Prémium

A klasszikus és modern tökéletes szimbiózisa (x)

Portfolio
Pontban nyolckor érkezem, még le se veszem a kabátomat, kezem máris tele finomságokkal, ha úgy akarom. A ruhatárhoz vezető előtérben ugyanis már kínálják az üdvözlőitalokat és a kóstolófalatokat. Előbbiből a nálam a Garamvári Szőlőbirtok - Blanc Fleur-je, utóbbiból pedig a külsőre a Ferrero Rocher-ra hajazó mannitol-ba forgatott libamáj mousse viszi a pálmát.
Mire visszaérek a ruhatárból, izgatott moraj, nyolc óra után pár perccel lebontják a "kordont", lehet menni az első emeletre, a bál "igazi" színhelyére. Gyors terepszemle a sétálórészen, ahova a jegyem szól: tágas terek, változatos kiállítók, külön piros pont a sminksarokért (ahol a hölgyek meg tudják igazíttatni a sminkjüket). Mikor végeztem, éppen Ördög Nóra lép a színpadra, hogy a sétálójegyeseket is személyesen köszöntse (az est további részében ő a bálteremben konferálja a programokat, így inkább csak kivetítőn találkozhatok vele). Bár hallhatóan meg van fázva, a legapróbb részletekig elmond minden tudnivalót, mit hol találni.

A klasszikus és modern tökéletes szimbiózisa
Fotó: Gellér Anna
Kikérem az első fogást, a kacsamáj terrine birsalmás rétessel, körtével és füstölt fürj tojással és a hozzá párosított Szepsy Szent Tamás Furmint 2016-ot. Külön-külön is tökéletesek, hát még együtt. Az asztalnál, ahol vacsorázom, összeismerkedem azt est vizét biztosító cég munkatársával. Meséli, ez az első Winelovers rendezvénye, szerintem a szervezők eddig mindent megtettek, hogy megnyerjék a brand többi rendezvényére.

A klasszikus és modern tökéletes szimbiózisa
Fotó: Gellér Anna
Két fogás között megnézem a boros felhozatalt, hiszen a Magyar Borok Bálja mindig egy borfesztivál is egyben: 120 tétel, fehérek, vörösek, desszertborok, pezsgők, külön stand a prémium tételeknek és a Liszkay Borkúria borainak (és csak úgy mellesleg, mintegy kisérőnek pálinka). Gyorsan megkóstolok pár bort, mindenek előtt a bakancslistám legelején található Szepsy tételeket, még mielőtt elfogynának (utóbb kiderül, félelmem teljesen alaptalan volt, még hajnalban is vissza tudom kóstolni őket).

Most már jöhet a második fogás, a mangalica pofa burgundi jus-vel, konfitált zöldséggel, sült zelleres kenyérpástétommal. A hús vajpuha, a burgundi jus pikáns, és talán az ilyen rendezvényektől szokatlan módon kiadós az egész tányér. Alkalmi "ásványvizes" asztaltársam nem győzi dícsérni, micsoda remek választás a hozzá kínált Bock Merlot Special Reserve 2013, a reakcióik alapján a körülöttünk ülő hölgyeknek viszont egy kicsit már túl testes. Közben nézzük a báltermi a kivetítőn a báltermi műsort: bemutatkoznak a meghívott borászok, majd előbb Miklósa Erika, utána pedig Király Viktor lép a színpadra.

A klasszikus és modern tökéletes szimbiózisa
Fotó: Papp József
A klasszikus és a modern közötti egyensúlyra való törekvés az egész estét jellemzi.

Étel fronton is a hagyományosabb vonaltól (a Stelázsi kolbász- és sajtválogatása) a különlegességekig (szarvasgombás készítmények, osztriga, Süss Lilla bonbonjai és pohárkrémjei) mindenki megtalálhatja a kedvére valót. A desszerteknél különösen erős a felhozatal: a vacsora menüt méltóképpen lezáró flódni (hozzá Barta Öreg Király Dűlő 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013-ból) és Lilla említett desszertjei mellett a Zila Kávéház is több süteménnyel készült.

A klasszikus és modern tökéletes szimbiózisa
Fotó: Gellér Anna
Mivel becsülettel mindent kipróbáltam, elmegyek egy kicsit levegőzni, már jó előre kinéztem magamnak a szivarsarkot. Amikor bevallom a kiállítónak, hogy abszolút kezdő vagyok, rögtönöz nekem egy gyorstalpalót szivarokról, stílusokról, takarólevelekről, vágásról, gyújtásról. A teraszon a kávés stand üzemeltetőivel futok össze, ők is tartanak egy kis felvilágosítást, javasolják, siessek, mert most épp egy különleges aromájú kávé van betöltve a gépbe. (Ez a segítőkészség és felkészültség egyébként mindenhol tetten érhető volt, látszott, hogy a kiállítók nem expressz betanított hostesseket küldtek maguk helyett.)

A klasszikus és modern tökéletes szimbiózisa
Fotó: Benkő M. Fanni
Mire elszívom a szivart, a bálteremben is véget ért a vacsora és kezdődik a nyitó tánc. Immár hagyomány, hogy a táncosok - amolyan kedvcsinálóként - a bálteremből indulva végigvonulnak a termeken, mielőtt megérkeznek a tánctérre. Szintén kedves gesztus, hogy az előadásuk végén felkérik a közönség tagjait, mintegy jelezve, hogy innentől övék a pálya. A talpalávalót innentől a Group'n'Swing zenekar adja.

Én visszalopakodok a sétálótérbe, huszonegyezek egy kicsit a mini-kaszinóban. Alig tudom elveszteni a zsetonjaimat, pedig szaladnék a fotófalhoz, éppen ott a fotós és szeretnék egy emléket az estéről. Végül összejön vele a találkozás, így tökéletesen zárul számomra a bál. Annyira, hogy az elköszönő csomagot majdnem ott is felejtem hazainduláskor.




(x)
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2