Prémium

PizZabál az Operánál (x)

Portfolio
Pizza. A pavlovi reflex alapján elég csak rá gondolni, máris összefut a nyál a szánkban. Persze pizza és pizza közt hatalmas különbségek lehetnek. Gondoljunk csak a "gazdaságos" mélyhűtött változatára, amit valahogy sosem sikerül ehetővé varázsolnunk. Irigyeljük is az olaszokat rendesen, hogy náluk szinte minden sarkon találni egy igazi pizza-éttermet.


PizZabál az Operánál
Logó evolúció
A Pizza EATaliano (szó)játékos névadói is valami ilyesmit akartak kreálni: tuti olaszos helyet, ahol az ÉTkezés valódi nagybetűs kulináris élmény. Mert ha valami olasz, az már fél siker. Ízlelgessük kicsit a torta, spárga vagy mazsola szavunkat! Elsőre talán nem is ugrik be, hogy ezek is mind az olasz nyelvből szivárogtak be a magyarba, pedig jóval megelőzték a kapucsínót (cappuccino), a salátát (insalata) és a piskótát (biscotto). S ha már nyelvészkedünk kicsit, nézzük, a pizza mi fán terem! Pincéreknek biztos tetszik, hogy a magyar Wikipédia a pincere, azaz 'összegyúr' latin szóból származtatja; kár, hogy effélét semmilyen szótárban nem találni! A név sokkal inkább a pizzicare, azaz csipked igéből eredeztethető, ami a feltétre utal: egy csipet innen, egy csipet onnan. A Pizza EATalianonál is így csinálják, azzal a különbséggel, hogy itt minden csipet Itáliából érkezik: a mindennek alapját képező paradicsomszósz például a San Marzano régióból (ez volt az étteremlánc korábbi neve), az étkek leöblögetésére szolgáló borok pedig egyenesen a legjobb talján borvidékekről.http://pizzaeataliano.hu/

Persze a jó alapanyag csak a kezdet, érteni kell az elkészítéshez és a tálaláshoz is. A Pizza EATaliano éttermek tradicionális vékony, ropogós pizzákat kínálnak, amelyek egytől egyig kézzel készülnek, a tésztát pedig saját recept alapján gyúrják. De közben a vegákról és az apró népről sem feledkeznek meg: egyrészt vannak fél adagok, másrészt a gyerekek az ide szervezett zsúrokon maguk készíthetik el pizzájukat; míg a Fresca olyan, középen lyukas korong, amelyen friss saláta viszi a prímet - a fogyózó hölgyek nagy örömére.

PizZabál az Operánál
Pizza Pollo Firenze. A képre kattintva még többet megtudhat a Fresca pizzákról.
Nem tudom, ki szereti, ha borsot törnek az orra alá, de ha ezt a pincérlány közvetlen mosollyal teszi (asztalunk mellett állva közvetlenül a pizzánkra), minden bizonnyal repetát is kérünk. Szerencsére az árak nem annyira borsosak, bár kétségtelenül nem a hátizsákos turisták a célcsoport. Mi sem jelzi ezt jobban, mint az éttermek elhelyezkedése: az Operától egy saroknyira az Andrássy úton, a Parlament tőszomszédságában a Vécsey utcában, vagy a Batthyány téri vásárcsarnok kilátónak is beillő többszintes épületében, ahonnan pazar panoráma nyílik ugyancsak az Országházra. És ezt a látványt még egy látványkonyha is tetézi!

Akit pedig nem vonz a főváros látképe vagy egyszerűen csak nincs ideje étterembe menni, az külön menüből válogatva házhoz rendelheti a fogásokat http://pizzaeataliano.hu/hazhozszallitas/.
A kiszállítást már Budapest tizenkét kerületébe vállalják ingyenesen és - nem mellékesen - gyorsan: a megrendeléstől számított 45 percen belül. (Első éttermük neve még Pizza Express volt, a futárok máig ennek szellemében dolgoznak.) Ráadásul minden nap két fajta pizza kedvezményesen kapható.


PizZabál az Operánál
Pizza Italia. A képre kattintva további ételfotókat is megtekinthet.
A Pizza EATaliano ugyanis szolgálni akar: nemcsak ki- és fel-, hanem meg- is azt a bizalmat, amit a vendégek immár 13 éve folyamatosan megszavaznak szakácsaiknak. Ide kívánkozik még egy csöppnyi nyelvlecke: a közkedvelt olasz zöldségleves, a minestrone neve is a 'szolgál' igéből származik, akárcsak a magyar ministráns vagy miniszter szó. Mert így lesz az Olaszországból világhódító útra indult Armani, Gucci vagy akár a Ferrari mellett a Pizza EATaliano is magas minőséget jelző márkanév.

(x)
Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2