Prémium

A diákok az irodai home office nyertesei (x)

PR cikk
A megváltozott munkarend az irodai, pénzügyi szektorban is újdonságokat hozott. A rugalmasság most mindennél előbbre való, éppen ezért az irodai home office legnagyobb aduászai a diákok lettek.
shutterstock_1774051748

Az irodai munkavégzésben is kiemelkedően látszik a járványhelyzet hatása. Az egészség védelmében a legtöbb irodai dolgozó otthonról végzi a munkáját. A kieső munkaerő helyére pedig most sokkal nehezebb megtalálni a rugalmasan alkalmazható helyettesítést, és a digitális átállás miatt felszaporodó adminisztratív munkák elvégzése is nehézséget okoz. Gyakran előfordul, hogy egyik napról a másikra kell munkaerőt biztosítani - mondja az euDIÁKOK elnöke, Pataki Zoltán.

Szerencsére hamar született válasz ezekre a megnövekedett igényekre, a diákmunka keretében, a home office intézményén belül is. Az euDIÁKOK iskolaszövetkezet tapasztalatai alapján ez egy win-win szituáció. Egyrészt jó a vállalatoknak, mivel gyorsan juthatnak megbízható munkaerőhöz, másrészt jó a diákoknak is, hiszen a home office egy bizalmi tényező: otthon, fókuszáltan kell dolgozni, mindezt egy megszokott környezetben. Ezen túl pedig az előretervezés is fontos szempont, hiszen diákként, a digitális oktatáshoz alkalmazkodva tudják elvégezni a rájuk bízott feladatokat. Az alkalmazott diákok gyorsan és rugalmasan betanulnak, akár otthon, a laptopjaik előtt is, ezzel az onboarding folyamatokat is felgyorsítva. 

Másik fontos előny, hogy nem telik el az idő felesleges utazással, így könnyebben beilleszthető a munka az iskola melletti teendőkbe. Az euDIÁKOK tapasztalata szerint a diákok ebben a megváltozott munkarendben szorgalmasabbak, jobb a teljesítményük és mindez vállalati szinten is mérhető, hiszen nem kockáztatják sem a munkahelyüket, sem a kialakult bizalmi pozíciót.

A legtöbb esetben a partner biztosítja az eszközt, mivel a telepített programokat védik a cégek - mondja euDIÁKOK egy partnere, aki piacvezető a pénzügyi szektorban. GDPR szempontból is biztonságos ez a felállás, hiszen az otthoni környezetben senki nem lát rá a számítógépükre, védve vannak az adatok. 

Mindent egybevetve a diákok home office működésében a rugalmasság a legjobb tényező. Céges szinten is pillanatok alatt változhatnak pozíciók, bármikor támadhat igény plusz munkaerőforrásra. Azonban ez a két faktor nagyon megnehezíti mind a munkáltató, mind a munkavállaló életét: ilyenkor lehet nagy segítség az az alkalmazkodás, amelyet a diákmunka tud nyújtani.

Vannak ugyanis olyan feladatok, amelyek adminisztratív jellegüknél fogva nem igényelnek egy főállású munkaerőt: a diákok alkalmazása pedig járulékok szempontjából is kedvezőbb lehet az ilyen jellegű elemek elvégzésére.

Pataki Zoltán euDIÁKOK Iskolvaszövetkezet, elnök
Pataki Zoltán euDIÁKOK Iskolvaszövetkezet, elnök

Mit mondanak azok, akik már a home office intézményében alkalmazzák a diákokat? 

Az euDIÁKOK egyik partnere Magyarország pénzügyi szektorának meghatározó szereplője. Jelenleg több mint 80 diákot alkalmaznak, főként adminisztrációs, informatikus, telefonos és HR admin pozíciókban. Elmondásuk szerint a diákok nagyon elégedettek ezzel a munkavégzéssel, az eszközöket illetően pedig a vállalat segítette a munkavállalókat.

A megváltozott munkakörnyezet természetesen a céges szabályokat is átírta: a home office mellett a jövőben sokkal nagyobb szükség lesz a hibrid megoldásokra, hiszen vannak olyan feladatok, amelyeket nem indokolt irodai környezetben végezni, a személyes kontextus azonban a legtöbb munkavállalónak hiányzik. 

A vállalati kultúra változása munkáltató és munkavállaló szempontból is számos kérdést felvet: vajon a járvány után is velünk maradnak ezek a változások?

Egy másik partner, a magyar agrárium világában tekintélyes piaci szereplő szintén hasonló élményeket él át és hasonló kérdéseket tesz fel a szervezeti változások miatt. Náluk elsősorban IT területen, valamint szakmai és asszisztensi pozícióban dolgoznak diákok. Alapvetően elmondható, hogy hasonlóan élik meg ezeket a bevezetéseket, mint a másik partnercég. A home office fókuszáltabb, alaposabb munkavégzést hozott magával, pontosabbak a feladatkiadások is, de a személyes kapcsolatok, a kollegiális viszony fenntartása nagyon nehéz. A diákok mindenhol kaptak laptopot, megemelt internetkeretet, és az új szokásokat is gyorsan elsajátították. 

Az új helyzetekhez való alkalmazkodás a fiatalabb generációk számára talán még egyszerűbb, a feladatvégzés pontos, és nagy mennyiségű idő szabadul fel. Tervezni, fejlődni pedig csak úgy lehet, ha mind a munkáltatók, mind a munkavállalók rugalmasan állnak a megváltozott környezethez.

https://www.eudiakok.hu/

https://eucsoport.hu/

(x)

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1