Így zökkentené ki a KSH a holtpontról a magyar kkv-kat
Üzlet

Így zökkentené ki a KSH a holtpontról a magyar kkv-kat

Portfolio
A magyar kkv-szektor digitalizációs fejlődése a Covid óta stagnál, legalábbis erre enged következtetni az uniós DESI index értéke és az uniós rangsorban elfoglalt helyezés változatlansága. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyik legnagyobb magyar adatvagyon-kezelőként és a Data-EDIH (European Digital Innovation Hubs) projekt tagjaként a KKV-tervező aloldalával igyekszik támogatni a kis- és középvállalkozásokat az üzleti döntéseik meghozatalában, a részükről felmerülő kérdések megválaszolását, az egyedi igények kiszolgálását pedig külön szervezeti egység támogatja.

Az iparági ösztönzők, illetve a kormányzati intézkedések ellenére úgy tűnik, hogy még mindig jelentős lemaradásban van a hazai kkv-szektor digitalizációs szintje: a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő uniós mutató (DESI) alapján a digitális technológiák vállalati tevékenységekbe való integráltságát illetően Magyarország a 25. helyet foglalja el az uniós országok rangsorában. (A 2022. évi érték Magyarországon 21,6 volt a 36,1-es EU-s átlaggal szemben.)

A néhány tekintetben történt javulás ellenére a hazai kkv-k kevéssé használják ki a digitális technológiában rejlő lehetőségeket, melyet az is jelez, hogy a vállalkozásoknak mindössze valamivel több mint harmada rendelkezik legalább alapszintű digitális intenzitással. A digitális intenzitás azt jelenti, hogy a különböző digitális technológiák vállalati szintű használatának 12-es skáláján legalább 4 pontot elér a vállalkozás.

Magyarország a tagállamok utolsó negyede között szerepel a digitális fejlettség terén, ahogy arra az Európai Unió által készített DESI index is rámutat, főként a humán tőke és a digitális technológiák integrációja terén.

A KSH azzal a szándékkel hozta létre KKV-tervező aloldalát, hogy területi és országos statisztikai adatokkal támogassa a hazai vállalkozásokat üzleti döntéseik meghozatalában.

Az online felületen a cégvezetők olyan, a vállalkozásaik indításához, hosszú távú működtetéséhez szükséges alapvető információkhoz juthatnak hozzá, mint például a környezetükben élő jelenlegi és potenciális vásárlóik átlagos jövedelme, vagy éppen fogyasztási szokásaik

– mondta a Portfolio-nak Kása Katalin a KSH Felhasználói kapcsolatok főosztályának vezetője. A Piaci információk oldalon összesen 9 témakörben, 50 mutató segítségével tájékozódhatnak.  Így az említett jövedelmi és fogyasztási szerkezetre vonatkozó adatokon túl többek között az egyes vármegyék munkaerőpiacáról, a nyilvántartott álláskeresőkről, illetve a turisztikai kínálatról és keresletről is érhetnek el adatokat.

A turizmus témakörben például havi szinten látható, hogy melyek azok az országok, ahonnan a legnagyobb forgalmat generáló külföldi vendég érkezik. Mivel nem csupán az aktuális, hanem a korábbi évi adatokra is rápillanthatunk, a kiemelt országok mellett megfigyelhető a forgalom országok szerinti kiegyenlítettsége vagy – éppen ellenkezőleg – egy-egy ország dominanciája, illetve látható a forgalomban tapasztalható szezonalitás mértéke, továbbá a forgalom időbeli változása is

– említett konkrét példát a főosztályvezető.

Az aloldal egyrészt a vállalkozások működéséhez kapcsolódó adminisztrációs kérdéseket válaszolja meg, az ügyintézésben nyújt segítséget, másrészt a vállalkozások jellemzőiről, környezetéről és potenciális piacáról gyűjt össze információkat. A KKV-tervező a statisztikai adatokat elsősorban vizuális eszközökkel mutatja be, amelyek így egy helyre összegyűjtve, könnyen elérhető módon segítik a cégek vezetőit abban, hogy üzleti döntéseiket statisztikai adatokkal alátámasztva hozhassák meg. A KSH célja, hogy a vállalkozások igényeihez igazodva, rendszeresen aktualizálva, új tartalmakkal bővítve biztosítsa a kis- és középvállalkozások tájékozódását.   

A piaci információk mellett a különböző statisztikai információk települési szintű áttekintését, vizsgálatát is lehetővé tévő Térképes Interaktív Megjelenítő Alkalmazással (TIMEA)  26 témakör mentén 375 különböző mutató és számtalan szűrési beállítás segítségével is megtekinthetik a kívánt adatokat.

Az alkalmazásokban elérhető standard információkon túl a cégek a KKV-tervezőn keresztül egyedi igény alapján is kérhetnek szolgáltatásokat, amelyeket a hivatal – a kérésnek megfelelően – külön információnyújtás, adat-összeállítás, illetve egyedileg egyeztetett szempontok alapján készített elemzés formájában teljesít. A vállalkozások részéről felmerült kérdések megválaszolását külön szervezeti egység támogatja.

A KSH által továbbfejlesztett KKV-tervező célja a vállalkozások támogatása digitális érettségük javításában, legyen szó akár a kezdeti lépésekről, akár a már meglévő digitális megoldások továbbfejlesztéséről.

A cikk megjelenését a KSH támogatta. A KKV-tervező ide kattintva érhető el.

Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
autowallis csehország