Prémium

Autóhitel vagy lízing a jó megoldás? (x)

PR cikk
Komoly drágulás figyelhető meg az autópiacon, ezzel együtt az autóhitelek szerepe még inkább előtérbe kerül. Milyen banki megoldások vehetők igénybe autóvásárláshoz, ha nem áll rendelkezésre elegendő saját megtakarítás?

A háborús helyzet az autópiacon is egyre komolyabb károkat okoz. A gyártói alkatrészhiány és az emiatt kialakult várólisták miatt az új autót vásárlók száma mérséklődött (Magyarországon idén 11,6 százalékkal kevesebb új autó talált gazdát, mint tavaly). Ezzel szemben a használtautó-piac soha nem látott forgalmat generál (hazánkban az idei első negyedévében már 12 százalékos a növekedés).

A legolcsóbb új autó ma közel 40 százalékkal drágább, mint 2021 elején, a teljes piac egészén tapasztalható drágulás is 30 százalék körülre tehető. Az áremelkedés az elérhetőbb kategóriájú autók árát is jelentősen felvitte. Az autóvásárlók így kénytelenek mélyen a zsebükbe nyúlni, ha pedig nincs elég saját megtakarítás, akkor más megoldás után kell nézniük.

Mivel pótolható ki a vételár?

Ha magánszemélyként új személygépkocsit vásárolnánk, de a vételár egésze nem áll rendelkezésre, akkor két banki konstrukció is a segítségünkre lehet. Az egyik az autólízing, a másik az autóhitel. Mutatjuk, hogy mit kell tudni az egyes finanszírozási formákról, milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal bírnak.

A lízing

Autólízing esetében a finanszírozásban közreműködő bank vásárolja meg az előző tulajdonostól a kiszemelt gépjárművet, amelyet aztán a lízingelő használatába ad. Így amíg törlesztünk a banknak, addig nem is lehetünk tulajdonosok, az autó csak akkor kerülhet a nevünkre, ha teljes egészében kifizettük a tartozást, sőt emellett még sok esetben a maradványértéket is rendeznünk kell.

A lízing az autóhitel konstrukciókkal összehasonlítva egyes esetekben kedvezőbb havi törlesztési kötelezettséggel vehető igénybe, de emellett néhány hátránya is felsorolható:

  • csak a lízing lejárta után kerülhet a nevünkre az autó,
  • magánszemélyként kedvezőtlenebb feltételekkel vásárolhatunk lízinggel, mint cégként,
  • lízing esetén 20-40 % önerővel kell rendelkeznünk,
  • meg van szabva, hogy milyen paraméterekkel rendelkező autó vásárolható meg, például 12 évnél idősebb autó nem jöhet szóba,
  • ha magánszemélytől lízingelünk, akkor a bank szigorúbb feltételeket fog kikötni, mintha kereskedőtől vásárolnánk. Magánszemélytől történő vásárlás esetén állapotfelmérésre is készülni kell, ez pedig külön költség és idő,
  • a lízingszerződés a legtöbb esetben előírja a casco kötését, amelynek díja rendszerint a törlesztőrészletekbe épül,
  • a teljes eljárás jóval hosszadalmasabb lehet, mint egy autóhitel esetében.

Lízing esetében tehát az autó végig a finanszírozó tulajdonában marad, a jármű ez idő alatt nem adható el. Magánszemélyként történő vásárlásnál kizárólag zárt végű lízingre van lehetőség, ilyenkor a futamidő végén automatikusan a tulajdonunkba kerül az autó. Cégként nyílt végű lízingre is sor kerülhet, amikor is az ügyfél a teljes kifizetést követően dönthet, hogy az előre rögzített maradványértéken megvásárolja a járművet, vagy nem tart rá igényt.

Az autóhitel

Az autóhitelként emlegetett konstrukció tulajdonképpen egy személyi kölcsön, amely szabad felhasználású, így autóvásárlásra is igénybe vehető. Ebből kifolyólag, ha a felvett hitelösszegből a személygépjármű árán felül másra is költenénk, bátran megtehetjük.

Legfőbb előnye a gyorsaság, hiszen az igénylési folyamat maximum pár nap alatt lezajlik. Ez pedig egy autóvásárlásnál jelentős előny lehet (a lízinggel szemben is), hiszen egy-egy jó ajánlatra a vevők azonnal ugranak.

A lízinghez képest itt a vásárlás megtörténtével egyidejűleg, azonnal saját tulajdonba kerül a gépjármű. Ami pedig szintén hatalmas előny - nem szükséges hozzá fedezet, vagy önerő. Mindemellett a casco megkötése sem kötelező.

Autóvásárlási célú személyi kölcsönt számos bank kínál, rendkívül rugalmas feltételekkel. Az igényelhető összeg maximuma 10 millió forint, amely akár online igényléssel, 2-3 napon belül az igénylő számlájára kerülhet.

A hitel fedezetéül kizárólag jövedelmünk fog szolgálni, így annak mértékétől jelentősen függ, hogy mennyi hitelt vehető fel.

A személyi hitelt érdemes már a konkrét autó kiválasztása és lefoglalózása előtt felvenni, hiszen így óriási ielőnybe kerülhetünk a nem készpénzes vevőjelöltekkel szemben. Így a foglaló sem kerül veszélybe. Érdemes alapos informálódással és az elérhető autóhitel ajánlatok összehasonlításával indítani a folyamatot.

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1