Prémium

A következő megálló: Ázsia (x)

Portfolio
Az amerikai Fed végre zöld utat adott a mennyiségi lazítás kivezetésének, amivel útjára indította a monetáris politika és a pénzpiacok normalizálódását. Az európai adósságválság terén remélt lépésekre azonban nem került sor, mivel Angela Merkelnek nem sikerült idejében összeállítania a német nagykoalíciót.
És mégis, a negyedik negyedévben egy finom, ámde meglehetősen magabiztos hangsúlyváltás érzete kezdett körvonalazódni. Míg Európa és az Egyesült Államok saját deviza- és zárlati válságával bajlódott, a világgazdaságot az elmúlt években megingathatatlan kősziklaként összetartó Ázsia gazdasága is repedezni kezdett. És ez a folyamat 2014-ben fel fog gyorsulni. - Áll a Saxo Bank első negyedéves kitekintésében, mely a napokban jelent meg.


A következő megálló: Ázsia
Átmenet, kábulat és defláció

2014-ben éppen az az ázsiai növekedés válik a világgazdaság leggyengébb láncszemévé, amelyiknek az egész jelenlegi gazdasági válság során sikerült elfogadható szinten tartania a globális gazdaság növekedését. És miközben a feltörekvő Ázsia teljesítménye akadozik, Európa éppen a legjobban növekvő exportpiacát sújtó gondok lecsapódásától szenved. Ázsia szempontjából ez nem feltétlenül rossz dolog, mivel a földrésznek valójában szüksége van arra, hogy lassítson, és átértékelje gazdasági modelljét.


Felszálló ágon

Most, hogy 2014-et írunk, még mindig azt hangsúlyozzuk, hogy ha portfóliójából hiányoznak a részvények, csalódni fog tőkenövekményében. A relatív átárazás a részvények és a kötvények terén 2014-ben is folytatódik, mivel a részvények teljes hozama a kötvényekhez képest 1995 óta alatta marad a részvénypiaci kockázati prémium vonalnak (lásd a táblázatot). 2014-ben a legkockázatosabb nem eléggé hosszú pozícióban lenni a kockázatos aktívák tekintetében.


Teljes gőzzel előre

PA Fed Nyílt Piaci Bizottsága (FOMC) decemberi ülésén a mennyiségi lazítás új évi kivezetéséről döntött, az első negyedévben tehát tanúi leszünk, hogyan tűnik el a Forex piacról a mennyiségi lazítás hatása. Sokkal valószínűbb lobbanáspontot képvisel az euróövezet, itt ugyanis a periférián lévő gazdaságok készen állnak a lázadásra, ha az Európai Központi Bank (EKB) nem tesz erőteljesebb lépéseket mérlegének bővítése érdekében.

A következő megálló: Ázsia
Amilyen stabilan csak lehet

Az utóbbi néhány évben a globális gazdaság körülbelül 2 százalékkal alulmúlta a sokéves növekedési átlagot. A fejlett és a feltörekvő gazdaságok az ellenszélnek különböző fajtáival küzdöttek, melyek a közkiadások megszorításától kezdve a szerkezetátalakításokon át egészen az árfolyam volatilitásig terjedtek. Az Egyesült Államoknak ugyan idén még szembesülnie kell az automatikus költségcsökkentések utórezgéseivel, ezek azonban gyengülni fognak, és lehetővé teszik, hogy a világ legerősebb gazdasági nagyhatalma diktálja a globális növekedés tempóját.


A bőség ideje

2014 elején már három olyan évet hagytunk magunk mögött, amelyek során a részvénypiac mindig lekörözte az árupiacot. A Dow Jones-UBS árupiaci index, amely a széles árukosár teljesítményét tükrözi és amelybe a beruházók több mint 70 milliárd dollárt fektettek, 2011 óta minden évben negatív tartományban zárt, különösen igaz ez az elmúlt évre. A nyersanyagárak 2008-ig tartó ralija talán segíthet megmagyarázni a jelenlegi gyenge teljesítményt, miközben ismételten azzal a jól ismert jelenséggel szembesülünk, hogy "a magas árak legjobb ellenszerei a magas árak".

Töltse le a teljes elemzést.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NYITO_2023_Jazzpiknik_MohaiBalazs_2