Prémium

A piaci bizonytalanság remek befektetési lehetőségeket kínál (x)

Portfolio
A pénzpiacok aggodalma mérhető, így minden befektető számára kihasználható.
Az utóbbi években, hála a technológia ugrásszerű fejlődésének, már nem lep meg bennünket, hogy az emberiség képes PET flakonokból ruhákat gyártani, módosítani a DNS-t, fejleszteni a nanotechnológiát vagy villanyárammá változtatni a napsugárzást. A tudás és a technológia kombinációjával mindez lehetséges. A pénz világa sem maradt le a fejlődésben, és az egyszerű befektetők számára is tulajdonképpen korlátlan befektetési lehetőséget kínál. Olyanokat, amelyek nemrég még tudományos fantasztikumnak tűntek. Ahogy villanyárammá lehet alakítani a napsugarakat, manapság már ugyanígy a körülöttünk zajló eseményekből is befektetési lehetőséget hozhatunk létre.



Advertisement



A piaci bizonytalanság remek befektetési lehetőségeket kínál
Jó példa erre a VOLATILITÁS. Ez az egzotikusan hangzó kifejezés leegyszerűsítve annak mutatója, milyen mértékű nyugtalanság, bizonytalanság uralkodik a tőkepiacokon. Az egyszerűsített tankönyvi meghatározás így szól: A volatilitás az eszközök értéke vagy hozama egy időintervallum alatti változékonyságának mérőszáma. De hogyan lehet egy olyan nehezen megragadható dolgot, mint a milyen a bizonytalanság, pénzzé tenni? Mérhető a félelem? A válasz: igen, mégpedig elég jól. A mellékelt grafikon a VIX indexet ábrázolja. Ez az index az S&P500 index opcióinak 30 napos implikált volatilitását méri, és a volatilitás egyik leggyakrabban használt indexe. Magyarán, ha a piac az éppen aktuális trend (legyen az emelkedő vagy csökkenő) folytatódását várja, a volatilitás szintje csökken. Ha azonban a piac elbizonytalanodik vagy hirtelen sokkhatás éri, a volatilitás ugrásszerűen megnő, ami jól megfigyelhető az elmúlt 25 évet bemutató, mellékelt grafikonon.

A piaci bizonytalanság remek befektetési lehetőségeket kínál
A grafikonból látható, hogyan reagált a piac a bizonytalanságra, vagy ha úgy tetszik, a félelemre. Jól megfigyelhetők a több száz százalékos nagyságrendű ugrások. Például 1997-98-ban, az oroszországi válság idején, amely az amerikai gazdaságra is hatással volt, 2000 és 2003 között a "dot com buborék" hatásaként, 2008-ban a Lehman Brothers csődjekor vagy 2010-2011-ben, amikor a trend csökkenőből növekedőre váltott az USA-ban és másutt. Ez valójában a piaci nyugtalanság számokban kifejezve, amelyet a tudásnak és a technológiának hála, pénzre lehet váltani.

A volatilitás nem úgy viselkedik, mint a hagyományos befektetési eszközök, amelyekre tartós trendek jellemzőek. Ezért érdemes jól megválasztanunk az eszközt, amelynek segítségével ebből a jelenségből a maximumot kihozhatjuk. Ezen kívül, ennek az eszköznek a befektetési horizontja jóval rövidebb lesz, mint a hosszan tartó trenddel rendelkező aktívumoké. A legtöbb befektető számára a néhány órás vagy pár napos invesztíció már agresszíven hangzik, de nem feledkezhetünk el egy jelenlegi, dinamikusan növekvő jelenségről. A mai nyugtalan időszakban a világ vezető gazdaságai egyre-másra pénzt nyomtatnak, anélkül, hogy képesek lennének megítélni ennek jövőbeli következményeit. Az ebolajárvány újabb és újabb áldozatokat szed, a világban pedig párhuzamosan több háborús konfliktus is zajlik, amelyekkel szemben többé-kevésbé védettnek érezzük magunkat. Elérkezett az idő, hogy fontolóra vegyük, érdemes-e a feltétlenül szükségesnél nagyobb mértékben vagy hosszabb ideig kitennünk a pénzünket a piaci kockázatnak. Az utóbbi időben egyre többen részesítik előnyben azt a megoldást, hogy pénzüket biztonságos bankszámlán tartják, pénzpiaci jelenlétüket rövid időszakokra korlátozzák, egy-egy lehetőség kiaknázásának erejéig. Ha ez megtörténik, lezárják pozícióikat, és azonnal visszahúzódnak a biztonságos révbe, a tőkepiacon kívülre. Éppen ezek a rövid ideig tartó, a volatilitásban bekövetkező változások teszik lehetővé a befektetők számára, hogy a szélsőségeket - vagyis a hirtelen növekedést vagy csökkenést - rövid távú befektetési lehetőséggé változtassák.

A volatilitás jelenlegi értéke 35 százalékkal a sokéves átlag alatt mozog, ami a jövőbeli sikeres befektetés egyik legjobb kiindulási feltétele. Vannak dolgok, amelyeken nem áll módunkban változtatni, ez azonban nem jelenti azt, hogy létezésüket ne fordíthatnánk saját javunkra.

Pavel Drahotský,
A Saxo Bank Csehországért, Szlovákiáért és Magyarországért felelős igazgatója

(x)
Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2