Óriásfejlesztésekbe kezdtek az Opus Globalnál: beindult az ESG hatása
Üzlet

Óriásfejlesztésekbe kezdtek az Opus Globalnál: beindult az ESG hatása

A vállalatok működésében egyre meghatározóbb tényező az ESG (environmental, social, governance) szempontok figyelembevétele: az Európai Unió szigorodó keretrendszere mellett a piaci trendek is a fenntarthatósági jelentések növekvő jelentőségét mutatják. A befektetők és a pénzügyi elemzők ezeket a szempontokat elkezdték beépíteni az értékelési modelljükbe, ezáltal általános elvárássá is kezd válni. Vajon a vezetők 2024-re már felismerték, hogy többféle lehetőség is rejlik az ESG jelentésekben? Mit jelent a pénzügyi fenntarthatóság? Hogyan válik fenntarthatóvá egy olyan tevékenység, mint az elektromos energia- vagy gázszállítás? Hegyvári Dávidot, az Opus Global Nyrt. befektetői kapcsolattartóját, ESG projekt koordinátorát kérdeztük.

Az egyre növekvő környezeti és társadalmi kihívásokra való reakcióként a szabályozók évről évre szigorúbb követelményeket írnak elő a vállalatoknak az ESG teljesítményük nyilvántartására és beszámolójára vonatkozóan. Ezek az előírások arra ösztönzik a vállalatokat, hogy transzparensen nyilatkozzanak tevékenységükről, konkrét, előremutató lépéseket tegyenek a fenntartható működés irányába és biztosítsák a megfelelő vállalatirányítási feltételeket. 

“Ez egy fejlődési út, aminek nagyjából a felénél járunk. Korábban hiába kommunikálták azt a cégek, hogy ez egy lehetőség, szerintem a többség csupán a távoli jövőként és egy szükséges rosszként tekintett rá. Ahogy azonban elkezdtek ezzel foglalkozni – és ez az OPUS-ra is igaz –, akkor látták meg benne a potenciált, hogy nem rossz, ha ezek az adatok rendelkezésre állnak és tudják ezeket menedzselni, kezelni” – mondta el a Portfolio-nak Hegyvári Dávid. 

DSC_2859
Hegyvári Dávid, az Opus Global Nyrt. befektetői kapcsolattartója, ESG projekt koordinátora - fotó: Opus Global

A fenntarthatóság felé tett lépések nemcsak etikai és környezeti szempontból fontosak, hanem gazdasági értelemben is stratégiai döntést jelentenek. “A fenntartható működés többről szól, mint a környezeti lábnyomunk csökkentése, gazdasági szempontból is kiemelten fontos. Nem csak azért kell például egy villanykörtét energiatakarékosra cserélni vagy megújuló energiaforrások használatára váltani, mert azzal óvjuk a környezetet, hanem azért is, mert alacsonyabb lesz a vállalat villanyszámlája, ezáltal pedig pénzügyileg fenntarthatóbban fog működni.

Azok, akik nem csak a rövid távú profitra fókuszálnak, hanem hosszú távon is fenntartható módon működnek, valódi értéket teremtenek mind tulajdonosaik, mind pedig a társadalom számára

– tette hozzá. 

Magyarország vezető ipari termelő és szolgáltató vállalatcsoportja a fenntarthatósági törekvéseinek fókuszterületei mentén meglévő és új kihívásait a szinergiák feltárásával és kihasználásával, a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével kezeli. Több sikeres kezdeményezés is rámutatott arra, hogy a jó gyakorlatokat érdemes csoportszintre emelni, és átültetni a tagvállalatok működésébe.

A szakértő szerint a Budapesti Értéktőzsde és a Magyar Nemzeti Bank kifejezetten jó irányt mutat ezen a területen, mindkét intézmény komoly erőfeszítéseket tesz és ösztönzi a vállalatokat, illetve hitelintézeteket, hogy felelősségteljes üzleti gyakorlatot folytassanak.

A tudatos vállalati működés eredménye az ESG jelentés

A tavalyi évi belépő szintű ESG jelentéshez képest az Opus Global idén már a nemzetközi szinten is elismert GRI sztenderdnek megfelelő jelentést tett közzé. Az összes jelentős üzletágat bevonva, magasabb sztenderdeknek megfelelően vizsgálta a diverzifikált portfóliójába tartozó leányvállalatainak tevékenységét. Az ESG három (környezeti, társadalmi, vállalatirányítási) pillére közül főként a környezeti szempontok alapján tudtak kiemelkedő eredményeket felmutatni, ugyanakkor minden vállalatuk a fenntarthatósági szempontok mentén fejleszti a tevékenységét. 

Sokszor komoly erőfeszítésre van szükség az adatgyűjtés, elemzés és a jelentési folyamatok összehangolása érdekében, hogy a cégek hiteles és átfogó képet adjanak a fenntarthatósági teljesítményükről.

