agrárium mellett a vízbiztonság kérdése is kitüntetett figyelmet kap. Az agrárgazdaság, amely minden pillanatban ki van téve az éghajlatváltozásból eredő szélsőségeknek, az egész élelmezési rendszerünket, a vízgazdálkodásunkat alapjaiban határozza meg, így kétség sem fér hozzá, hogy a fenntarthatósági szemléletnek ebben az iparágban is nagy szerepe kell, hogy legyen.

Még mindig nincs vége!

A fenntarthatósági szakmai találkozó a Green Awards díjátadóval zárul. Az ünnepségen azokat a vállalatokat, programokat, zöld megoldásokat díjazzuk, amelyek valóban tesznek a környezetünkért, a társadalmunkért, és az élhetőbb jövő kialakításáért.

Így zajlott a tavalyi Sustainable World konferencia!

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Egyenlő számban a rajtnál

Most, amikor a nemzetközi sportéletet az a kérdés uralja, hogy mitől számít valaki férfinak vagy nőnek, külön pikantériája van az e heti ábránknak. A párizsi... The post Egyenlő számban a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
„Menjetek haza!” – Pattanásig feszült a helyzet Európa egyik legnépszerűbb turistaparadicsomában
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde