Prémium

Interjú Misik Sándorral, az első hazai CIIA-diplomással (x)

Portfolio
2010-ben az akkor 29 éves Misik Sándor szerezte meg elsőként Magyarországon a nemzetközi befektetés-elemzői (Certified International Investment Analyst - CIIA) diplomát. Ez a végzettség kizárólag a European Federation for Financial Analysts Societies - EFFAS-diplomát követően, egy komplex angolnyelű vizsgával szerezhető meg a Bankárképzőben, amelynek vonzerejét a világméretű elismertsége növeli.


Interjú Misik Sándorral, az első hazai CIIA-diplomással
Az eddigi huszonkilenc évedből huszonhármat tanultál...

A Budapesti Corvinus Egyetemen 2005-ben, Pénzügy szakirányon végeztem. Egy devizapiaci spekulációval foglalkozó kis cégnél kezdtem, 2010-től a Solar Capital Zrt.-nél dolgozom, immár portfólió-kezelőként.

Mi motivált az EFFAS-diploma megszerzésére?

Brókerként a derivatív piacokon rövidtávra, technikai elemzés alapján kell adni-venni, itt nem sokat érnek a fundamentális elemzések. Úgy éreztem "belustul" a gondolkodásom, szabad energiáimat így szakmai továbbfejlődésre fordítottam. Álláshirdetésekben (portfólió- vagy alapkezelői pozíciók) is gyakran találkoztam azzal, hogy az EFFAS- vagy a CIIA-végzettség előnyt jelent.

Mit kaptál a másfél éves EFFAS-képzéstől?

Megfelelt a várakozásaimnak, felelevenítettem és mélyítettem a közgázon tanultakat, építhettük és erősíthettük a szakmai kapcsolatainkat az évfolyamtársakkal és az oktatókkal. A derivatív termékek értékelését is tisztábban látom. Összességében eredményes időszaknak és jó befektetésnek tartom.

Az EFFAS után miért léptél még tovább?

A CIIA diplomának erős marketingértéke van, és itthon - a Bankárképző szervezésében - lehetőség nyílt a megszerzésére. Az angol nyelvű és komplex példákat tartalmazó elektronikus CIIA tananyagból készültem fel két hónap alatt, emellett a Bankárképző szervezett konzultációt. Így végül én lettem az első az országban, aki a CIIA-tananyag mindkét angol nyelvű záróvizsgáját eredményesen letette.

Hogyan sikerült az első éved, milyen befektetési stratégiát követsz?

Sikerült a legjobb hazai abszolút hozamú alapok teljesítményét megközelítenem, főként a forint/deviza határidős és opciós ügyleteknek, valamint a nemesfémek esésére játszó put opcióknak köszönhetően. Stratégiám, hogy tőkeáttétel nélkül a rövid- és középtávú mozgásokat kell jó ütemben elkapni. A legfontosabb a kockázatkezelés: ha a devizapiacon nincs tőkeáttételed, akkor szinte bármilyen rossz pozíciónyitást lehet menedzselni hígítási stratégiával (átlagár-javítás).

Köszönjük az interjút és további szép szakmai sikereket kívánunk!

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker