Prémium

Sok hűhó semmiért? (x)

Portfolio
A világirodalom egyik leghíresebb Shakespeare-komédiájának címe jut az ember eszébe, ha az arany árának múlt heti látványos zuhanásával kapcsolatban több neves és mértékadó nemzetközi pénzintézet és elemző véleményét olvassa.
Bármilyen meglepő, de a február 29-i feketenap óta eltelt időszakban egyre erősebben jönnek át azok az álláspontok, hogy ezt az esetet sem az "aranylufi" kidurranása jelének, és a tartós árhanyatlás kezdetének kell tekintenünk. Egyszerűen - sportnyelven szólva - az arany időszakos formaingadozását érzékelhetjük, amelyet teljesen elfogadottnak kell tekintenünk egy, a már több mint egy évtizede folyamatosan sikeres befektetési, vagyonmegőrzési eszköz tekintetében.

A hirtelen árzuhanás joggal válthatott ki ijedelmet és meghökkenést a befektetéseiket féltők körében. Ugyanakkor érdemes volt megfigyelni a sárga nemesfém sorsát a meghatározó piacok azonnali válaszát az áresésre. A nagymértékű árveszteségre reagálva ugyanis a globális aranykereskedés nagyobbik hányadát magáénak tudó Ázsiában rögtön nagy bevásárlásokba kezdtek. Ez ugyan nem okozott azonnali árfelhajtó hatást, de egyértelmű üzenet volt mindenki számára, hogy az arany értékmegóvó hitelességében cseppet sem ingott meg a bizalom. Éppen ellenkezőleg: a meghatározó piaci szereplők nem hisznek abban, hogy akár az USA, akár az Európai Unió felhagyna a gazdaságba folyamatosan pénzt öntő válságkezelő politikájával. Azzal, hogy a FED elnöke február 29.-én nem beszélt az ún. mennyiséglazító intézkedések harmadik szakaszának (QE3) bevezetéséről, a rövid távú haszonszerzésre utazó spekulánsok fantáziáját mozgatta meg elsősorban. Az aranybefektetések kapcsán hosszabb időszakban gondolkodókat viszont további vásárlásokra ösztönözte a váratlan, de nem páratlan helyzet (emlékezzünk vissza, hogy 2011 szeptemberében a sárga nemesfém néhány nap alatt több mint 300 dollárt veszített unciánként értékéből!).

Az angolszász és német gazdasági média körkérdést intézve érdeklődött a sárga nemesfémmel (is) foglalkozó legnevesebb pénz- és gazdaságkutató intézetek szakértőinél, hogy ők miként látják az arany rövid- és középtávú kilátásait a február 29-i történések után. Ritka jelenségnek számít, de a megkérdezettek több mint 90 százaléka úgy értékelte a helyzetet, hogy ez az átmeneti visszaesés sem tartja vissza a sárga nemesfémet attól, hogy év végére újabb kétszámjegyű hasznot hozzon a aranynak bizalmat szavazó befektetők számára, amelyek között többek közt megtalálható a Commerzbank, Bank of America Merrill Lynch, USB, Creditantalt, Stabilitas-Fonds, Hansainvest elemzői. Az optimista válaszokat főleg arra alapozzák, hogy az arany értékmegóvó képességeit erősítő globális politikai és gazdasági körülmények, valamint a piaci környezet nem fognak és nem tudnak változni.

Az elkövetkező néhány napban azonban még nem várható, hogy az arany ára újra felfele kapaszkodik. Visszatartó erőként hat egyfelől, hogy újra nő a bizonytalanság a görögök magánhitelezőkkel történő hitelállományának elengedésével kapcsolatban, de azt sem lehet egyelőre tudni, hogy a kínai kormány milyen eszközökkel kíván az ország lassuló gazdaságába új lendületet "lehelni".

Bizonytalan továbbá a dollár erősödésének lendülete, amelyre hatással lehet az arany árát eddig magával húzó, de az utóbbi napokban gyengélkedő nyersolaj árának alakulása. Ezt erősen befolyásolja a Nyugat és Irán közt újra beinduló párbeszéd sikeressége, amely kedvezőtlen kimenetele drágulást eredményezhet.

Fenti kérdések pedig izgalmassá teszik az elmúlt hetek sikerességétől elbóduló, majd abból az állapotból hirtelen felébredni és cselekedni kényszerülő arany piacát. A befektetők számára fontos szempont, hogy most ne arra várjuk a választ, mikor áll és hol áll meg az áresés, hanem, milyen gyorsan tér vissza az arany a február végi árszintre és onnan mekkora magasságokba vezet majd az útja.
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker