Prémium

S/4HANA bevezetés: Ne technológiai kényszerből csináljuk (x)

PR cikk
Legjobb gyakorlatok a korszerű vállalatirányításért

Az SAP 7 évvel ezelőtt mutatta be az S/4HANA vállalatirányítási rendszert, s 5 évvel ezelőtt már az első magyarországi bevezetés is megtörtént. Az S/4HANA azóta egyre szélesebb körben terjed, s nyilvánvaló, hogy az SAP-t használó vállalatok számára megkerülhetetlen.

De vajon jól vezetik-e be a cégek az S/4HANÁ-t? Nos, nem mindegyik. A Horváth csoport nemzetközi tapasztalatai alapján a bevezetési projektek mintegy fele nem éri el az eredetileg kitűzött üzleti célokat.

Ennek sok oka van, de itt csak egyet emelünk ki. A cégek gyakran technológiaváltásnak tekintik az S/4 bevezetését. Ezzel összhangban a meglévő folyamataikból indulnak ki, azokat próbálják átültetni az új rendszerbe. A meglévő folyamatok viszont sokszor a 10, vagy akár 20 évvel ezelőtti üzleti környezet és informatikai lehetőségek alapján kerültek leképezésre. Mondhatjuk tehát, hogy az így viselkedő cégek fordítva ülnek a lovon. A helyes megközelítés ugyanis az, hogy először feltesszük a kérdést: mit szeretnénk elérni? Mit kell akár egészen máshogy csinálnunk, mint ahogy most működünk? Mik azok az ismert legjobb gyakorlatok, amiket mi is követni akarunk?

ÚJ_SAP S4 HANA_2

A jó gyakorlatok átvétele és követése azonban nehezebb és kevésbé népszerű az alkalmazottak körében. Ők a már megszokott módon szeretnének dolgozni, s a szoftver feladatának azt tartják, hogy a régi módon történő munkavégzésben a korábbinál jobban segítsen. Nem akarnak átszokni valami teljesen újra.

Ezért még azok a vállalatok is, amelyek a legjobb gyakorlatokat szeretnék a magukénak tudni, gyakran a meglévő folyamataikat kezdik el „korszerűsíteni”. Már eleve az is problémát jelent, hogy képben legyenek az aktuális iparági legjobb gyakorlatokat illetően.

Ezt a problémát oldotta meg az SAP azzal, hogy megvásárolta a Signavio szoftvert. Utóbbi új alapokra helyezte azt, hogy hogyan tudunk a best practice-ekből kiindulni, ugyanis tartalmazza a legjobb gyakorlatokat az SAP-felhasználók köréből.  Mi, a Horváth csoport szakértői azokat a gyakorlatokat is beépítettük a Signavióba, amelyeket mi a legjobbaknak tartunk. Láthatóak a különböző üzleti folyamatok, vannak kész folyamatábrák, az egyes folyamatokhoz részletes leírások. Ráadásként a dokumentáció is gyors és egyszerű, nem kell újat modellezni, csak kiigazítani a saját specialitásunkkal.

Azok a vállalatok tehát, amelyek az SAP S/4HANÁ-tól jobb működést várnak, ne bízzák csak a fejlesztőkre és a meglévő rendszerek felhasználóira az S/4 bevezetését, mert félő, hogy a hosszú projekt és a nagyon komoly munkabefektetés végén is a régi folyamataikat fogják beleerőszakolni az új rendszerbe. Így hosszú távra konzerválni fogják a régi folyamatokat, érdemi hatékonyságjavulás nélkül.

Az átállás S/4HANA-ra elkerülhetetlen, de egyben óriási lehetőség is arra, hogy új alapokra helyezzük vállalatunk működését. Ha Ön is szeretné ezt megtenni, forduljon Vári Attilához, az IFUA Horváth partneréhez: attila.vari@horvath-partners.com

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1