Régiós kitekintő: vállalkozássegítés „közel s távol” (x)
Prémium

Régiós kitekintő: vállalkozássegítés „közel s távol” (x)

PR cikk
Régiós szinten is jól teljesít Magyarország a KKV-k segítésében

Váratlanul érte a koronavírus-járvány a világ országait, ez alól Magyarország és a régió sem képezett kivételt. Eluralkodó pánik és összeomlás helyett az államok igyekeztek vállalkozásaik segítségére sietni. Magyarországon az NHP Hajrá program elindítása juttat kedvezményes forrásokat a vállalkozásoknak, de mutatjuk azt is, hogy szomszédaink közül ki-milyen koncepcióval állt elő.

Magyarország

Hazánk számos támogatási programot hagyott jóvá, mely a vállalati szféra megsegítésére irányul. A likviditáshiánnyal küzdő nagyvállalatok és kkv-k összesen 900 millió euró nagyságban vehetnek igénybe állami támogatást (például hitelgaranciaként), valamint az ország bértámogatásban részesíti a járvány által érintett ágazatokban dolgozó kutatókat és fejlesztőket. Emellett még számos terület (például az agrár-élelmiszeripar vagy a kkv szektor) kap összességében többszázmillió eurós támogatást.  A Magyar Nemzeti Bank pedig, egyebek mellett, az NHP Hajrá program keretében biztosít – a kereskedelmi bankok közvetítésével – kedvezményes, legfeljebb 2,5 százalékos, fix kamatozású hiteleket a kkv-szektor cégeinek.

Ausztria

Nyugati szomszédunkban a kkv-k megsegítésére garanciaprogramot indítottak azért, hogy a működőtőke-hitelekre nyújtott garancián keresztül fedezni tudják a rövid lejáratú kötelezettségeiket a bevételkiesés ellenére is. Ez kiegészíti a gazdaság egészére vonatkozó likviditási programot, melynek keretén belül a vállalkozások kedvezményes kamatozású állami kölcsönöket vehetnek fel. A programok - meghatározott hitelösszegekig - 100%-os garanciát nyújtanak az alapul szolgáló hitelekre 

Szlovénia

A szlovén állam a járvány gazdasági hatásai által legjobban sújtott vállalkozások számára biztosít likviditást. Ausztriához hasonlóan az állam itt is kezeskedik a működőtőke-hitelek esetében. Emellett, egy 12 támogatási intézkedést tartalmazó programcsomag keretében, számos egyéb gyakorlatias döntést is hoztak, mint például az állami tulajdonban lévő ingatlanok esetében például elengedik a bérleti díjakat, vagy bértámogatásokat nyújtanak, illetve mentességet adnak a bizonyos járulékok fizetése alól.

Horvátország

Az ezer sziget országa öt programot is indított a vállalati szféra megmentésére. Állami hitelgaranciák és kedvezményes kölcsönök formájában segítik az érintett mikro-, kis- és középvállalkozásokat. Kiemelt figyelmet fordítanak a halászati és akvakultúra-ágazat támogatására. A vállalatok likviditáshoz való hozzáférését kamatmentes és kedvezményes kamatozású hitelekkel is segítik, valamint hitelgaranciát nyújtanak azon vállalatoknak, melyek exporttevékenysége az éves bevétel 20 százalékát képezi.

Szlovákia

A szlovák támogatási programon belül a hatóságok azon vállalkozások bérköltségeinek egy részét vállalják át, melyek az állami szükségintézkedések miatt gazdasági tevékenységük visszafogására vagy felfüggesztésére kényszerültek. A vállalás célja a munkahelyek megőrzése és kiterjed az önfoglalkoztatók és munkaadók kártalanítására is.

Csehország

A csehek is széles körben hoztak segítő intézkedéseket. A hitelgarancia-programban a legfeljebb ötszáz alkalmazottat foglalkoztató vállalkozások vehetnek részt. Az állami programok hozzájárulnak K+F tevékenységet végző cégek munkájához is, mellyel a koronavírus-betegség kezelését célzó megoldások fejlesztését segítik. Az exporttevékenységet végző cseh nagyvállalatokat garanciaprogramon keresztül finanszírozzák, míg egy másik program a vállalkozások olyan beruházásaihoz nyújt támogatást, melyek megkönnyítik a járvány leküzdéséhez szükséges, a koronavírus-járvány szempontjából közvetlen jelentőséggel bíró termékek gyártását.

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Ez is érdekelhet
Gránit 1