Van még dolga a pénzügyi szakértőknek: még mindig magas a nem forintban lévő megtakarítások aránya (x)
Prémium

Van még dolga a pénzügyi szakértőknek: még mindig magas a nem forintban lévő megtakarítások aránya (x)

PR cikk
‎‎

Bizakodásra ad okot – a CIB Bank novemberben az NRC-vel végzett országosan reprezentatív felméréséből – hogy az elmúlt időszak nehézségeit figyelembe véve is, a megkérdezettek mintegy egyharmada olyan vagyoni és megtakarítási háttérrel rendelkezik, ami mellett nem érzi, hogy az anyagi helyzete érdemben romlott volna.

cib_infografika_1

A lakosság kétharmada ugyanakkor nem rendelkezik jelentősebb megtakarítással és akik igen, ott is látványosan átrendezte a megtakarítási szokásokat az elmúlt hónapok gazdasági helyzetének negatív irányú változása. Mint a válaszokból kiderült, a magyar felnőtt lakosságnak csak 31%-a állítja magáról, hogy jelentősebb, a 6 havi jövedelmét meghaladó megtakarítással bír. A megkérdezettek bő egyharmada (36%) jelezte, hogy változtatott a megtakarítási stratégiáján a válság hatására; ez a magatartás elsősorban a magasabb jövedelműekre jellemző.

cib_infografika_2

Az ezer fős mintán elvégzett reprezentatív felmérés szerint a válaszadók egyharmada – 33,5 százaléka – nyilatkozott úgy, hogy rendelkezik legalább egyhavi jövedelmének megfelelő megtakarítással, miközben 52,5 százalék volt azoknak az aránya, akik még egyhavi tartalékot sem képeztek. A megtakarítók körében a készpénzben tartott valuta került az első helyre a megtakarítási formák közül: 54% gondolta úgy, hogy leginkább ebben érdemes most a pénzét tartani. 48% szerint ingatlanban őrzi legjobban az értékét a pénz, 44-44%-nyian pedig az aranyban, illetve a devizaszámlában hisznek leginkább. Van még mit tenni tehát a pénzügyi edukáció terén, ezért jó hír – hogy valószínűleg szintén a negatív gazdasági környezet következményeként –, relatíve magas, eléri a 44%-ot azok aránya, akik valamilyen – például banki, biztosítási – szakember véleményét kikérve döntenek a megtakarításaikról.

Ami a másik oldalt, a hitelfelvételt illeti, a megkérdezettek 29%-a esetében van valakinek hitele a háztartásban. A felsőfokú végzettségűeknél 36%-os, a magasabb jövedelműeknél 38%-os, a gyermekeseknél pedig 40%-os volt a ráta. A kutatás egyik legérdekesebb megállapítása, hogy ha terméktípusonként vizsgáljuk, megtakarítással többen rendelkeznek, mint  hitellel: a hitelesek imént említett 29%-os arányával szemben a valamilyen megtakarítási termékkel rendelkezők 39%-os aránya áll.

cib_infografika_3

„Szerencsére a kutatás azon megfigyelésével összhangban, hogy tanulva a korábbi gazdasági hullámvölgyekből, tudatosabbak lettek az emberek a pénzügyeik kezelése során (a megtakarítással rendelkezők közel fele törekszik arra, hogy jobban megértse a pénzügyi termékeket mint 2008-ban), mi is azt tapasztaljuk, hogy hatékonyabban akarják használni a rendelkezésükre álló pénzeszközöket az ügyfelek – és már messze nem csak a privát banki szegmensben – mondja Vasas Norbert a CIB Bank Prémium és Privát Banki Szegmens Menedzsment vezetője. Fontos, hogy ezzel a nyitottsággal felelősen élve, olyan modern megtakarítási formákat tudjunk ajánlani számukra, ami a mostani kihívásokkal teli időben, de hosszú távon is profitábilis megoldást jelenthet. Persze utóbbi esetben jelentős szerepe van a rendszeres kapcsolattartásnak is, minden ügyfélszegmensben. A CIB Bank abban tud versenyképesen ügyfelei rendelkezésére állni, hogy nemzetközi hátterével olyan széles körű portfólióval rendelkezik megtakarítási termékek terén, melyek közül mindenkinek tudnak élethelyzetének megfelelő megoldást javasolni bankáraink. Érdemes tehát átgondolni a lehetőségeket és tanácsot kérni banki tanácsadóktól mindazoknak, akiknek készpénzben áll a megtakarításuk, és amely - mondjuk ki - emiatt napról napra veszít az értékéből.”

(x)

Holdblog

Románia előz? (HOLD After Hours)

Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Vendég: Móricz Dániel és Szabó Zsolt (BDO Corporate Finance Hungary). Jó szórakozást! 0:42

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újabb háborús konfliktus rémképe fenyeget – A tűzzel játszanak a világ egyik legfontosabb útvonalán

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
nyitókép