Prémium

Fejleszteni szeretné vállalkozását? - Így teheti meg akár fél áron! (x)

Portfolio
Miután Magyarország és az Európai Bizottság között 2014. szeptember 11-én aláírásra került a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó Partnerségi Megállapodás, 2014. október 10-én megjelentek az első pályázati kiírások, melyek együttes támogatási keretösszege 116,5 milliárd forint. Hamarosan pedig további pályázati kiírások megjelenése várható.
Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP)
A GINOP keretében a Mikro-, Kis- és Középvállalkozások jelenleg kettő rájuk szabott pályázattal találkozhatnak, melyek együttes támogatási keretösszege 10 milliárd forint. A két pályázatban közös, hogy a fő célkitűzésük a KKV-k versenyképességének javítása, de míg az egyik pályázat a magas hozzáadott értékű gyártókapacitás növelésén, addig a másik a vállalkozások külpiacra lépésének elősegítésén keresztül támogatja az elérni kívánt célt. Az elbírálás gyorsított ütemben történik, így a projektjavaslatok hiánytalan benyújtását követően 30 nappal már tudható is, hogy azt támogatásra érdemesnek találták-e, vagy sem.

Ezen támogatásokért kizárólag KKV-k szállhatnak versenybe. A pályázatok célja, hogy a már piacon lévő, prosperáló vállalkozásokat segítse, ezért a támogatás igénylésének egyik feltétele, hogy a pályázó legalább három teljes éve működjön, vagyis három teljes lezárt üzleti évvel rendelkezzen. A pályázati feltételek között további méretre, működésre és ágazatra vonatkozó megkötések találhatóak, amelyeket mindenképpen szem előtt kell tartania a pályázónak, mivel nem teljesítésük automatikus kizárást von maga után.

Szintén közös a két pályázatban, hogy az egyes ágazati megkötések mellett területi megkötést is tartalmaznak. A pályázaton nem támogathatóak a Közép-Magyarországi régió területén megvalósuló projektek, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a pályázaton Budapesten, vagy Pest Megyében megvalósuló projektekkel nem lehet támogatást szerezni.

Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése (keretösszeg 8,5 milliárd forint)
A támogatásra a magas szinten feldolgozott, végfogyasztásra szánt terméket előállító iparágak vállalkozásai (a szolgáltató szektor és az építőipar kivételével) pályázhatnak, amelyek magas hozzáadott érték-növekedési potenciállal vagy exportnövekedési potenciállal rendelkeznek. A pályázati felhívás TEÁOR számokra lebontva tartalmazza azon tevékenységeket, melyek e pályázat keretében támogathatóak.

A projektek elszámolható összköltsége legfeljebb 300 millió forint lehet, az igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 50%-a, minimum 10 millió, maximum 100 millió forint.

Kedvező lehetőség, hogy a projekt keretein belül az új termelő eszközök beszerzése mellett anyagmozgatáshoz és csomagoláshoz kapcsolódó eszközök beszerzésére, infrastrukturális és ingatlan beruházásra, informatikai eszközök beszerzésére, valamint gyártási licencre is igényelhető támogatás. Fontos azonban, hogy ezek a beruházások önállóan nem, csak az új termelő eszközök beszerzése mellett támogathatóak.

Mikro-, Kis- és Középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása (keretösszeg 1,5 milliárd forint)
A pályázat támogatja a külpiacra jutást elősegítő szolgáltatások igénybevételét, marketingtevékenységeket, idegen nyelvű honlap létrehozását és piackutatás elvégzést. Ennek keretében támogatható külföldi kiállításon, vagy vásáron való részvétel, illetve külföldi árubemutató szervezése. Fontos, hogy egy támogatási kérelem keretében akár több országban és több vásáron való megjelenés is támogatható.

A projektek elszámolható összköltsége legfeljebb 300 millió forint lehet, az igényelhető vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 50%-a, minimum 3 millió, maximum 7,5 millió forint. Bár az elszámolható költségek széles skálán mozognak (kiállító helyiség bérleti díja, stand felállításával, működtetésével kapcsolatos költségek, stb.), van pár olyan, egy külföldi kiállítás kapcsán kényszerűen felmerülő költség (pl. szállásdíj), amelyre nem igényelhető támogatás.

Érdemes azt is észrevenni, hogy a fenti két támogatás jól kiegészítheti egymást, és mivel egyik pályázati felhívás sem tartalmazza kizáró okként a másik pályázaton való indulást, ezért nincs elvi akadálya annak, hogy egy vállalkozás egy jól végiggondolt projekt keretében akár mindkét pályázaton támogatáshoz juthasson.

Aki a fenti támogatásokhoz kapcsolódóan projektjavaslatot szeretne benyújtani, annak több okból is igyekeznie kell, annak ellenére, hogy projekt javaslat most még nem, hanem legkorábban csak 2014. november 10-én nyújtható be először. Egyfelől a pályázatokat legkésőbb 2014. december 31-ig be kell nyújtani, másfelől, és ez egy fontosabb korlát lehet, a pályázatokat beérkezésük sorrendjében bírálják el, a rendelkezésre álló kötelezettségvállalási keret kimerüléséig.

Mivel a közeljövőben újabb jelentős pályázati kiírások megjelenése várható, érdemes továbbra is figyelemmel kísérniük az ezzel kapcsolatos híreket azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek az eddig megjelent támogatások között nem találtak nekik megfelelőt. Sőt amennyiben az új kiírások sem tartalmaznak kizárást bizonyos korábban elnyert sikeres támogatások esetén, a már sikeres pályázók előtt is újabb lehetőség nyílhat meg plusz források bevonására.


Fejleszteni szeretné vállalkozását? - Így teheti meg akár fél áron!
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2