Prémium

Erre halad a bankkártyapiac (x)

Portfolio
Az MNB adatai szerint évről évre egyre népszerűbbek az elektronikus fizetési módok. Az egyérintéses fizetés mára teljesen általánossá vált, már minden harmadik bolti kártyás tranzakció történik ilyen módon - derült ki a jegybank legfrissebb, 2015. negyedik negyedévére vonatkozó statisztikáiból. De milyen más termékek, folyamatok alakítják a fizetési trendeket?
Pörög az e-kereskedelem

Egyre többen választják az elektronikus fizetési módokat nem csak a boltokban, hanem az internetes vásárlások során is. Ezt bizonyítják a jegybank adatai is, amelyek szerint a bankkártya fizikai jelenléte nélkül, elsősorban az interneten bonyolított kártyás vásárlási forgalom mind darabszámban (közel 41 százalék), mind értékben (mintegy 52 százalék) jelentősen emelkedett egy év alatt. Ebből is látszik, hogy a bolti vásárlás során megszokott bankkártyás fizetési élményről, a kényelemről és a gyorsaságról nem szívesen mondanak le az internetes vásárlók sem.

Erre halad a bankkártyapiac
Magyarországon is megjelentek már olyan megoldások, amelyek még egyszerűbbé teszik az online fizetési folyamatot. Ilyen többek között a MasterCard globális digitális fizetési szolgáltatása, a MasterPass, amely minden eddiginél kényelmesebb fizetést tesz lehetővé bármely internetes vásárlásnál. A MasterPass fizetési opció kiválasztása után a kártyabirtokosnak csupán a telefonszámát kell megadnia, a kártyaadatok és személyes információk ugyanis biztonságosan tárolódnak, így nem kell ezeket újra begépelni minden vásárláskor. A fizetési platform tavaly nyáron az OTPay mobilalkalmazás részeként jelent meg először hazánkban, ám most már a Telenor Wallet applikációval és az InCard MasterPass™ digitális tárcával is használhatják a magyar kártyabirtokosok. Magyarországon mind a három alkalmazás - és ezeken keresztül a MasterPass rendszerbe történő regisztráció - bármely bank ügyfele számára, bármelyik nagyobb márkához köthető bankkártyával elérhető, nem szükséges OTP vagy Telenor ügyfélnek lenni.

Itt az új lehetőség: népszerűek lehetnek az előre fizetett kártyák

2016-tól várhatóan több magyarországi bank és pénzügyi szolgáltató is bővíti termékkínálatát előre fizetett kártyával, hiszen idén már ugyanolyan feltételekkel bocsáthatják ki az ilyen típusú plasztikot, mint az európai elektronikuspénz-kibocsátók. Az ún. prepaid kártyák megjelenése újabb lökést adhat az elektronikus tranzakciók térhódításának. Az előre fizetett kártyákkal birtokosaik a rajta lévő összeg erejéig fizethetik mindennapos vásárlásaikat, esetleg készpénzt is felvehetnek vele. Az összeg elköltése után a kártya eldobható, vagy újból feltölthető. Az ilyen kártyák egyik nagy előnye, hogy könnyített ügyfél-azonosítással és külön bankszámla nyitása nélkül is kiválthatók. A kártya internetes vásárláshoz és ajándékkártyának is megfelel, hiszen nem feltétlenül személyhez kötött, és minden olyan boltban használható, ahol a MasterCard márkájú kártyákat elfogadják. A prepaid kártya azért is számíthat nagy érdeklődésre, mivel nemcsak pénzintézetek, hanem vállalatok és intézmények is kibocsáthatnak majd ilyen terméket - például szociális juttatásokra, jutalmazásra.

A bankkártyás részletfizetés is változást hozhat

Nem kevésbé sokat ígérő készpénzkímélő eszköznek mutatkozik, hogy egyes hazai bankok a MasterCard együttműködésével a közeljövőben lehetővé tehetik, hogy ügyfeleik a már meglévő betéti, hitel- vagy üzleti kártyáikkal részletre is vásároljanak. Vagyis ilyen kártyákkal nagyobb összegű kiadásoknál, például tévévásárlásnál részletekben is kiegyenlíthető lesz a termék vagy szolgáltatás ára. A rendszer rugalmas, gyors és nem utolsósorban transzparens megoldást kínál, mivel a kártyakibocsátó pénzintézet előre, pontosan közli majd ügyfeleivel a felmerülő díjköltségeket.

A mobilba költözhet a bankkártya

Erre halad a bankkártyapiac
A digitális világ fejlődése láthatóan a vásárlási szokásainkra is hatással van. A napi bevásárlást ma már a tömegközlekedési eszközökön utazva is elintézhetjük, hiszen a webshopok széles kínálatából a mobileszközünk segítségével is vehetünk termékeket és szolgáltatásokat, a biztonságos online fizetésnek köszönhetően pedig azonnal rendezhetjük a számlát. A mobiltárcák megjelenésével már a fizikai elfogadóhelyeken is fizethetünk mobileszközzel, az érintőkártya ugyanis benne van a készülékben, így nincs szükség plasztiklapra. Sőt, ma már számos, internetre csatlakoztatható fogyasztási eszközbe is fizetési funkciót építenek. A MasterCard a közelmúltban mutatta be Groceries by MasterCard nevű alkalmazását, amelynek segítségével a felhasználók a Samsung új, Family Hub hűtőjével rendelhetnek élelmiszert. Ez az első olyan vásárlási applikáció, melyet egy hűtőbe integráltak. A technológia fejlődésével számos olyan fizetési megoldás válhat valóra, amely megkönnyíti a mindennapokat. A fizetési funkció életre kelhet például egy okosórában, egy autóban, vagy egy fitneszaktivitás-mérőben is.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2