Prémium

A belföldi összesítő jelentéssel kapcsolatos kihívások (x)

Portfolio
A 2013-as év várhatóan egyik legnagyobb adózási kihívása a belföldi összesítő jelentéssel kapcsolatos előírások gyakorlatba való átültetése lesz. Fontos tudnivaló, hogy a belföldi összesítő jelentés az áfa bevallás részét képezi, ezért a jelentésre az adózás rendjéről szóló törvény mulasztási bírságra vonatkozó előírásai vonatkoznak, így a hibás jelentésekre mulasztási bírság vethető ki. Bízunk ugyanakkor abban, hogy a kezdeti időszak hiányosságainál az új rendszer sajátosságaiból adódó kihívásokat is figyelembe veszi az adóhatóság a mulasztások mérlegelése során.
A belföldi összesítő jelentést első ízben azon tranzakciókra kell alkalmazni, amelyek esetében az adómegállapítási időszak kezdete 2013. január 1-jére, vagy azt követő időpontra esik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy azt a számlát is szerepeltetni kell a belföldi összesítő jelentésben, amelynek kibocsátására 2013. január 1. előtt került sor, azonban a fizetendő adó megállapítására 2013. január 1-jén, vagy azt követő időpontban kerül sor, illetve a törvényben meghatározott lehetőséggel élve az adózó a levonási jogát 2013-ban gyakorolja.

Az adott időszaki belföldi összesítő jelentésben azon számlákat kell eladói minőségben tételesen, illetve vevői minőségben tételesen és partnerenként összevontan jelenteni, amelyeknél az áthárított adó eléri vagy meghaladja a 2 millió forintot. Arról, hogy a vevői illetve eladói minőségben eljáró adóalany milyen adatokat köteles feltüntetni a tételes illetve összevont jelentésben, a NAV honlapján megjelent tájékoztató, illetve kitöltési útmutató részletes információkat tartalmaz.

Tekintsük át a legérdekesebb adózói felvetésekre reflektáló adóhatósági álláspontokat:

1. Nem javasolt, hogy az adózók a bevallás benyújtás "megkönnyítése" érdekében a teljes áfa-analitikájukból beküldjék az összes számla-adatot. Nincs lehetőség arra, hogy az adóalany az összes, értékhatárt el nem érő számláit a belföldi összesítő jelentésben szerepeltesse, ezt a belső feldolgozó program figyeli is. Az ilyen jellegű hibák hibajavítási egyeztetések során lesznek rendezhetők, amelynek keretében az értékhatár alá eső tételes adatsorok a jelentésből törlésre kerülnek. Ha a bevallásban kiutalási kérelem szerepel, úgy a kiutalásra nyitva álló határidő a hiba kijavításának napjától kezdődik.

2. Amennyiben egy eredeti számlához több módosítás tartozik, akár a korábbi bevallási időszakokban, akár a tárgyidőszaki adómegállapítási időszakban, akkor a teljes számlasorozatot meg kell adni, azaz az eredeti számla és az aktuális módosító számla/számlák mellett (között) a közbülső módosító számlákat is fel kell tüntetni, célszerű kiállításuk sorrendjében.

3. A rontott, ezért a vevő felé el sem indított számlákat nem kell szerepeltetni az összesítő jelentésben.

4. Amennyiben egy adott bevallási időszakon belül az értékesítő az általa kibocsátott számlát még ugyanabban a bevallási időszakban módosítja (helyesbíti), és mindkét számlát megkapja a partner (a számla rendelkezésre állásának adóalap csökkentés esetén lehet jelentősége), és az egyik vagy akár mindkét számlában áthárított áfa 2 000 000 Ft összeghatár feletti, akkor ebben a bevallási időszakban mindkét számlát be kell tenni az áfa bevallás belföldi összesítő jelentés részébe.

5. Gyűjtőszámla esetén az abban felsorolt egyedi teljesítések bármelyikének a napját fel lehet tüntetni teljesítési időpontként, célszerű a számlázott időszak legutolsó teljesítésének a napját megjelölni.

6. Előfordulhat olyan eset is, hogy van egy 2 000 000 Ft-ot meghaladó adó összeget tartalmazó számla, melyet a tételes összesítőben egyedileg szerepeltetni kell (feltéve, hogy az adott számla alapján az adóalany bármilyen összegben adólevonási jogot gyakorol), és amellett vannak az adott partnertől egyedileg a 2 000 000 Ft-nál kisebb adóösszeget tartalmazó beszerzési számlák is. Ilyen esetben előfordulhat, hogy az összevonással eléri az összesítő jelentés-tételi összeghatárt az adóalany. Ekkor a 2 000 000 Ft adóösszeget elérő egyedi számlát a tételes lapon és a 1365M főlap 04. sorában kell feltüntetni, és a maradék, "kis összegű" számlákon szereplő áthárított adó adatát kell összevontan a 1365M főlap 6. sorában szerepeltetni.

7. Abban az esetben, ha az előleg számlában is és a végszámlában is eléri az azokban feltüntetett áfa összege a 2 000 000 Ft-ot, az Art. 31/B. §-ának megfogalmazásából levezethetően - amennyiben az adott adómegállapítási időszakban az adott számlával érintett ügyletet az adóelszámolásban figyelembe vette az adóalany - az előleg számlát is és a végszámlát is fel kell tüntetni az összesítő jelentésekben.

Tekintettel arra, hogy a belföldi összesítő jelentést első ízben 2013. február 20-ig kell összeállítani, ezért az eddig megjelent cikkekben tárgyalt problémák is csak a várhatóan felmerülő problémákra reflektálnak. Az igazi kihívás azonban a normál üzletmenet során felmerülő egyedi, gyakorlati problémák kezelése lesz.

Kétséges továbbá, hogy mennyiben szolgálja a belföldi összesítő jelentés az adóhatóság ellenőrzéseinek célzottabbá, hatékonyabbá tételét, és mennyiben alkalmas a fizetendő és a levont adó közötti eltérések nyomon követésére tekintve például azt az alapvető eltérést, mely abból adódik, hogy a fizetendő áfát a számlakibocsátónak a teljesítés időszakában kell szerepeltetni, míg a levonási jog tényleges gyakorlásának időpontja a számlabefogadó döntésétől és elszámolási időszakától függ.


A belföldi összesítő jelentéssel kapcsolatos kihívások

Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker