Nagy István a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormány még 2012-ben határozta meg jogszabályi keretekkel a termelői piac fogalmát. Erre azért volt szükség, hogy a vidék saját erőforrásaira támaszkodva erősítse önállóságát, növekedjen a munkaerő- és népességmegtartó ereje - fejtette ki.
Hozzátette: az uniós Vidékfejlesztési Programban 279 pályázónak több mint hatmilliárd forint forrást biztosított a kormányzat helyi termelői piacok kialakítására.
Az uniós támogatási adatbázis szerint a „Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése” című, VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 kódszámú uniós felhívásra698 pályázat érkezett 17,8 milliárd forintos támogatási igénnyel, ezek közül 375-öt hagytak jóvá 9,476 milliárd forint összegben. A hatályos szerződések száma 368 darab, amelyek megítélt támogatása 9,433 milliárd forint. Kifizetést egyelőre csak 77 darab projekt kapott 702 millió forint összegben. Ezekben a számokban tehát a helyi termelői piaci támogatási igények mellett a közétkeztetéssel kapcsolatos projektek is benne vannak, ezért magasabbak ezek a számok a miniszter által elmondottaktól. Az összes nyertes projekt itt érhető el.
A helyben történő értékesítés hozzájárul a termelői jövedelmezőség növeléséhez és a közösségek megerősítéséhez - hangsúlyozta. Az agrárminiszter szólt arról, hogy
a jogszabályi rendelkezés szerint a termelői piacok - a kereskedői piacokhoz képest - könnyített feltételek mellett üzemeltethetők, de csak kistermelők értékesíthetik ott a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeiket.
Nagy István kitért arra, hogy Nagykőrös a termelői piacok fejlesztését érintő pályázatból ötvenmillió forint támogatásban részesült, emellett hatszázmillió forint kormányzati támogatást kapott a piaccsarnok újjáépítésére, a terület környezetrendezésére és a hozzá kapcsolódó útépítésekre.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (alábbi képünkön) arról beszélt, hogy a termelői piacokat azért hívták életre 2012-ben, mert szeretett volna a kormány lehetőséget biztosítani a helyi kistermelőknek, hogy a saját termékeiket tudják árusítani. Hozzátette: mivel legfeljebb negyven kilométeres távolságból érkezhetnek csak az áruk a termelői piacokra, kisebb a szállításból fakadó környezeti terhelés is.
Címlapkép forrása: MTI Fotó, Pelsőczy Csaba