Ez egy több iparágban tevékenykedő vállalatcsoportra különösen igaz. “A különböző divíziókon belüli fenntarthatósági adatok megbízható gyűjtésének és összehasonlítható elemzésének folyamatát ki kellett alakítanunk. Figyelembe kellett venni a különböző iparágak és leányvállalatok eltérő működését, és azokat a közös fenntarthatósági célok és mutatók alapján össze kellett hangolni. Ez a gyakorlatban nem mindig egyszerű. Például egy magasfeszültségű hálózat madárbaráttá alakítása, mint ESG tevékenység, nehezen értelmezhető a szállodaiparra nézve, de egy szálloda wellnessrészlegének fenntarthatóbb módon történő működtetésének eredményeit, szintén nehéz más szektorokban alkalmazni” – emelte ki Hegyvári Dávid. 

Hozzátette: a jelentés elkészítéséhez a legnagyobb cégeknek is érdemes tanácsadói segítséget igénybe venni, hiszen kevés helyen van meg házon belül a megfelelő tudás. "A tanácsadók nagyon mély szakmai tudásra tettek szert a magyar piacon, mára valódi segítségei a nagyvállalatoknak."

Az Opus Global-nál már zajlik a munka a jövő évi ESG jelentéshez, amelyet még szigorúbb feltételek mentén kell majd összeállítani.

További változás, hogy az idei jelentésüket a cégeknek jövő év elején már auditáltatniuk is kell, ezzel biztosítva a jelentés megbízhatóságát és hitelességét, elkerülve egy esetleges „greenwashingot”.

Az Opus Global rövid-közép távú stratégiája kapcsán elmondható, hogy a vállalat célja ESG minősítés szerzése, amely a szakértő szerint több szempontból is előremutató: egyrészt az ESG minősítés olyan mélységet ad a transzparenciának, amivel sokkal inkább meg lehet mutatni egy vállalat addig nem ismert értékeit; másrészt az intézményi befektetőknél már kötelező szempontnak számít, hiszen a minősítés révén sokkal könnyebben tudják értékelni az adott céget. “Ez részvényesi értéket is teremt, hiszen, ha egy vállalat jól működik, az tükröződik az értékelésében is.”

Az Opus Global életében 2026-ig tartó konszolidációs időszakot követően az ESG szempontok is bekerülnek a vállalatcsoport befektetési stratégiájába. "A következő 2027-től várható akvizíciós időszakban olyan vállalatokat fogunk keresni, akik ESG szempontból is átvilágításra kerültek" – mondta a cég ESG szakértője.

Kézzelfogható ESG fejlesztések

Hegyvári Dávid szerint nem az a lényeg, hogy egy cég aktuálisan mennyire ESG kompatibilis, hanem azon kell dolgozni, hogy a folyamatok állandóan fejlődjenek és évről évre egyre fenntarthatóbbá váljanak.

Iparágtól függetlenül elkerülhetetlen, hogy az összes vállalatnál elinduljanak a fenntartható működésre irányuló fejlesztések.

Az Opus cégcsoport több leányvállalatánál is komoly infrastruktúra-fejlesztés zajlik; az OPUS Titász tavaly több mint 136 km elosztóhálózatot épített és 129 darab transzformátorállomást létesített. A fogyasztói igényeknek megfelelően közel 23 ezer darab új fogyasztásmérőt szereltek fel, és közel 29 ezer darab rekonstrukciós mérőt cseréltek le. Az Európai Uniós dekarbonizációs célokhoz igazodva az OPUS Tigáznál megvalósítási fázishoz ért egy komplex, rendszerszintű hidrogén-konverziós program, amely a hidrogén elosztóhálózatba történő bekeverésének hatásait vizsgálja.

Jelenleg is folyik a turizmus szegmens legnagyobb szállodafejlesztési programja, amelyben fogyasztóközpontú fenntartható fejlesztések valósulnak meg. A főként fürdők melletti vagy wellness-szolgáltatással rendelkező szállodákat üzemeltető és tulajdonló leányvállalat, a Hunguest Zrt. a fejlesztés részeként csak 2023-ban mintegy 800 szobát megújító programelemet adott át, az épületek teljes műszaki korszerűsítésével pedig az energiahatékonyságot is jelentősen javították.

A vállalatcsoport két legfontosabb élelmiszeripari vállalata, a Kall Ingredients Kft. és a Viresol Kft. a térség legmodernebb gyárai közé tartozik. A csúcsminőségű termékek előállítása során elérik a legmagasabb szintű környezetvédelmi és biztonsági sztenderdeket. A körkörös gazdaságot támogató fejlesztéseknél nem csak az alapanyagok feldolgozási aránya rendkívül magas, de a keletkező melléktermékek további hasznosítása is megvalósul, vagyis nem keletkezik hulladék. Az izocukorgyártással is foglalkozó Kall ráadásul egy innovatív projekt keretében egy új hőenergia-tároló rendszert tervez megvalósítani és ezzel a tiszapüspöki cég gázfelhasználását kiváltani, amivel évi 8 ezer tonna CO2-kibocsátást is meg lehet spórolni, amellett, hogy a gyártáshoz szükséges energia kevésbe lesz költséges a gyár számára. A szakértő kiemelte, hogy ezek azok a rejtett értékek, amiket más platformokon nem tudnak megmutatni, viszont az ESG jelentésben megjelennek.

A cikk megjelenését az Opus Global támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Tranzakciós adó Szlovákiában is?

Megy most a találgatás idehaza, főleg a cégeknél, hogy lehetne elkerülni külföldi bankszámlával a tranzakciós adó további emelésének és a pénzváltási adó bevezetésének hatását. Tíz

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-2162323981 (1)