Az e-sportfogadás még a futballt is megelőzheti a következő 10 évben
Üzlet

Az e-sportfogadás még a futballt is megelőzheti a következő 10 évben

Portfolio
Egyre többen játszanak e-sportokat, egyre többen néznek e-sport közvetítéseket, és egyre többen fogadnak is ezekre a bajnokságokra: a videojátékok piaca napjainkban átszövi a gazdaság számos szegmensét. A Mindshare Hungary médiaügynökség június 6-án rendezte meg az E-sport Media Fusion Day konferenciát az e-sportok gazdasági és piaci lehetőségeiről.

Vass Dorottya videojáték és e-sport kutató előadásában arról beszélt, hogy a magyar társadalom több mint egyharmada játszik valamilyen videojátékkal. Főleg a fiatalabbak töltik e-sportokkal a szabadidejüket, de mostanra felnőtt egy generáció, akiknek a gyerekkorában már jelen volt ez a kikapcsolódási forma, így egyre változatosabbá válik a gamer-szubkultúra, és jelentősen megnőtt a vásárlóereje.

Magyarországon több mint 810 ezer fő van, aki gamernek tekinthető, és napi rendszerességgel játszik, hétköznaponként ők több mint 3 órát, hétvégénként pedig több mint 5 órát töltenek a virtuális játékok világában. Ugyanakkor az is érdekes adat, hogy amíg a felnőtt lakosság 56%-a szokott sportolni, az e-sport játékokkal játszók 69%-a sportol rendszeresen. A gamerek 83%-a videós tartalmakat néz, 78%-a gaming témájú cikkeket olvas, és 20%-uk rendszeresen köt fogadásokat. Ezek az adatok rávilágítanak arra, hogy a gaming közösség rendkívül aktív online, és hatalmas potenciál rejlik bennük a hirdetők számára.

Szakértők szerint a hagyományos televíziós műsorokhoz képest egyre nagyobb teret hódít az internetes tartalomfogyasztás, így az e-sport streaming is, amelyben a gamer influenszereknek jelentős szerep jut. Ez a többi internetes platform elterjedésével együtt a marketingstratégiák átalakulását eredményezi.

Lunczner Ádám, a Mindshare Hungary innovációs igazgatója előadásában arról beszélt, hogy

az elemzők becslései szerint 2023-ra körülbelül 18 milliárd dollárt fognak a cégek online játékokban megjelenő hirdetésekre költeni,

ami a háromszorosa a 2021-ben mért adatnak. „Nagyon fontos, hogy a hirdetők nyissanak efelé az új generáció felé, hiszen ők a jövő és a jelen fogyasztói, vásárlói” – tette hozzá.

Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. kereskedelmi igazgatója az e-sportok piaci helyzetét elemezve rámutatott: mivel egyre idősebbek is játszanak videojátékokkal, a gamer-közösség tőkeereje folyamatosan növekszik. Ennek eredményeképpen a sportfogadási piacon is felívelőben vannak az e-sportok: a Covid alatt vette fel portfóliójába az e-sport fogadást a Szerencsejáték Zrt. Az elmaradó sportesemények hatására néhány hónap leforgása alatt negyvenszeresére nőtt a hazai e-sportfogadási piac. A pandémia óta eltelt időszakban a növekedés üteme a várakozásoknál rosszabbul alakult, ennek ellenére Bánhegyi Zsófia kiemelte:

a következő 10 évben ennek az ágazatnak van a legnagyobb növekedési potenciálja, megelőzve ezzel a futballt.

Az utóbbi időben annyira széles körben terjedt el az e-sport fogadás, hogy már olyan játékosok is részt vesznek benne, akik nem az interneten, hanem hagyományos módszerrel, a lottózóban teszik meg tétjeiket a FIFA bajnokságokra.

Címlapkép forrása: Mindshare

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
mohu automata, visszaváltás, voucher, utalvány