Prémium

Kézi számlatömb vagy online számlázó? (x)

PR cikk
Bővül az adatszolgáltatásra kötelezettek köre, dönteni kell

A kérdést a NAV adatszolgáltatási kötelezettség bővülése hívta életre. Mint ismeretes, 2020. július 1-től minden belföldi adóalany részére kiállított számlát be kell küldeni a NAV Online Számla rendszerén keresztül. Az adatszolgáltatás manuálisan és automatikusan is teljesíthető. Így máris elérkeztünk a címben feltett kérdéshez: kézi számlatömb vagy online számlázó?

Extra adminisztrációt hoz az adatszolgáltatás bővítése

Az adatszolgáltatási kötelezettség a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kiállított kézi számlák egyes adatait a NAV Online Számla rendszerébe fel kell tölteni. Erre 2020. július 1-től az 500 000 Ft, vagy annál nagyobb áfatartalmú számlák esetében a kiállítást követő 1 nap, az ennél kisebb összegű áfát tartalmazó, valamint áfa felszámítása nélkül kiállított számlák esetben 4 nap áll rendelkezésre. - mondta Bonácz Zsolt adószakértő.

További újdonság, hogy július 1-től minden belföldi adóalany által, más belföldi adóalanynak kiállított kézi számlát is rögzíteni kell. Nem számít a számla összege, a kiállító, illetve a címzett vállalkozási és adózási formája sem. Ez pedig tovább bővül majd 2021. január 1-étől, amikor is minden belföldi és külföldi magánszemély, illetve külföldi adóalany és más szervezet számára kiállított számlát is rögzíteni kell. Azaz attól kezdve minden számlát látni fog a NAV. - fűzte hozzá az adószakértő.

Manuálisan vagy automatikusan teljesíthető az adatszolgáltatás

“A Billingo online számlázó programot néhány lépésben össze lehet kötni a NAV Online Számla rendszerével. így a számla kiállításának pillanatában a Billingo rendszere automatikusan beküldi a szükséges adatokat a NAV-nak. Gyors, nagyon egyszerű, a sikerességről pedig automatikus visszajelzést kapunk. Ezzel valóban rengeteg időt lehet megspórolni, és az adatszolgáltatás hiányából fakadó mulasztási bírság is elkerülhető.” - mondta Sárospataki Albert, a Billingo ügyvezetője. 

_DSC4977-Edit_0217_750

Aki ragaszkodik a megszokott kézi számlatömbhöz, annak az adatszolgáltatás extra adminisztrációt jelent majd. Minden egyes számla adatait egyesével kell ugyanis rögzíteni online, a NAV rendszerében.

“Szeretnénk segíteni a vállalkozásoknak, hogy az adatszolgáltatásból fakadó felesleges adminisztráció helyett inkább az ügyfeleikkel tudjanak foglalkozni.” - mondta Sárospataki Albert, a GKI Gazdaságkutató és a Billingo.hu januári közös felmérésére is utalva. 

“1068 kkv körében végeztünk felmérést, 4%-uk katás vállalkozó volt. Nagyon érdekes, hogy válaszok alapján több mint kétharmaduk kézi számlatömböt használ. 38%-uk pedig nem is hallott az adatszolgáltatási kötelezettség bővítéséről, pedig őket is érinteni fogja.”

Kézi számlatömb vagy online számlázó?

Az online számlázás a számlakiállítás legkorszerűbb és legegyszerűbb formája. A számlázás egyértelműen a digitalizáció felé halad, aki nem szeretne lemaradni, érdemes követnie a trendeket. Egyre több a feladat, az adminisztráció, vállalkozóként pedig az automatizálás a legjobb megoldás, hogy időt szabadítsunk fel. 

Billingo_keziszamla_vege_750

“A számlázó programok épp ennek kényelmét adják. 

  • A Billingo online számlázóval automatizálható a számlakiállítás és a kiküldés,
  • automatikus felszólításokat állíthatunk be a kintlévőségek behajtása érdekében, 
  • az egyedi számlák is gyorsan, néhány gombnyomással kiállíthatók,
  • nem kell nyomtatni, a számlákat azonnal, e-mailben küldhetjük, ezzel a posta- és nyomtatási költség megspórolható,
  • a számlákat elég digitálisan tárolni, nem foglalnak helyet az irodában,
  • minden számla kereshető, szűrhető, bármikor másolható,
  • a könyvelőnek is digitálisan elküldhetők az számlák, ezzel még több időt spórolhatunk,
  • mobilon is bárhonnan, bármikor elérhető.”

A Billingo ingyenes online számlázó program, a most elérhető támogatásokkal pedig a Premium verziója is ingyen használható. A támogatást a Billingo.hu-n bárki igényelheti.

“Összeállítottunk egy részletes, 51 kérdés és választ tartalmazó tájékoztató. Benne a közelgő adatszolgáltatási kötelezettség kibővítésével kapcsolatos leggyakoribb problémákkal. Az anyagot Bonácz Zsolt adószakértő lektorálta, így hiteles információt adhatunk a vállalkozóknak. Ezzel is tudunk nekik segíteni. Az anyag bárki számára ingyenesen elérhető a Billingo.hu honlapján, ITT https://www.billingo.hu/nav-online-adatszolgaltatas-2020.” - fűzte hozzá Sárospataki Albert.

(x)

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2