Prémium

Január aranya (x)

Portfolio
India arany adna az olajért

2012 első hónapja az arany hava volt. Euróban számítva (január 30-ig) mintegy 100 euróval erősödött az árfolyam, amíg elérkezett a korrekciós pontjához. A bizonytalanság nem ült el a piacokon, a dollár és az euró hullámverésében az arany maradt a biztos pont. Január 1-én 1,208.57 eurós aranyárral indult az év, s 30-án 1,317.10 tetőzött.

Január aranya
Forrás: http://goldpricenetwork.com/

Az arany árát a hónap elején az európai helyzet okozta aggodalmak, Görögországgal való megegyezés elhúzódása, az európai gazdaságpolitikai bizonytalanság, Portugália előre látható gondjai hajtották és persze a nekibuzduló amerikai tőzsde. Az elmúlt héten a FED elnökének szavai után az arany és az ezüst hatalmas erősödésbe kezdett, a dollárral szembeni inflációs várakozásokat a befektetők az arannyal tudták csak ellensúlyozni. Az éves előrejelzések egyöntetűen az arany árának emelkedését prognosztizálják.

Hajlamosak vagyunk csak a dollár, az euró és a fejlett világ gazdasági problémáiban keresni az arany árfelhajtó tényezőit, miközben a világpiac nem csak az északi féltekére terjed ki. Mind nagyobb hatás gyakorol az árra Ázsia aranyéhsége, sőt egyre inkább ez válik meghatározóvá. Napvilágot látott már olyan elemzés is, amely Kína aranyéhségének fokozódását jósolja, mondván a kínaiak mind több aranyat vásárolnak, részint mert egyre több pénzük van, másrészt félnek az inflációtól, amit magasabbnak gondolnak annál, amennyit a kormányuk beismer. Gordon Chang szerint Kína gazdasága jelentősen lelassul, mert az elmúlt 35 év növekedésének feltételei, körülményei többé nem léteznek. Csupán érdekesség, hogy a holdújév kezdetére készülvén a két legnagyobb aranykereskedésben a forgalom elérte a 95,2 millió dollárt. Chang szavait erősíti meg Nouriel Roubini is, aki megjósolta a 2008-as pénzügyi válságot. Ő azt állítja, hogy Kína gazdasága még az idén lelassul.

Január másik érdekessége volt az is, hogy India bejelentette, kész az iráni olajért cserébe arannyal fizetni a gyengülő dollár helyett. Kína és India a két legnagyobb vevője az iráni olajnak, s együttesen mintegy 30 milliárd dollárt hagynak Perzsiában évente. Ha ebben a kereskedelemben az arany lesz a cserealap, úgy a nemesfém árára ez is komoly hatást gyakorol.

Az arany régi-új szerepét Amerikában is egyre komolyabban hangoztatják. Newt Gingrich az amerikai kongresszusi korábbi elnöke nemcsak azzal hívta fel a figyelmet magára, hogy megnyerte a Republikánus Párt hétvégi dél-karolinai előválasztását, hanem azzal a felvetésével is, melyben egy aranybizottság felállítását szorgalmazta, amelynek feladata az lenne, hogy megvizsgálja, miként lehetne a dollárt ismét az aranyhoz rögzíteni. Amerikának vissza kell térnie a "kemény pénzhez" - hangoztatta.

A világ egyik legnagyobb befektetési bankja a Morgan Stanley 2013 végéig erős aranypiacra számít. Az elemzőik úgy látják, hogy az érmék és az arany ETF-ek iránt kereslet nem lankad, s az arany mellett az ezüst hatalmas kilengéseket is produkál. Ezért az alacsony kamatok idején az arany marad a leginkább megfelelő befektetés.
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker