Magyarország egyik, ha nem a legkedveltebb szőlőfajtája az olaszrizling. Itthon a harmadik legnagyobb területtel rendelkezik a fehér borszőlők között, Tokaj kivételével gyakorlatilag minden borvidékünkön megtalálható. A borászok elismerik a képességét, azt, hogy rosszabb években is jól terem és nagyobb hozam mellett is képes jó minőséget adni. Ráadásul rendkívül sokoldalú fajta, az olaszrizlingből készült borok választéka széles: készülnek könnyű, reduktív, szódát kívánó tételek, érettebb hordósak, dűlőszelektáltak, gyümölcsösek, de szépen mutat házasításban, sőt még édes borként, narancsborként és pezsgőként is.
Szinte minden stílus képviselőjével találkozhatnak a fajta rajongói, illetve az éppen most a felfedezésére vállalkozók a Olaszrizling Október Nagykóstolón október 12-én, ahol több mint 70 borászat mintegy 200 tételét kóstolhatják. Idén ráadásul számos kiállító az olaszrizlingjei mellé elhozza a rajnai rizling tételeit is, vagyis garantáltan mindenki meg fogja találni a számára legkedves borokat.
Az esemény főszpronzora a neszmélyi Kamocsay Prémium márka, amelynek a borait, többek között a 2017-es Kamocsay Prémium Olaszrizlinget, kiemelt standon lehet majd kóstolni. A már megszokott ingyenes pop-up school előadások egyikét pedig maga Kamocsay Ákos borász (1997-ben Angliában az „Év Borásza”, 1999-ben itthon az „Év Bortermelője”) tartja „Neszmély és a rizling” témában. A nyolcórás rendezvényt, további 10 gasztronómiai kiállító is színesíti.
A Winelovers Nagykóstolók hagyományainak megfelelően a vendégek egyetlen belépő megvásárlásával korlátlanul kóstolhatják a borokat valamint látogathatják a pop-up előadásokat, szeptember 27-ig ráadásul early bird jegyek válthatók 2000 Ft kedvezménnyel.
Időpont: 2019. október 12., 14:00-22:00
Helyszín: Corinthia Hotel Budapest, 1073 Budapest, Erzsébet Körüt 43-49.
(x)