MABISZ-elnök: a biztosítók már vágják a centit az extraprofitadó miatt
Üzlet

MABISZ-elnök: a biztosítók már vágják a centit az extraprofitadó miatt

Portfolio
A biztosítók vágják a centit, főleg a január elsejét várják, amikor megszűik az extraprofit adó - mondta el Erdős Mihály, a MABISZ elnöke a Portfolio Biztosítás 2024 konferenciáján. Az elnök a szektor állapotáról beszélt és a szakmai szervezet szabályozási javaslatait foglalta össze előadásában.

Az előadásból kiderült:

  • A szektor díjnövekedése jóval az infláció alatt alakult, közel 5 százalékos volt 2023-ban, az élet és nem élet nagyjából ugyanazt a növekedést mutatta. A biztosítási piac korrigált díjas növekedése 12,7%-os volt. Az egyszeri díjas biztosítások hiánya magyarázza ezt az alacsony növekedést, az egyszeri díjas termékek révén körülbelül 90 milliárd forint hiányzott a szektorból.
  • A nyugdíjbiztosítások továbbra is szépen emelkedtek, szerződésszámuk 453 ezerről 489 ezerre nőtt, díjbevételük 135-ről 150 milliárd forintra emelkedett
  • A lakossági vagyonbiztosításoknál majdnem az átlagos inflációt elérő növekedés volt a piacon, a vállalati vagyonbiztosításnál 2 százalék körüli volt a növekedés. 2024-ben a gazdasági fordulattal utóbbi szegmens is növekdhet.
  • A casco díjnövekedése kellemes mglepetés volt, a 21 százalékos emelkedés azt sugallja, hogy a kéárinfláció miatt a biztosítók is emeltek a díjakon, és ezt az ügyfelek is elfogadták. Darabszámot tekintve stagnálás vagy akár csökkenés is előfordulhat az egész évet tekintve.
  • A kárráfordítások alakulása a nem életbiztosításoknál 10 százalékot is meghaladta, ez még egy darabig itt is marad velünk.
  • Biztosítási adóból 123 milliárd, extraprofit adóból 88 milliárd forintot fizetett be a biztosítási szektor.

    A biztosítók vágják a centit, főleg a január elsejét várják, amikor megszűik az extraprofit adó

    - emelte ki a MABISZ elnöke.

2024-ben az extraprofit-adó megszűnését várják, a családvédelmi biztosításról elkészültek a javaslatok, a minisztériumnak elküldték ezeket. A kockázati életbiztosításoknál adókedvezményre tesznek javaslatot, a következő évben kerülne jóváírásra a ez a kedvezmény, elnyújtott hatásként jelentkezne.

A MABISZ kialakította az egyes verziókra való javaslatait, Erdő Mihály kiemelte, fontos lenne eldönteni, hogy paramétereket akarnak újrahúzni, vagy paradigmatikus változásokra van szüség. Az biztos, hogy ezt a döntést meg kell hozni, a MABISZ mindegyik területen megpróbál ehhez hozzájárulni:

  • A retail investmnet strategy egy EU-s szabályozás, úgy néz ki, ennek megtárgyalására nem fog sor kerülni a jelenlegi EU-s elnökség alatt, a következő soros elnökséget Magyaroszág tölti be, így várhatóan ebben az időszakban keról erre sor.
  • AZ NGM részt vesz a szakértő egyeztetésekben a mezőgazdasági biztosításoknál, a MABSZ a szinergiák kihasználásra törekszik.
  • Az Etikus 2.0 koncepció kapcsán az elnök kifejtette, teljesen egyetértenek azzal, hogy a piaci anomáliákat le kell vágni, azokat a termékeket, amik nem teremtenek értéket, meg kell szüntetni. A TKM szintet hol kell meghúzni, az már egy nehezebb kérdés.
  • A MABISZ-nak egyezségre kell jutni, hogy az üzletkötői szektort hogyan lehet támogatni, erről még nincs közös álláspont, ebben előre kell jutni.
  • 2024-ben 1569 milliárd forintnyi lakossági állampapír jár le, ez a pénz megjelenik a piacon. Erdős Mihály a Portfolio olvasói felmérését említette, amely szerint ebből 2 százalék tervez hosszú megtakarítást, fontos feladatot ró ez a biztosítókra.
  • A lakásbiztosítási kampány kapcsán kiemelte, a piaci szereplők már felkészültek tavaly nyár óta a kampányra. A penetráció növekedése fontos cél lenne, és hogy a szerződéseket az ügyfelek minél nagyobb arányban nézzék át, ez a szektor érdeke.

Címlapkép forrása: Portfolio

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1196086986