Prémium

A digitalizáció minden vállalkozásnak más előnyt jelenthet (x)

PR cikk
Több százezer hazai kisvállalkozás élhetne a díjmentes informatikai auditot és fejlesztési tanácsadást nyújtó szolgáltatással. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Modern Vállalkozások Programja tanácsadói igyekeznek mindenkihez eljutni, miközben a járvány minden korábbinál erősebben rámutatott a digitalizáció szükségességére. A fejlődési vágy mellett sokszor a kényszer viszi rá a vállalkozásokat a fejlesztésre – mondta Kott Ferenc, az MKIK Digitalizációs Kollégiumának elnöke.
Kott_Ferenc_2
Kott Ferenc, az MKIK Digitalizációs Kollégiumának elnöke

Mennyire érzik a vállalkozások a digitalizációs kényszert?

A vállalatvezetők gyakran sokadrangú kérdésnek tartják a digitalizációt, nem rendelkeznek elegendő információval a témáról, vagy kifejezetten tartanak tőle. A home office munkavégzés, az online értékesítés persze a pandémia miatt nagy publicitást kapott, sokan érezték a bőrükön, hogy lépni kell, de a jól működő és biztonságos megvalósításhoz szakértői segítségre is szükség van. Az elmúlt másfél év megmutatta, hogy minden vállalkozás számára kritikus fontosságú a fejlesztés, sokaknak a digitalizáció egyenesen az életben maradást jelentheti. Egy ilyen horderejű változás levezényléséhez pedig különösen indokolt a jó tervezés és professzionális megvalósítás, amit a Modern Vállalkozások Programja is biztosíthat számukra. (A vidéken vagy vidéken is működő kkv-k számára)

Mivel próbálják meg rávenni a vállalkozásokat a fejlesztésre?

Távolabbról kell indulni ennek megértéséhez. A vállalkozásoknak elsősorban nem informatikai termékbeszerzésre van szükségük, hanem az egyedi, cégspecifikus problémáik megoldására. A digitális fejlesztés minden vállalkozásnak mást jelent. Olykor csak a munkafolyamatok optimalizálását informatikai eszközökkel, de sokszor egy komplex működési modellváltást is. A legnehezebb feladat a hozzáállásban változást elérni, mert a digitalizáció komoly szemléletváltást is igényel a részükről. A mi feladatunk, hogy egy stabil, országos lefedettségű tanácsadói hálózat útján díjmentes, személyes tanácsadást adjunk számukra. A saját környezetükben találkozunk velük, tapasztalt és az auditban, fejlesztésben jártas kollégáinkkal segítünk, cégre szabott megoldást kínálunk. A digitalizációval, informatikával szemben fennálló félelem, ami olykor korosztályos sajátosság is, a bizonytalanságból fakad. Ezért a tanácsadóink feladata a tudásátadás, az ismeretterjesztés és a szemléletformálás is. Komplex programról van tehát szó, nem szimpla rábeszélésről.

Hogyan mérhető ennek a szemléletformáló munkának az eredménye? Úgy is kérdezhetném, mi a digitalizáció SI-mértékegysége?

Az eredmények visszaigazolják a munkánk hasznosságát: négy megkeresett vállalkozásból három kéri, igényli a fejlesztési tanácsokat. Hogy konkrét számot mondjak: túl vagyunk a húszezredik személyes kapcsolatfelvételen és közel tizennégyezer egyedi, vállalkozásra szabott fejlesztési koncepción a 2016 óta tartó működésünk során. Legalább ennyire fontos, hogy a hazai digitalizációs tanácsadás zászlóshajójaként magunk mögött tudhatjuk a kormányzat támogatását is. Az elmúlt években négy alkalommal emelték a programra rendelkezésre álló keretet. Számomra ez is arról tanúskodik, hogy a döntéshozók bizalmat szavaztak nekünk, fontosnak tartják ezt a felvilágosító, szemléletformáló munkát. Amellett, hogy ez a bizalom rendkívül megtisztelő, meggyőződésem, hogy a vállalkozások körében végzett munka eredménye be fog érni, és meg fog mutatkozni a digitális fejlesztési pályázatokra való jelentkezések számában és persze a kkv szektor versenyképességi mutatóin is.

