Bőven vannak aggályok az orosz kémek magyarországi bevándorlása miatt, de rengeteg a tévhit
Uniós források

Bőven vannak aggályok az orosz kémek magyarországi bevándorlása miatt, de rengeteg a tévhit

Az Európai Bizottság kapcsolatba lépett az orosz és fehérorosz állampolgárok könnyített bevándorlási lehetősége miatt a magyar hatóságokkal miután a balti államok, Lengyelország és Finnország is panasszal élt a rendszer miatt. Az Európai Néppárt pedig azzal gyanúsította a kormányt, hogy kémeket szabadít az EU-ra. Azonban rengeteg a tévhit a Nemzeti Kártya jelentette lehetőségek kapcsán, és nem az oroszok beutazása vált ellenőrizhetetlenné, inkább a letelepedésük vált egyszerűbbé, amiben több tagállam kockázatokat lát.

Magyarország egy biztonsági aggodalmakra okot adó lépéssel júliusban kiterjesztette a „Nemzeti Kártya” nevű tartózkodási engedélyt Oroszországra és Fehéroroszországra, valamint Montenegróra, Moldovára, Bosznia-Hercegovinára és Észak-Macedóniára. Eredetileg csak Ukrajna és Szerbia volt része ennek a programnak, amely lehetővé teszi, hogy az egyének két évig Magyarországon dolgozzanak, majd ezután 3 évre meghosszabbíthassák tartózkodásukat. Valamint a rendszer – a sima foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyekkel szemben – lehetőséget ad a családegyesítésre is.

A program kiterjesztése éles kritikát váltott ki Manfred Webertől, az Európai Parlament Európai Néppártjának elnökétől. Az Európai Tanács elnökéhez, Charles Michelhez intézett levelében Weber arra figyelmeztetett, hogy Budapest döntése „komoly nemzetbiztonsági aggályokat” vet fel, és sürgette az EU vezetőit, hogy sürgősen tegyenek lépéseket a schengeni térség integritásának védelme érdekében.

Figyelmeztetett arra, hogy szerintük az új szabályok kiskapukat teremthetnek a kémtevékenységek számára, és megkönnyíthetik az oroszok számára, hogy az uniós jog által előírt korlátozások megkerülésével mozogjanak a határok nélküli schengeni térségben.

A balti államok, valamint – a Portfolio értesülései szerint – Lengyelország és Finnország szintén nemtetszésüknek adtak hangot, azzal vádolva Magyarországot, hogy veszélyezteti a schengeni térség biztonságát.

Csütörtökön már a finn Tytti Tuppurainen, a szociáldemokrata parlamenti képviselőcsoport elnöke sürgette az EU-t, hogy reagáljon a döntésre, és felvetette, hogy „ki kellene zárni Magyarországot a schengeni övezetből.”

Válaszul Szijjártó Péter magyar külügyminiszter álhírnek nevezte a beszámolókat, hangsúlyozta, hogy a lépés nem enyhíti a beutazó orosz és fehérorosz állampolgárok szigorú biztonsági ellenőrzését. Valamint a külügy azt is közölte, hogy a Paks II. atomerőmű építése miatt tettek engedményeket a tartózkodási lehetőségekben az oroszok számára.

Mindenesetre a magyar kormány üzeneténél gyorsabban terjedt el, hogy könnyített módon jöhetnek Magyarországra az orosz állampolgárok. Az interneten gombamód szaporodnak a Nemzeti kártya megszerzésében segítségét ígérő szolgáltatók hirdetései, lapunk pedig úgy értesült, hogy itthon is sorra keresik fel a bevándorlási ügyintézéssel foglalkozó cégeket az orosz állampolgárok.

Látszólag az aggodalmakat támasztja alá, hogy a harmadik legtöbb schengeni belépésre jogosító vízumot magyar utazásokra adták be Oroszországban.

A sajtóhírek azonban rendre pontatlanul írnak a magyar Nemzeti kártyáról: valójában itt nem adnak semmilyen mentességet a D vízum megszerzésénél, amelyre több EU-tagállam, köztük Magyarország eddig is lehetőséget biztosított az oroszoknak.

Ahogy arról a bneIntellinews beszámolt, a Helsinki Bizottság, amelynek számtalan ügyben van konfliktusa az Orbán-kormánnyal, is megvédte a kabinet döntését. A civil szervezet szerint az önkényuralmi rendszerek elől menekülő orosz és fehérorosz ügyfeleknek szükségük van a letelepedésük megkönnyítésére, súlyos következményekkel kellene szembenézniük, ha visszatérésre kényszerítenék őket.

