Prémium

A kisebb vállalkozások körében a legnépszerűbb az NHP Hajrá (x)

PR cikk
Jelentős érdeklődés mutatkozik a vállalkozások részéről a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által idén áprilisban elindított Növekedési Hitelprogram Hajrá (NHP Hajrá) iránt, melynek segítségével már közel 14 ezer kkv jutott kedvező pénzügyi forráshoz. A jegybank az NHP Hajrát a koronavírus-járvány negatív hatásainak enyhítése és a gazdaság élénkítése céljával indította, a legnagyobb érdeklődést a mikro- és kisvállalkozások részéről kiváltva.
mnb

Az MNB 2013-ban indította el a Növekedési Hitelprogramot a kis- és középvállalkozások pénzügyi stabilitásának megerősítésére, és a vállalkozások korszerűbbé, versenyképesebbé válásához szükséges beruházások megvalósítására. Az elmúlt években azóta többször is újraindult a program, az idei évben pedig kifejezetten a koronavírus-járvány által okozott károk enyhítése és a gazdaság élénkítése céljával dolgozta ki az MNB az új verziót, az NHP Hajrát.

A jegybank új programja révén a cégek – a kereskedelmi bankok közvetítésével - egy kedvező kamatozású, hosszú távon kiszámítható hitelkonstrukcióhoz juthatnak, hiszen az igényelt hitel kamata legfeljebb 2,5% lehet, ami a futamidő végéig fix marad. A korábbi NHP-hoz képest újdonság, hogy az NHP Hajrá esetében a korábbi 1 milliárd forint helyett már akár 20 milliárd forint is igényelhető egy összegben, míg a minimálisan felvehető összeg 1 millió forint. A kedvező hitel igénybevételével komoly versenyelőnyhöz juthatnak a vállalkozások még a válsághelyzetben is.

A nagy érdeklődés miatt a jegybank novemberben a keretösszeg 1000 milliárd forintos megemeléséről döntött, ugyanis az áprilisi indulás óta az 1500 milliárd forintos keretösszeg csaknem kétharmada el is fogyott novemberre. Az NHP Hajrá keretében már közel 14 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás kötött hitel- és lízingszerződést, összesen 934 milliárd forint értékben. A vállalkozások több mint fele, vagyis 55 százaléka forgóeszközhitelt igényelt a programban, 31 százaléka új beruházási hitelt vagy lízinget, további 14 százalék pedig a korábbi beruházási hitelét váltotta ki.

Az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya a hiteligénylők körében, ugyanis a kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került. A hitelek kétharmadát a kereskedelem, javítás ágazatban és a feldolgozóiparban tevékenykedő cégek vették fel, amelyet az ingatlanügyletek és a mezőgazdaság ágazat követett. Területi elosztás tekintetében kiemelkedő a Közép-magyarországi régió, mivel az összes NHP Hajrá igénylés 45 százaléka ide köthető, a fennmaradó 55 százalék hozzávetőleg egyenletes eloszlást mutat az ország többi részén.

További információk az NHP Hajráról a https://www.mnb.hu/nhphajra oldalon olvashatók.

(x)

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1