Hány mikro-, kis- és középvállalkozást érint ez a program hazánkban?

Magyarországon hozzávetőleg hétszázezer kis- és középvállalkozás működik, ebből akár kétszázezerre is tehető azok száma, akiknél reálisan szóba jöhet jelenleg ilyen irányú fejlesztés, főleg, ha a legkisebb vállalkozásokra is fókuszálunk. A program eddigi működése során több mint húszezer vállalkozáshoz jutottunk el, tehát azt mondhatom, még a munka elején vagyunk. Nagy eredmény, hogy már a Pest-megyei cégeket is be tudjuk vonni, hosszú távon a fővárosban működő vállalkozások elérése is a célok közé tartozik, bár a jelenlegi uniós támogatási szabályok ezt ma még sajnos nem teszik lehetővé.

MVP_prcikk_infografiaka_eredmenyek_2-09

Sok versenytárssal osztoznak a tanácsadói piacon?

Bizonyos értelemben nem érdemes versenyről beszélni, hiszen mi díjmentesen biztosítjuk a szolgáltatásunkat az érintett kis- és középvállalkozásoknak. Hasonló méretű kkv specifikus országos hálózattal más nem rendelkezik a piacon. A tanácsadóink tapasztaltak, helyileg beágyazottak, sok éve a szektorban mozognak, ismerik a trendeket, a szállítókat, az ügyfeleket. Az idézőjeles versenytársaink viszont többnyire eladás-vezéreltek, inkább sales tevékenységet végeznek. Náluk egy átvilágítás – cégmérettől függően – még az eszközbeszerzés nélkül is elérheti a sok százezres, milliós tételt. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy azok a kiválasztásra kerülő cégek, akikkel van szerencsénk dolgozni, nemcsak térítésmentesen kapják az auditot, a cégre szabott egyedi fejlesztési tervet, de végig fogjuk is a kezüket, szállító partnereinken keresztül támogatjuk a bevezetésben őket. Ennek a szolgáltatásnak a piaci értéke, bátran mondhatom, eléri a hétszámjegyű összeget.

Ráadásul rajtunk nincs eladói nyomás, hiszen a teljes informatikai beszállítói piac a szövetségesünk. Ha úgy vesszük, a teljes IT szektornak piacot szerzünk, de én jobban szeretem azt a megközelítést, hogy a hazai vállalkozások digitális fejlesztése a célunk, amibe az eszköz és szoftverbeszerzés is beletartozik. Ehhez pedig óriási kínálat áll rendelkezésünkre, a közelmúltban köszöntöttük az ezredik informatikai beszállítónkat. Az általuk biztosított megoldások tárháza szinte végtelen, így minden vállalkozásnak tudunk jó megoldást ajánlani ebből a kosárból. Jól azonosítható egyedi problémára teljesen cégre szabott megoldást. Érdemes a vallalkozzdigitalisan.hu oldalon körülnézni.

Hosszabb távon mi a kifutása a programnak?

A belátható jövőről beszélve, a jelenleg futó uniós programozási ciklusban is folyamatosan a vállalkozások rendelkezésére szeretnénk állni, hasonlóan az előző évekhez. A tanácsadói létszámunk bővítése üdvös lenne, hogy minél több vállalkozáshoz el tudjunk jutni a következő években. Ennek érdekében a digitalizációval foglalkozó testületként természetesen a saját munkánkat is optimalizáljuk informatikai megoldásokkal. Jelenleg is dolgozunk egy mesterséges intelligenciára épülő megoldáson. A cél egy olyan, adatbázisra épülő chatbot kommunikátor fejlesztése, amely a kapcsolatfelvételben és igényfelmérésben is támogatja, automatizálja a tanácsadói munkát. Ennél is fontosabb azonban számunkra az elérhetőség, a láthatóság biztosítása. Több százezer hazai vállalkozás van még, akikhez - akár csak az online térben is - de el szeretnénk jutni. Sok interaktív és akár szórakoztató formába ágyazott edukációs tartalommal is készülünk.  Ehhez a vállalkozások részéről is szükség van a befogadókészségre, az érdeklődésre a digitális megoldások iránt. Mindez sokat lendítene a mi munkánkon is, de ami még jelentősebb: a hazai vállalkozások digitális versenyképességén is.

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1