Ha most nem lépünk, később még komolyabb ára lesz a zöld átállásnak
Üzlet

Ha most nem lépünk, később még komolyabb ára lesz a zöld átállásnak

Portfolio
Elképesztő összegekre van szükség a zöld átállás megvalósítására, amit a gazdaság csak áldozatok árán, átcsoportosítással fog tudni megteremteni. Most még ugyan a költségoldalt terhelik a zöld projektek, a zöld vállalati működés, de később még ennél is komolyabb ára lesz annak, ha egy vállalat nem tud a fenntarthatóságnak megfelelően működni. Milyen átalakulást hoz a klímaváltozás a pénzügyi piacokon? Milyen új kockázatokat kell beárazni? Milyen banki hitelkihelyezési stratégiákra készülhetünk? Mit nyernek a bankok, és mit a vállalatok, ha minden elérhető forrást a zöldítésre fordítanak? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a szakértők a Portfolio Sustainable World 2023 konferenciáján.

"Milyen mértékben felel meg vállalkozása az egyre erősödő fenntarthatósági elvárásoknak?" Tette fel a közönségnek a kérdését Schmidt Ákos, a Credit Management Group ügyvezető igazgatója. A jelenlévők úgy tűnik, az átlagosnál jobbnak értékelik a saját cégüket, de vajon általában a hazai vállalatok mennyire felkészültek az ESG témájában?

Az ING négy fő területen közelíti meg a környezethez való viszonyulást. Első a saját működés, az irodák víz, energia és hulladékfelhasználása, valamint az, hogy kevesebbet utazunk. Második a finanszírozáson keresztül, több mint 40 országba hitelezünk. Próbáljuk a hitelportfóliónkat ilyen szempontból mérni. Harmadik a partnerség az ügyfelekkel, segítve őket olyan szolgáltatásokkal, amik az zöld átalakulásukat segítik. Negyedik pedig a környezeti kockázatok megfelelő kezelése - mondta el Bodor Tibor, az ING Bank vezérigazgatója.

A klímakockázat során nagyban befolyásolja a vállalatok működését a fizikai – extrém időjárásból adódó – kockázat. Például az áradások okozta termeléskiesés, fizikai rongálások a gyárakban, termelőegységekben vagy szárazság. Ennek elkerülése érdekében a gazdaság zöldítésével és CO2-kibocsátással kapcsolatos projektekbe kell fektetünk, jóllehet ennek ára van - hangsúlyozta Janosik Réka, Executive Director in Quantitative Research, Head of Budapest Climate Risk Center, MSCI.

Egy Párizsi Egyezményhez való igazodásunk van, ami a maximum 2 Celsius fokos felmelegedés alatti szint. A fő területeink: ingatlan, jármű, energia és agrárium, kisebb mértékben cementipar és acélipar. A K&H fenntarthatósági index a 300 millió feletti árbevételű cégeket vizsgálja, a nagyvállalatok előrébb tartanak ebben, a KKV-knál is volt egy felkapottsága a fenntarthatóságnak, de ezt a háború megakasztotta. A jövőben a nagyvállalatok húzhatják magukkal a kicsiket is a vásárlók vagy a finanszírozás által - emelte ki Suba Levente, a K&H Csoport Fenntarthatósági Program vezetője.

Az OTP-t nézve Magyarország keleti részében hatalmas aszállyal szembesültünk, de a cégcsoportot a szlovéniai áradások is befolyásolták. Ezekre a gazdaságnak a jövőben sokkal jobban fel kell készülnie. Az előző gondolatok mellett a megújuló energia kérdése is kiemelten fontos. 2020 januárjától egy zöld programigazgatóság alakult az OTP-nél, segítve kialakítani a megfelelő keretrendszereket, de létrehoztunk egy ESG bizottságot is, melyben mindhárom szeletet egységes fontossággal kell kezelni - hívta fel a figyelmet Szabó István, az OTP Bank Vállalati és Agrár Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos / Portfolio

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
tőzsde