Prémium

Megváltozott hitelkörnyezet 2016-ban (x)

Portfolio
Paradigmaváltásnak lehettünk tanúi 2015 utolsó napjain, amikor a Fed kilenc év után először kamatlábemelést hajtott égre, és a 2016-ra vonatkozó előrejelzésében azt vetítette előre, hogy átlagosan 25 bázispontos emelést hajt végre a nyílpiaci bizottság minden második ülésén. A nemzetközi piacok, a főbb és a kisebb devizák kilátásai minden eddiginél jobban függenek a Fed következő kamatlábemeléseitől és az ezekre vonatkozó várakozásoktól.


Advertisement


A világ első számú tartalékdevizájának központi bankja megszorítást visz véghez, és ez - különösen a mennyiségi bővítéssel szintén szakító főbb központi bankokkal együtt - a nemzetközi likviditás szűkülését jelenti, ezért sokkal nagyobb volatilitást jelenhet valamennyi eszközosztályban az előttünk álló évben.



Megváltozott hitelkörnyezet 2016-ban
A következő időszakban - várakozásaink szerint - egy ország megítélésében kiemelt szerepet játszik az, hogy miként befolyásolja a hitelciklust a monetáris megszorítás. Eszerint a legnagyobb folyó fizetési mérleg hiánnyal küszködő fejlődő országok devizái nyomás alatt maradnak 2016-ban, ha az adott gazdaságok nem mutatnak egyértelmű javulást a fundamentális mutatókban - itt olyan devizákra gondolunk, mint a dél-afrikai rand (ZAR) és a török líra (TRY). Azonban minden fejlődő ország gazdasága és devizája valószínűleg saját érdemei szerint lesz kezelve, mivel a megkülönböztetés hiánya nem lenne ésszerű azoknak a - sok esetben igen jelentősen eltérő - kihívásoknak a tükrében, amelyekkel az egyes gazdaságok szembesülnek. India például teljesen más problémákkal és lehetőségekkel áll szemben, mint Mexikó, vagy például gazdaságilag sokkal kevésbé függ a nyersanyagkiviteltől, mint Oroszország, vagy sok más feltörekvő piaci ország.

A 2016-os év egyik fő meglepetés-tényezője minden bizonnyal a kínai deviza leértékelésének sebessége lesz, most, hogy az ország gyengíti a jüant az újonnan bejelentett RMB Indexhez képest. Ez jelentős gyengülést tenne lehetővé az amerikai dollárral szemben, mivel Kína megteheti, hogy az RMB Index által meghatározott, általános kereskedelemmel súlyozott árfolyamra összpontosít. Valószínű, hogy már az első negyedév sem lesz eseménytelen a jüan piacán.

Szerző: J. Hardy, a Saxo Bank devizapiaci stratégiai vezetője

A Saxo Bank első negyedéves Alapvető Ügyleteit itt tekintheti meg.

Felelősségi nyilatkozat

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2