Prémium

Matematikusok hálózata segíti az ipari innovációs projekteket (x)

PR cikk

A korszerű ipari matematikai technológia a kutatás-fejlesztés hajtómotorja Európában. Egy most záruló, közel 1,4 milliárd forintos európai uniós projekt egyik eredményeként olyan one-stop-shop szolgáltatási szervezetet hozott létre a HU-MATHS-IN alkalmazott matematikus kutatókat tömörítő hazai hálózat, amely egyablakos kapcsolatot jelent a vállalatok és a matematikusok között. Az elmúlt három évben negyvennél több, elsősorban jármű- és egészségipari projekt bizonyította a modell sikerességét.

3D kipufogó
Matematikai saját fejlesztésű, GPU-n futo gyors szoftver eredménye 3D kipufogo szimuláciojára (Constans M, Horváth Z., SZE)

Az Audi, a Bosch, a Mol, a Takeda, és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, csak néhány azok közül a nagy cégek, illetve szervezetek közül, amelyek az elmúlt években igénybe vették egy-egy megoldandó feladathoz az EU-MATHS-IN magyarországi szervezete, az országszerte hét egyetem (BME, DE, ELTE, OE, PE, SZE, SZTE) és két kutatóintézet (Rényi, SZTAKI) 150 matematikusát tömörítő HU-MATHS-IN - Magyar Ipari és Innovációs Matematikai Szolgáltató Hálózat segítségét.

A HU-MATHS-IN három tagja, a győri Széchenyi István Egyetem, mint konzorciumvezető, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem most záruló, 2017 és 2021 között megvalósult, „A HU-MATHS-IN – Magyar Ipari Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat tevékenységének elmélyítése”című, EFOP-3.6.2-16-2017-00015 azonosítószámú projektjében az ipari szereplők által definiált és értékelt célzott alapkutatási, rövid idejű projekteket futtattak az egész hálózat alkalmazott matematikusai, más területek kutatóit – pl.: informatikusokat – is bevonva.

Dr. Horváth Zoltán, a HU-MATHS-IN elnöke, a Széchenyi István Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára elmondta, az általuk alkalmazott matematikai kutatási módszerek, mint a modellezés, a szimuláció, az optimalizáció, a gépi tanulás, vagy épp a mesterséges intelligencia szinte bármelyik ágazatban felhasználhatók. Az ő vezetésével például egy olyan innovációs projekt zajlott az Audi számára, amelyben az autókipufogók zajosságának kiszámítására dolgoztak ki számítógépes szimulációs módszertant. Az új modell az eddigi state-of-the-art-nál pontosabban, lényegesen rövidebb idő alatt képes a tervezési fázisban eredményeket mutatni.

De az egészségiparban a rák ellenes kutatásokban is nagy szerepet játszik a matematika. A projekt keretein belül a Debreceni Egyetem kutatói például olyan mobiltelefonos applikációt fejlesztettek a laikusok számára, amely képes diagnosztizálni egy bőrelváltozásról, hogy az kóros-e, és érdemes-e miatta mielőbb szakorvoshoz fordulni. Emellett a méhnyakrákszűrés részét képező citológiai vizsgálat felgyorsításán és pontosításán is dolgoznak az ipari matematika eszközeivel.

A Szegedi Tudományegyetemen a skizofrénia korai diagnosztizálására dolgoztak ki modelleket a projektből finanszírozva, de más ágazatokat érintő kutatások is folytak: így a tejelő tehenek termelékenységi mutatóinak javításával és az optimális stancolási technológiák automatizálásával kapcsolatban.

A hálózat többi egyetemének, intézetének kutatói is részt vettek az EFOP-projektben. Az összes eredményről a szerdán kezdődő HU-MATHS-IN Konferencia 2021 szabadon látogatható konferencián tájékozódhatnak az érdeklődők.

A HU-MATHS-IN vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez egy európai innovációs folyamatokba beágyazódó szolgáltatási hálózat, amely könnyen elérhető az ipari szereplők számára, ezért a professzor arra biztatja a KKV-kat és a nagyvállalatokat egyaránt, hogy keressék őket kérdéseikkel, problémáikkal, ők pedig partnerek lesznek a megoldásban.

(x)

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új aranyláz tombol az egészségügyben, most kell észnél lenni! - Interjú

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123