Prémium

Kifutott a Magnoliád? Itt a lehetőség a hozamra euróban (x)

Portfolio
A megfelelő diverzifikáltság és az euró befektetések jelenthetnek jó döntést idén - vélik a Generali szakemberei. Egyelőre nem kell tartani világgazdasági recessziótól, a növekedési félelmek azonban nem tűnnek el a tőkepiacokról. Miközben a globálisan alacsony hozamkörnyezet kedvez a részvénypiacok megítélésének, a kockázatos eszközök sérülékenysége fennmaradhat, és folytatódhat az ingadozó, volatilis kereskedés. Mindez a mérsékelt kockázatvállalást szem előtt tartó abszolút hozamú befektetéseknek kedvezhet.
Történelmi időket élünk: 2009 óta több mint 600 kamatcsökkentés zajlott le világszerte, a jegybankok 10 000 milliárd dollárt meghaladó értékben vásároltak tőkepiaci eszközöket, és immár közel ugyanekkora értékű állampapír forog zéró vagy negatív hozam mellett. Az euró-zónában, Japánban, Svájcban, Svédországban és Dániában negatív az irányadó kamatszint. Ennek ellenére 2014 októbere óta egyetlen meghatározó eszközosztályban - globális fejlett vagy feltörekvő piaci részvények, vállalati- és államkötvények, nyersanyagok - sincs érdemi pozitív hozam.

A továbbra is erős munkaerőpiac, a szolgáltató szektor bővülése, az autóeladások fellendülése, a javuló kiskereskedelmi értékesítések és a vártnál jobb inflációs adatok egyaránt azt tanúsítják, hogy eltúlzottnak bizonyultak az év eleji félelmek az amerikai gazdaság recessziós veszélyeivel kapcsolatban. Márciusban már Európában is megkezdődött a makrogazdasági adatok javulása. A jegybankok továbbra is támogatják a válságból történő kilábalást, a következő időszakban azonban a figyelem ismét a menedzsment kilátásokra összpontosulhat.

"A vállalati sajátrészvény-visszavásárlások dinamikájának lassulása áprilistól újabb korrekciós veszélyt hordozhat magában. Az előző hónapokban sokat csökkent az idei évre várt árbevétel és eredmény konszenzus, a 2017-re vonatkozó piaci várakozásokat azonban még mindig magasnak tartjuk a vezető részvényindexek esetében. Széleskörű diverzifikáció és szigorú kockázatkezelés mellett az egyedi befektetési sztorikat keressük. Kedvenceink közé tartoznak a magas és növekvő cash-flow hozammal jellemezhető társaságok a globális egészségügyi szektorban - szelektív megközelítéssel, a régióban a távközlési szektorban látjuk a leginkább alulértékelt vállalatokat. A befektetési kategóriájú, jó minőségű vállalati kötvények piaca védett maradhat az Európai Központi Bank kiterjesztett eszközvásárlási programja miatt" - emelte ki Pallag Róbert, a Generali Triumph Euró Származtatott Alap portfólió menedzsere, az Alapkezelő befektetési vezetője.

"A long/short származtatott alapjainkkal szemben nem változtak az elvárásaink, minden naptári évben a globális kötvénypiacokat meghaladó, látható többlethozamot szeretnénk elérni, hangsúlyozottan konzervatív befektetőknek lehetőséget teremtve a bankbetétek, alacsony hozamú eszközök alternatívájaként" - tette hozzá a közel 400 milliárd Ft-os vagyon kezeléséért felelős menedzser.

Az első negyedév során hosszú idő után először fordultak a befektetők a globális feltörekvő piacok irányába, ahol a túlzott pesszimizmus és alulpozícionáltság megfelelő katalizátorokkal párosult. Kínában az azonnali pénzkínálat bővülése 2010 óta a legerőteljesebb, amely a múltban - csökkenő reálkamatokkal és gyorsuló hitelezési aktivitással párosulva - jó indikátornak bizonyult a növekedési kilátások szempontjából. Mivel azonban a megfelelő léptékű strukturális reformintézkedések a legtöbb ország esetében még mindig hiányoznak, változatlanul jelentősek a kockázatok.

"Érdemi különbségek jellemzik a közép-kelet-európai régió gazdaságainak fejlődését is, emiatt az országok között szelektív megközelítést alkalmazunk. Magyarországon még jó ideig marad az alacsony hozamkörnyezet, ez pedig támogatja a lakosság fogyasztási hajlandóságát, ami azonban még mindig elmarad a válság előtti szintektől. Az alacsony infláció miatt a Magyar Nemzeti Bank további monetáris eszközöket vethet majd be, mindez pedig akadály lehet a forint erősödése előtt. A devizapiacokon egyébként is óvatosabbá váltunk, többek között az EUR/USD árfolyamban sem várunk jelentős elmozdulást idén, amit az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed várhatóan lassabb kamatemelési ciklusa magyaráz" - emelte ki Jac Radomír, a Generali közép-kelet-európai régiójáért felelős vezető közgazdásza.
Abszolút hozam stratégia

A Generali abszolút hozamú alapjai aktív befektetési stratégiát folytatnak, melyhez szigorú kockázatkezelés, jól diverzifikált portfólió elvárás tartozik. Az egyedi eszközök átlagos mérete 1% alatti kitettséget képvisel. Az egyedi részvénykiválasztásban a régió mellett a fejlett európai és amerikai részvényekre helyezik a fő hangsúlyt, de fontos szerepet játszanak a meghatározó devizapárok intenzív mozgásainak kihasználása is.
(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Leslie Mandoki - Concert in Budapest2