Hangsúlyozzák, hogy a Nemzeti Kártya birtokosai nem mentesülnek a nemzetbiztonsági ellenőrzések alól, és a hosszú távú tartózkodásuknál valójában csak a munkavállalásuk lesz könnyebb – például lehetőségük van munkerőkölcsönzőkön keresztül dolgozni, valamint a kérelmezési eljárásban a kormányhivatal, valamint a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásáért felelős miniszter nem működik közre szakhatóságként, valamint a kérelmező foglalkoztatása munkavállalási engedély alól mentes. Mindezekre a foglalkoztatási célú engedélyek nem alkalmasak.

A bankok is keménykedhetnek

A Portfolio-nak több szakértő arról számolt be, hogy a magyar bankok óvatosak, ha EU-n kívülről érkezett külföldieknek kell bankszámlát nyitniuk, bizonyos országok esetében azonnal elutasítják az ügyfeleket. Az eddigi tapasztalatok alapján a Nemzeti kártya esetében engedékenyebbek a pénzintézetek, de eddig csak Szerbia és Ukrajna állampolgárai élhettek a lehetőséggel, tehát nem magától értetődő, hogy az oroszokkal nem bánnak majd keményen.

A kérelmezőknek jövedelem–, lakhatásukról szóló igazolást és a munkaadójuk levelét kell bemutatniuk, vagy a cégalapítással kapcsolatos dokumentumokat kell beadniuk, hogy megkaphassák a tartózkodási engedélyt. Azonban előzetesen még a D vízum igénylésükkor a Schengeni Információs Rendszerben (SIS) is ellenőrzik büntetlen előéletüket, valamint azt, hogy nincsenek szankciós vagy beutazási tiltólistán.

Nem is a beutazástól félnek a kritikusok

A schengeni vízumokat a legtöbb ország továbbra is kiadja az oroszoknak, a kockázatot nem itt látjuk. A tartózkodási engedély megszerzésének könnyítése, annak a többlet lehetőségei aggasztók

– fogalmazott egy balti ország diplomatája országa aggályairól. Mint elmondta, értelmezésük szerint a SIS-rendszeren való átvilágítás az egyetlen érdemi intézkedés, ami az EU biztonságát garantálja, komolyabb nemzetbiztonsági ellenőrzést viszont nem vár el a magyar rendszer. Főként azért aggódnak emiatt, mert úgy tudják, hogy az oroszok beutazásának ellenőrzésével mindössze egy-másfél tucat ember foglalkozik csak az elhárításért felelős Alkotmányvédelmi Hivatalnál (erről hivatalos adatok nem hozzáférhetők az ügy természete miatt – a szerk.).

Ráadásul forrásunk szerint azt is problémásnak látják, hogy a konzulátusokon a Nemzeti kártya – de lényegében az összes többi tartózkodási engedély esetében is – a beutazáshoz szükséges D vízum igénylésekor a gyakorlatban nem kötelező beadni erkölcsi bizonyítványt, vagy más, büntetlenséget igazoló dokumentumot, csak a SIS-rendszerben és az egyéb körözési listákon nézik végig az érintetteket.

A laza uniós beutazási szabályok miatt egyébként nemcsak Magyarországot, de az egész EU-t gyakran érik bírálatok.

Mint az EU-s aggályokat ismerő forrásaink megerősítették, az is a problémájuk, hogy az orosz diplomatákkal kapcsolatos álláspontja még inkább megkülönbözteti Magyarországot uniós társaitól. Más EU-tagállamokkal ellentétben a kormány nem utasított ki egyetlen orosz diplomatát sem azóta, hogy Moszkva háborúja elkezdődött Ukrajna ellen.

A Kremllel szembeni puhább magyar álláspont miatt eleve bizalmatlanok, így főként ezért bírálják a tartózkodási engedélyes rendszert.

Sokan tartanak attól, hogy a családjukkal Magyarországon tartózkodási engedélyt szerző oroszok könnyebben nyithatnak bankszámlát, telepedhetnek majd le az unión belül, így akár a szankciók kijátszására is alkalmas helyzetbe kerülnek.

Azt viszont a Portfolio-nak többen megjegyezték, hogy az orosz kémektől szinte védhetetlen a legtöbb rendszer: egy titkosszolgálat napok alatt gyárthat másik személyiséget egy embernek, amely nincs benne a Schengeni Információs Rendszerben vagy más tiltólistás adatbázisokban. „Ez nem csak Magyarország, de szinte minden EU-ország esetében problémát jelent” – tette hozzá egy uniós tagállam diplomatája, aki szerint alaposan át kell tekinteni a magyar rendszert.

Az Európai Bizottság pedig pont erre készül: mint arról kedden az uniós végrehajtó szerv tájékoztatott, kapcsolatba léptek a magyar hatóságokkal, számos kérdésre várnak választ a Nemzeti kártyákkal és a nemzetbiztonsági intézkedésekkel kapcsolatban. Azonban uniós szinten a vízum és tartózkodási politika nemzeti hatáskörben van, így csak súlyos, a schengeni övezetet veszélyeztető hiányosságok esetében léphet fel Brüsszel a magyar rendelkezések ellen.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
orban viktor