Prémium

Vegyünk a Mol helyett PKN-t? (x)

Portfolio
Vegyünk a Mol helyett PKN-t? - Varsó közelebb van mint gondolnánk

Miután az Equilor Befektetési Zrt. a varsói tőzsde teljes jogú tagja lett, a lengyel börze versenyképes áron érhető el a hazai befektetők számára is. Az Equilor által biztosított közvetlen kapcsolat nem azt jelenti, hogy lengyel papírokkal kéne a magyar részvényeket helyettesíteni, hanem azt, hogy a befektetési döntések meghozatalakor érdemes a kockázatmegosztást országok szintjén is végiggondolni, így például a magyar, vagy más nemzetközi olajcégek mellett a lengyel versenytársakat is megvizsgálni - mondja Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője.

Vegyünk a Mol helyett PKN-t?Jól érzékelhetően növekszik a hazai befektetők részéről az érdeklődés a lengyel tőzsdei befektetések iránt. Melyek a legfőbb különbségek a magyar és a lengyel tőzsde között?
A lengyel börze jóval nagyobb, mint a magyar: a varsóin több mint 400 részvényt jegyeznek szemben a budapesti piac 53 cégével. A teljes tőzsdei kapitalizációt tekintve a lengyel egy nagyságrenddel nagyobb, mint a magyar: a hazai parkett 23 milliárd euró összkapitalizációval rendelkezik, ezzel szemben a lengyel kb. 210 milliárd euróval. Az összforgalmat tekintve a lengyel piaci forgalom 2-3-szorosa a magyar piacnak.

Vonzóak ezek a mutatók, de ez azt is jelenti, hogy érdemes inkább a lengyel részvényeket vásárolni?
A magyar befektetők számára a piac közvetlen megnyílása nem azt jelenti, hogy a lengyel papírok a magyarok helyettesítői lennének, hanem azt, hogy a befektetési döntések meghozatalakor érdemes a diverzifikációt (kockázatmegosztást) országok szintjén is végiggondolni, így például a magyar, vagy más nemzetközi olajcégek mellett a lengyel versenytársakat is megvizsgálni. Ilyen egyértelmű összevetést jelent például a MOL, PKN-Lotos kapcsolat, de ide sorolható az OTP, PKO-Pekao trió is, vagy akár a TPSA - Magyar Telekom páros. Emellett számtalan szektortárssal lehet kiegészíteni az eddig esetleg kizárólag magyar eszközökből összeállított portfóliót. Ezen kívül a varsói parketten folyamatosan olyan mennyiségű tőzsdei kibocsátás történik, amellyel a BÉT parkettje egyelőre nem büszkélkedhet.

A lengyel piacról készült elemzésükből kiderül, hogy a régiós tőkepiacok közül a lengyel tőzsde tűnik a legvonzóbbnak, amely 2009 óta nagyon sok részvénykibocsátással és privatizációs sztorival csábította a befektetőket. Mely részvényeket tartják vételre érdemesnek?
Első körben a lengyel piac 10 nagyágyúját elemeztük, amelyek likviditásban, piaci méretben és pozícióban vonzó lehetőséget nyújtanak a magyar kisbefektetők számára, ha a lengyel tőzsdére történő befektetést fontolgatják. A tíz cég közül jelenleg a PKN Orlen (olajipar), a PZU (biztosító), a PGE és Tauron (villamos energia), valamint a TPSA (távközlés) részvényeit ajánljuk vételre.

Sokan csak ezért nem vásárolnak külföldi részvényeket, mert félnek az ismeretlentől, nem találnak magyar nyelvű információkat a külföldi piacokkal kapcsolatban. Változhat ez a közeljövőben?
Mindenképpen változni fog, amit segíthet az is, hogy a honlapunk varsói tőzsdével foglalkozó oldalán az érdeklődők folyamatosan magyar nyelvű információkat, híreket és elemzéseket olvashatnak a lengyel piaccal kapcsolatban. Üzletkötőink felkészülten várják az érdeklődőket és az első üzletek megkötéséhez azzal is kedvet szeretnénk csinálni, hogy június végéig 0,1%-os kötési díj mellett vásárolhatnak részvényeket az ügyfeleink.
További információk: www.equilor.hu/varso
(x)
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker