Uniós források

Brexit: csak részleges megállapodást tud adni év végéig az EU

Portfolio
Átfogó brit-uniós együttműködési megállapodás végleges formába öntése több időt vesz igénybe, mint a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) követő 11 hónapos átmeneti időszak - mutatott rá Michel Barnier, az Európai Unió főtárgyalója csütörtökön Stockholmban.

"Olyan partnerségre fogunk törekedni, amely jóval túlmutat a kereskedelmen, és mindent lefed: a szolgáltatásoktól a halászaton, a klímavédelmen, az energiatranszporton és az űrkutatáson át a biztonságig és védelemig" - magyarázta Barnier. "Azonban nem várhatjuk el, hogy egy év alatt megegyezünk ennek az új partnerségnek minden egyes vonatkozásáról" - tette hozzá.     

Készek vagyunk a tőlünk telhető legtöbbet nyújtani a kilépést követő 11 hónapban, hogy létrejöhessen egy alapegyezmény az Egyesült Királysággal, de több időre lesz szükségünk, hogy minden egyes pontját megtárgyaljuk ennek a politikai szándéknyilatkozatnak

- mondta.     

Barnier rámutatott, hogy az idő szűkössége miatt az EU-nak rangsorolnia kell a következő hónapokban. Először a kétoldalú és a globális együttműködés új kereteinek megteremtésére van szükség, majd a szoros biztonsági kooperáció alapjainak lerakása következik, végül pedig az egyenlő alapokon nyugvó gazdasági partnerségé - mondta.

Nagy-Britannia EU-tagsága jelen állás szerint január 31-én szűnik meg.     

A brit kormány széleskörű, az árukra és a szolgáltatásokra egyaránt kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni. Azonban London már a decemberi parlamenti választás utáni programtervezetében jelezte, hogy a Brexit-megállapodás ratifikálásához kapcsolódva külön jogszabályban kívánja megtiltani saját magának és a parlamentnek a 2020. december 31-ig tartó átmeneti időszak meghosszabbítását. Több uniós politikus szerint ennyi idő alatt lehetetlen dűlőre jutni minden vitás kérdésben. Az átmeneti időszak időtartama alatt jórészt a jelenlegi szabályrendszer marad érvényben a kétoldalú viszonyrendszerben.

Michel Barnier előtt már több uniós vezető is arra figyelmeztette Londont, hogy egyszerűen az időhiány miatt nem lehetséges az, hogy a 2020 végéig egy minden kérdést lefedő, átfogó megállapodás lépjen az átmeneti időszak keretei helyébe. Erre Boris Johnson tegnap este is azt mondta, hogy márpedig az átmeneti időszak nem lesz meghosszabbítva:

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
P058679-2311