Prémium

Befektetési kilátások a második negyedévre (x)

Portfolio
A következő negyedévre vonatkozó kilátásainkat a geopolitikai válságtól eltekintve tulajdonképpen bizakodónak is nevezhetjük. A jegybankok egyetlen politikai eszköze, a bankóprés ismételt beindítása ugyan elkerülhetetlennek látszik, de a második negyedév kivétel lehet. Ha messzebbre tekintünk, akkor azonban már azt látjuk, hogy a fizetésképtelenség problémájának kezelése során elkövetett sorozatos politikai baklövések, a súlyosbodó szociális és geopolitikai feszültségekkel tetézve akár pattanásig feszíthetik a húrt. A kialakult helyzet egyenes következménye annak, hogy szinte már időtlen idők óta igyekszünk tagadni az adósság terhe miatt kínos helyzetünket.
Töltse le a teljes Negyedéves kitekintést ingyenesen innen.

E kötéltánc közben egyes, szerintünk rendkívül fontos jelek az egyensúly helyreállítására utalnak. Az első negyedévre és akár 2012 egészére nézve hatalmas monetáris változás lehet az, hogy a Bank of Japan inflációs célkövető rendszert vezetett be. A távol keleti szigetország 30 év óta először fogadja el, hogy infláció márpedig létezik. Hatalmas a kérdőjel, hogy sikerül-e az inflációt feljebb srófolni, mert amennyiben sikerül, akkor az erős jen korszaka lezárul, és ez a Nikkei valamint általában a globális növekedés szempontjából kimondottan örvendetes lenne.

Az USA növekedés ugyanennek a történetnek a második fejezete, mert ha hibás Ben Bernanke kiinduló feltételezése, miszerint a munkanélküliség nem strukturális, hanem ciklusos (márpedig a jegybank elnök gazdasági jóslatait tekintve a tévedés elég valószínű), akkor a Fednek előbb vagy utóbb kamatot kell emelnie. Márpedig az általunk vizsgált összes tényező strukturális munkanélküliségre utal. Egyszerűen nincs a munkahelyek betöltésére elég szakképzett munkaerő. Ez egyértelműen következik a még viszonylag lassú fellendülést támogatni sem képes munkaerő által átképzésre felvett diákhitelek állományának rendkívüli mértékű emelkedéséből.

Ami a második negyedévi és a harmadik negyedévbe is áthúzódó rövid és középtávú befektetési kilátásokat illeti, a főbb eszközkategóriákban a következők szerint valósulhat meg a nagy légtornász mutatvány:

Árucikkek - Visszaeshet a nemesfémek árfolyama, és a csökkenés mértéke arányosan ki fogja fejezni, milyen mértékben gondolja a piac azt, hogy a jegybankok visszatérnek a "normális" politikai kerékvágásba. De korántsem ért véget az arany árfolyamának emelkedése. Az árucikkek összetett képet mutatnak, és nem viselkednek egységes eszközkategóriához illően. A geopolitikai helyzet miatt az olaj drága marad, és akár újabb csúcsok felé is törhet. Az ipari árucikkek szempontjából jelentős, hogy Kína hogyan egyensúlyozza végig a nagy mutatványt. A gabona árfolyama éles emelkedésbe fordulhat.

Részvények - a garmadával érkező jó híreket már beárazta a piac, de még nem figyel a nyereség várható visszaesésére és a jegybanki likviditásteremtés kiapadására, hogy ne is beszéljünk arról a szigorításról, amely az elfogadott jogszabályok alapján az amerikai elnökválasztás után esedékes. A második negyedévben az ösztönzés lecsengésével visszatér a volatilitás, és a biztonságosabb, osztalékot fizető részvények jobban fognak teljesíteni, míg Európában az a legnagyobb gond, hogy a piac még nem árazta be annak a kockázatát, hogy extrém esetekben a megtérülés nem a normális eloszlás szerint alakul.

Devizák - Mikor kiderül, hogy a jegybanki politika normalizálódása csak újabb hiú álom, az USD ismét erősödni kezd. A biztonságos kikötő funkciójának ellátására továbbra is a SEK-et tartjuk alkalmasnak, míg a jelentősebb devizák közül jelenlegi értékelése miatt a kínai lassulásnak leginkább kitett AUD-ot kedveljük legkevésbé. A nemzetközi kereskedelmi feltételek változásával, a tőkebeáramlás visszaesésével a kínai jüan is gyengülhet. A JPY még hosszú lejtmenet él át a stabilizálódás előtt az árfolyamkilátások és az infláció változatlansága esetén. Kíváncsian várjuk, hogy az inflációs célkövetés bejelentése után elszabadul-e az USD/JPY árfolyam, a feltörekvő piacokat illetően viszont a carry trading hatalmas első negyedévi felfutása után erős kételyeket táplálunk.

Kamatok - Szerintünk még mindig van a tarsolyban negatív irányú politikai útmutatás, de az elmúlt negyedév normalizálta az "unorthodox intézkedéseket", így visszatértünk az átlaghoz való visszatérés normálkeretei közé. A 10 éves futamidejű USA kincstári kötvény aktuális sávjából 1,5 - 4,0 közötti sáv adódik. A következő negyedévben, még a gazdasági ciklus újabb hanyatló szakasza előtt a 10 éves kincstári kötvény 3,00/3,25 százalékos kockázatot mutat. Az európai és az amerikai kamatok a korai 1980-as évektől kezdve hosszú és szakadatlanul eső csatornába kerültek, és semmi sem utal arra, hogy ennek a trendnek most változnia kellene. Az a világ, amely adósságállományát 2 százalékon is alig tudja kezelni, hallani sem akar normális 4,5 százalék körüli hosszú távú kamatokról, mert a világ adósságcsapdába került. Növekedésre és alacsony kamatokra van szükség. Az egyik sikerülhet, a másik aligha.

Töltse le a teljes Negyedéves kitekintést ingyenesen innen.

Üdvözlettel
Steen Jakobsen

(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker