Prémium

Induljon 2020 hitelkiváltással, spórolj százezreket (x)

PR cikk
Idén is a hitelkiváltás lehet az egyik legjobb lépés, amit a meglévő kölcsönöddel tehetsz. Érdemes meglépni, akár hétszámjegyű is lehet a megspórolt összeg.

Nem csak lakáshiteleknél, személyi kölcsönöknél is igen gyakori, hogy régóta húzódó, egyre nagyobb terhet jelentő hitelt nyögünk magas kamattal, miközben a bankok egyre-másra jönnek ki az olcsóbbnál olcsóbb alternatívákkal. Aki évekkel korábban fix kamatozású hitelt vett fel kamatemelkedéstől tartva, rossz lóra tett: nekik nem csökkentek a kamatok, a törlesztőrészlet magas maradt. Érdemes például ilyen esetben hitelkiváltáson gondolkozni, hiszen lecserélhetjük a magas kamatozású hitelünket egy sokkal kedvezőbbre, így csökkentve havi terheinken: alacsonyabb lesz a törlesztő, vagy hamarabb fizethetjük vissza a tartozásainkat.

Nem érdemes teketóriázni

Számtalan oka lehet annak, hogy nem a legideálisabb kölcsönt vettük fel évekkel korábban: lehet, hogy sürgetett az idő és nem voltunk elég alaposak, így egy indokolatlanul drága hitelt választottunk ahelyett, hogy összehasonlítottuk volna a bankok ajánlatait egy kalkulátorral. Lehet, hogy rosszul választottunk futamidőt, és az alacsony törlesztőrészlet reményében nem az optimális hosszt választottuk, így még ma is fizetjük a kölcsönt, holott már sokkal kedvezőbbek lennének a lehetőségek.

Ha eldöntöttük, hogy csökkentenénk terheinken, 2020-ban is van rá lehetőség, és aki igazán nagyot akar spórolni, az meg is lépi a hitelkiváltást az új évtized elején. Hiszen, ahogy azt a Bank360 szakértői összegzik, egy új hitellel kiváltva a régit, akár százezreket is megspórolhatunk az alacsonyabb költségek, leginkább a csökkenő kamatok miatt.

A kamatok ugyanis az elmúlt 6 évben folyamatosan csökkentek, így egyre olcsóbbak és olcsóbbak lettek a hitelek. Aki 2013-ban adósodott el például egy személyi kölcsönnel, az átlagosan 24,93 százalékos kamaton tette ezt, míg most, 2019-ben 14,03 százalék volt ezen hitelek átlagkamata, a gyakorlatban pedig még ennél is sokkal kedvezőbb ajánlatokat foghatunk ki, egészen 7 százalék alatt is találni személyi kölcsön ajánlatokat 2019. decemberében.

Ha csak az átlagot nézzük egy 3 millió forintos hitel esetében ez 20 000 forintos különbséget jelent havonta a törlesztőrészletben 96 hónapos futamidőnél, összességében pedig több mint 2 millió forinttal kerülne kevesebbe a kölcsön csak azért, mert alacsonyabbak a kamatok. Ahogy arra a szakportál is rávilágít, az eltérés még nagyobb lehet, ha hosszabb futamidővel vettünk fel nagyobb összeget, és például régi fix kamatozású lakáshitelt váltanánk ki.

De mennyire nehéz meglépni?

A nagy kérdés persze az, hogyan érdemes nekivágni egy személyi kölcsön kiváltásának? Szerencsére a helyzet igen egyszerű, és ha követjük az alábbi lépéseket, nekünk sem lesz probléma egy jelentős spórolással indítani az évet:

  1. Vizsgáljuk meg, hogy jelenleg kínálnak-e a bankok kedvezőbb kamatozású kölcsönt a mi meglévő hitelünknél. Ehhez hasznos a Bank360 Személyi Kölcsön Kalkulátora, ahol néhány kattinttással összehasonlíthatjuk a legjobb kölcsönöket.
  2. Ha igen, érdemes a hitelkiváltásba belevágni!  Minél hosszabb idő van még hátra a futamidőből, annál inkább, hiszen így spórolhatunk a legtöbbet. Két lehetőségünk is van: vagy akkora hitelt veszünk fel, mint amekkorát még vissza kell fizetnünk, megegyező futamidővel, és így a törlesztő csökken, vagy rövidebb futamidővel vállalunk ugyanakkora havi terhet, így a hitelt fizetjük vissza gyorsabban.
  3. Nincs más dolgunk, mint az új hitel igényléséhez szükséges dokumentumokkal megkezdeni az igénylést. Ne feledjük. hogy a magasabb jövedelem és a számlanyitás kedvezőbb konstrukciót jelenthet, de tartsuk észben, hogy a bankszámlának lehetnek jelentős költségei.
  4. Ha pozitív a hitelbírálat és megkaptuk az új kölcsönt, törlesszük belőle elő a régit, így csak az új személyi hitel törlesztése marad. Az előtörlesztésnek díja van, erre is készüljünk fel és ahol lehet, használjuk ki az ingyenes visszafizetés lehetőségét.

Persze a hitelkiváltás is történhet kétféle módon, hiszen egyrészt visszafizethetjük a drága kölcsönt egy szabad felhasználású hitellel, de választhatunk erre a célra létrehozott hitelkiváltó hitelt is. Ebben az esetben szükségünk lesz egy meglévő hiteltartozást igazoló dokumentumra is az igénylés során a régi bankunktól, és az új hitelösszeget sem mi kapjuk meg, hanem a bank egyből kifizeti belőle a meglévő hitelt a költségek levonása után.

Mit érdemes kiváltani?

Gyakorlatilag bármely hitelünkkel megtehetjük, hogy időről időre kedvezőbb konstrukció után nézünk és lecseréljük. Nem csak lakáshiteleket és személyi kölcsönöket, de áruhiteleket és hitelkártya-tartozásokat is rendezhetünk hitelkiváltó hitellel, hogy egyenesbe hozzuk a pénzügyeinket.

Nem érdemes késlekedni, hiszen az így felszabadult összeget akár be is fektethetjük, az így gyarapodó megtakarításból pedig akár idő előtt le is zárhatjuk az új hitel visszafizetését, így elkerülve a hosszantartó kamatfizetést. Ha tehát komoly célként tűztük ki az újévre a spórolást, mindenképpen vizsgáljuk meg a hitelkiváltás lehetőségét, hiszen egyes esetekben százezreket takaríthatunk meg, ezt a pénzt befektetve pedig idő előtt visszafizethetjük az új hitelünket is.

(x)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Leslie Mandoki - Concert in Budapest2